back

Звітуємо до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

05 квітня 2016

Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує про початок подачі звітів за I квартал 2016 року за формою Ф-4 ФСС з ТВП.

Страхувальники зобов’язані формувати та подавати до органів Фонду звітність щодо коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця. Базовим звітним періодом для них є квартал.

Відповідно до "Порядку формування та подання страхувальникам звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" затвердженого Постановою правління Фонду від 18.01.2011 року № 4 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 березня 2011 року за № 392/19130 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок) паперові звіти за формою Ф-4 ФСС з ТВП подаються в друкованому вигляді або заповнюються українською мовою друкованими літерами без помарок та виправлень кульковою ручкою з синім або чорним чорнилом. Звіти завіряються підписами керівника, головного бухгалтера (за наявності такої посади у страхувальника) та скріплюються печаткою (за наявності). Звіти формуються у двох примірниках. Один примірник звіту з відміткою органу Фонду про його прийняття зберігається у страхувальника, другий – в органі Фонду. Звіти страхувальника повинні подаватись в повному обсязі. У разі недотримання правил формування та подання – звіти не приймаються. Якщо останній день строку подання звіту припадає на неробочий день, то цим днем строку вважається перший після нього робочий день.

Звіт не подається у разі:

- відсутності у страхувальника заборгованості по субрахунку 652 на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунку у звітному кварталі;

- наявність заборгованості за Фондом на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 у звітному кварталі.

При формуванні та здачі звітності до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відповідно до вищевказаного Порядку, дозволяється відображати самостійно виявлені помилки. В такому випадку складається бухгалтерська довідка, неправомірно використані кошти перераховуються на рахунок міжрайонної дирекції та в обов’язковому порядку надається письмове повідомлення. В листі конкретно вказується, по якому листку непрацездатності виявлена помилка, причина допущення помилки, в яку розрахункову відомість (за який місяць) було проведене нарахування, в яку заяву-розрахунок було включено листок непрацездатності, вказується дата отримання коштів та перерахування на картковий рахунок застрахованої особи (дата платіжної відомості); дата виявлення помилки, номер і дата платіжного доручення про повернення неправомірно витрачених коштів з додавання копії підтверджуючих документів.

Також, при підготовці звіту, потрібно врахувати наступне:

- звіт за формою Ф-4 ФСС з ТВП складається наростаючим підсумком з початку року, а що стосується помилки, яка була допущена у звітному році, якщо фінансування від Фонду та повернення коштів також проведено у звітному році, то сума неправомірно використаного фінансування відображається в рядку 14 Ф4-ФСС з ТВП «Перераховано з початку року». Крім того, в рядку 211 «витрати з початку року» вноситься вже відкоригована сума.

За несвоєчасне подання або неподання встановленої звітності по коштах Фонду, подання недостовірної звітності щодо використання страхових коштів на посадових осіб підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, накладається штраф в розмірі та порядку, передбаченими чинним законодавством.

Чекаємо страхувальників за адресою Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції: вул. Богушевича, буд. 6а.