back

Єдиний день інформування населення району Тема: Підсумки 2011 року

27 грудня 2011

Протягом 2011 року органами виконавчої влади Чернігівщини було забезпечено зростання рівня економічного розвитку через підвищення ефективності діяльності всіх секторів народногосподарського комплексу, що в свою чергу, позитивно вплинуло на відновлення потенціалу та модернізацію базових секторів економіки.

Зокрема в галузі АПК за результатами року виробництво валової продукції по всіх категоріях господарств зросло на 21,7% до відповідного періоду минулого року, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах — на 19,4%, господарствах населення — на 23,3%. Цього року, за прогнозом, Чернігівщина отримає найвищий за всю історію області урожай зернових культур — близько 2,5 млн тонн. Станом на 12 грудня вже намолочено 2407 тис. тонн зерна.

За 10 місяців ц. р. обсяг реалізованої промислової продукції становить 10,5 млрд грн, що перевищує обсяг аналогічного минулорічного періоду на 1,1 млрд гривень. До кінця року планується реалізувати промислової продукції на суму 12,5 млрд. гривень. Цьогоріч відновлено позитивну динаміку зростання виробництва у переважній більшості галузей. Випереджаючими темпами розвивались такі інноваційно розвинуті галузі, як металообробка (+24,8%) та машинобудування (+13,5%).

Інноваційною діяльністю на останню звітну дату займалось кожне шосте промислове підприємство регіону. За цим показником область посіла п’яте місце в Україні. Найбільша частка інноваційно-активних підприємств припадала на хімічну промисловість (44,4%), машинобудування (31,0%) та легку промисловість (29,2%). Забезпечення гарантій права власності громадян з боку держави залишається одним із пріоритетних завдань. У результаті розпаювання земель області 348,8 тис. громадян набули право на земельну частку (пай), з них 339,7 тис. отримали сертифікати на право на земельну частку (пай), що становить 97%, фактично оформлено 306,2 тис. державних актів на право власності на земельну ділянку взамін сертифікатів. По області укладено 231 тис. договорів оренди земельних часток (паїв) та земельних ділянок із сільськогосподарськими виробниками.

Протягом січня-вересня обсяг інвестицій в основний капітал склав 1,36 млрд. гривень, що на 27,6% вище рівня минулого року. У структурі інвестицій в основний капітал за видами економічної діяльності переважає промисловість, на розвиток якої використано 508,8 млн. грн., що на 24,7% більше в порівнянні з січнем-вереснем 2010 року.

З початку року було введено в експлуатацію ряд інфраструктурних об’єктів: відкрито 24 дитячі садки, амбулаторно-поліклінічні заклади на 43 відвідування за зміну, кафе на 704 пос. місця, 31 тис. м2 торговельної площі, готель на 98 місць, автозаправні станції на 206 тис. автомобілів, станції технічного обслуговування на 2,2 тис. автомобілів, 8,1 км тролейбусних ліній, 55,8 км місцевих газопроводів, 16,8 км водопровідних, каналізаційних та теплових мереж.

Цьогоріч на будівництво та реконструкцію об’єктів соціально-економічного, пріоритетного розвитку та житлово-комунального господарства області із Державного бюджету (разом зі співфінансуванням з місцевих бюджетів) передбачено 169,9 млн гривень.

Упродовж 2011 року в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетних установах області впроваджені енергозберігаючі заходи вартістю 85,9 млн грн, що дасть можливість економити щорічно 15,6 тис. тонн умовного палива (на загальну суму 44,5 млн гривень). З метою подальшого запровадження енерго-ефективних заходів на 2012 рік передбачається встановлення 10 сучасних твердопаливних котелень поряд з газовими.

З початку року відкрито 24 дошкільні навчальні заклади (у Городнянському (4), Прилуцькому (3), Срібнянському, Ніжинському, Бахмацькому Чернігівському — по два, Варвинському, Бобровицькому, Борзнянському, Менському, Ічнянському, Новгород-Сіверському, Носівському, Коропському, Сосницькому районах — по одному, розпочала роботу 21 додаткова група на базі діючих закладів. Відповідно збільшився і відсоток охоплення дітей дошкільною освітою, який становить 60%, що більше, порівняно з минулим роком, майже на 2%.

Вперше за багато років відкрився новозбудований садочок у с. Вихвостові Городнянського району. Всього в області функціонує 384 ДНЗ. До 1 вересня 2012 року планується завершити будівництво та ввести в експлуатацію приміщення Седнівського навчально-виховного комплексу Чернігівського району, загальноосвітніх навчальних закладів у м. Носівка, с. Машеве Семенівського району, с. Григорівка Бахмацького району, селах Нова Басань та Рудьківка Бобровицького району, роботи на яких тривають.

