back

Реформи та діалог влади з громадськістю

29 листопада 2011

Основним напрямком діяльності Президента України В. Януковича було і залишається проведення в країні ряду невідкладних реформ. Але на жаль, громадськість часто недостатньо поінформована не тільки про проведення цих реформ, але й про саму їх суть. На цьому наголосив Президент України В. Янукович під час свого виступу на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України за участю членів Комітету з економічних реформ 2 листопада ц. р. Тільки зростання економіки та її модернізація можуть забезпечити сталий розвиток країни та стабільність. «Я почну зараз із модернізації, яка передбачає захист країни від наслідків економічної світової кризи — це перше. Друге — це означає, що ми не просто захищаємося, ми стаємо на шлях сталого економічного розвитку нашої держави, який передбачає покращення життя людей. Це головна мета. Зростання економіки є. Але соціальний захист йде випереджальними темпами. І це наша політика. Наша політика повинна бути спрямована назустріч тим людям, яким найважче живеться — бідним верствам населення».

Президент наголосив, що забезпечення фіскальної і монетарної стабільності, дерегуляція підприємницької діяльності, створення основ для запровадження аграрного ринку, продовження процесів приватизації, реформування енергетичного ринку, реформування системи соціальних пільг, реформування системи медичного забезпечення залишаться пріоритетами діяльності органів влади і в наступному році.

Разом з тим, Глава держави зазначив, що проведення реформ може викликати зниження соціальних стандартів тому, що за минулі роки було прийнято багато відверто популістських законів. Незважаючи на брак коштів та нестабільну фінансову ситуацію у світі, український уряд забезпечує високий рівень соціального захисту та буде це робити і надалі. Але через погану поінформованість люди часто насторожено зустрічають реформи влади. «Чому така армія чиновників, яка сидить у цьому залі, не працює сьогодні і не роз’яснює людям, що від того, чим більше чи голосніше хтось кричить чи красивіше говорить, від цього ми нічого не отримаємо. Треба проводити конференції, збирати громадські організації», — звернувся до присутніх Президент.

Про те, що громадяни дуже часто недостатньо поінформовані про проведення реформ, зазначив у своєму вступному слові Прем’єр-міністр України М. Азаров на засіданні Кабінету Міністрів України 9 листопада ц. р. «Уряд має діяти в сучасній системі координат, в якій громадянське суспільство є партнером влади. А люди поки не розуміють наслідків і масштабів реформ, не мають достатнього уявлення про напрямки і завдання цього процесу» .

Тому в сьогоднішніх умовах вкрай важливо налагодити дієвий механізм співпраці між представниками влади і громадськості. Громадськість повинна отримувати інформацію не тільки зі ЗМІ, які часто упереджено висвітлюють реформи, а й мати безпосередній контакт з чиновниками всіх рівнів. Люди повинні повірити Президенту, Уряду, що здійснення реформ принесе не тільки піднесення економіки, а й забезпечить добробут кожного.