back

Про матеріальне забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам

28 березня 2016

До завершення заходів пов’язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів, Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності забезпечує виконання функцій та завдань передбачених Законом України № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі Закон України № 1105).

Нагадаємо що, страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах.

Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни. Воно виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачене законом.

Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (займаються підприємницькою діяльністю, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов’язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до цього Закону за умови сплати страхових внесків до Фонду згідно із Законом.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків, зокрема:

- тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

- необхідності догляду за хворою дитиною;

- догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною – інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

- тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижче оплачувану роботу;

- перебування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Проте стаття 23 Закону України № 1105 також містить підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), призначаються та надаються за основним місцем роботи (крім допомоги по непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах, які надаються за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України). Добровільно застрахованим особам призначення та виплата матеріального забезпечення, а також надання соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності здійснюються робочим органом Фонду за місцем здійснення їх обліку як страхувальників.

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Матеріальне забезпечення передбачене Законом України № 1105, виплачується у разі, якщо звернення за його

призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.

Головним завданням Фонду є своєчасне та в повному обсязі фінансування підприємств, установ та організацій на виплату допомоги застрахованим особам, яке необхідно проводити протягом 10-ти робочих днів від дати надання страхувальником заяви-розрахунок до органу Фонду відповідно до Закону України № 1105.

Для упередження незаконного витрачання коштів Фонду по всіх заявках – розрахунках щоденно проводиться аналіз даних, зазначених у розрахунку, що дає змогу забезпечити спеціалістам дирекції контроль та моніторинг заявлених страхувальником сум. При їх опрацюванні з’ясовуються причини перевищення розміру середньоденної допомоги над середньоденною заробітною платою страхувальника, більше ніж у два рази. При виявленні вищезазначених перевищень по тимчасовій непрацездатності або по вагітності та пологах надаються обґрунтовані пояснення або проводяться позапланові перевірки таких страхувальників. В тому числі проводиться звірка з управлінням Пенсійного фонду України щодо оплати праці в розрахунковому періоді.

З початку року до дирекції від страхувальників надійшло 546 заяв-розрахунків для фінансування матеріального забезпечення по 1864 страховим випадкам на загальну суму 1852,4 тис. грн. Фінансування страхувальників – роботодавців проводиться в терміни установлені законодавством. Кошти зараховуються на окремий поточний рахунок і можуть бути використані страхувальником виключно для надання матеріального забезпечення та виплачуються у найближчий термін для виплати заробітної плати.