Одним з найважливіших напрямків роботи галузі в сучасних умовах є реформування. Облдержадміністрацією розроблений проект плану реорганізації мережі закладів охорони здоров’я області, який передбачає створення: 25 центрів первинної медико-санітарної допомоги (в кожній адміністративно-територіальній одиниці); мережі станцій, підстанцій та пунктів швидкої та невідкладної медичної допомоги загальною кількістю 82 підрозділи; госпітальних округів з багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування у кожному окрузі; міжрайонних акушерсько-гінекологічних центрів та кардіологічних відділень; мережі діалізних центрів.

Продовжується робота з утилізації непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів. На проведення робіт з їх утилізації цьогоріч з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 16317,5 тис. грн. Роботи заплановано провести у 18 районах області, що дасть змогу утилізувати близько 725 тонн непридатних отрутохімікатів. Станом на 16 грудня 2011 року затарено та вивезено пестициди з Ніжинського, Городнянського, Бобровицького, Ріпкинського, Менського, Щорського, Бахмацького та Ічнянського районів, перезатарено та підготовлено до вивезення непридатні пестициди у Сосницькому районі. Всього з території області вже вивезено 439 тонн непридатних отрутохімікатів. Роботи з їх утилізації планується завершити до кінця поточного року.

Позитивні тенденції в економічному, соціальному напрямах відчутні і в масштабах всієї держави. На цьому наголосив Президент України В. Ф. Янукович під час проведення Підсумкової прес-конференції 21 грудня ц. р. Глава держави, зокрема зазначив «Ми добре розуміємо, що національні інтереси, економічні інтереси завжди повинні переважати в нашій політиці. Попри загрозу другої хвилі глобальної економічної кризи ми продовжили курс реформ.» Президент підкреслив, що відбувається зростання виробництва промислової продукції, сільського господарства. Ріст економіки позитивно впливає і на підвищення соціальних критеріїв.

Але водночас Президент наголосив, що «Попри позитивні зрушення в економіці та початок реалізації важливих національних проектів у мене, безумовно, є серйозні питання до роботи Уряду і в цілому виконавчої влади». Для досягнення позитивних результатів потрібно злагоджено та наполегливо працювати на кожному робочому місці, тільки спільними зусиллями можна побудувати сильну та процвітаючу державу.

«У нас завжди була, є і буде віра у наші власні сили і можливості нашої країни, наших людей. З такою вірою ми живемо і будемо жити. Наступний рік, я переконаний в тому, що він також дасть позитив», — наголосив Глава держави.

Додаток

До матеріалів щодо Єдиного дня інформування

«Підсумки 2011 року»

Основні події року, що минає

Січень:

• відкрито реконструйоване приміщення Городнянської школи № 2;

• презентовано збірник документів «Корюківка, 1943: злочин проти людяності»;

• введено в експлуатацію підвідний газогін у селі Волинка Сосницького району.

Лютий:

• створено Громадську раду при облдержадміністрації, яка стала головним координаційним органом, що забезпечує ефективну взаємодію з громадськістю області;

• укладено Угоду про співпрацю з Курською областю Російської Федерації;

• відкрито музей ім. Миколи Ґе з нагоди 180-річчя від дня народження художника.

Березень:

• підписано Регіональну угоду між Чернігівською обласною державною адміністрацією, профспілковими об’єднаннями і господарськими органами області на 2011—2015 роки;

• проведено щорічний обласний ярмарок «Що може жінка»;

• прийнято регіональні цільові програми інвестиційного і науково-технічного та інноваційного розвитку області;

• проведено Молодіжну школу бізнесу.

Квітень:

• вийшов на лінію перший тролейбус марки «Еталон — Бєлкомунмаш», який зібраний на базі ПрАТ «Чернігівський автозавод» спільно з білоруськими машинобудівниками;

• проведено поточний ремонт автодороги Р56 Чернігів — Пакуль — КПП «Славутич» — Чорнобиль з під’їздом до м. Славутича (72,7 км).

Травень:

• відкрито газопровід у с. Заудайка Ічнянського району;

• відкрито офіс обласного осередку НОК України у м. Чернігові;

• у м. Новгороді-Сіверському відбулось літературно-мистецьке свято «Нетлінне Слово…».

Червень:

• затверджено Середньострокову програму соціально - економічного розвитку області на 2011—2015 роки «Чернігівщина—2015. Спільний шлях до добробуту»;

• відбувся Міжнародний молодіжний фестиваль «Дружба—2011».

Липень:

• у с. Вихвостів Городнянського району відкрито дошкільний навчальний заклад на 40 місць;

• на базі центру серцево-судинної хірургії Чернігівської міської лікарні № 2 відкрито модернізований осередок надання сучасної медичної допомоги жителям Чернігівської області — рентгенoопераційна, обладнана новітньою кардіоапаратурою;

• на базі Ніжинської центральної міської лікарні відкрито відділення амбулаторного гемодіалізу обласної лікарні;

• підписано угоду між Програмою розвитку ООН та обласною державною адміністрацією, обласною радою щодо подальшого партнерства у впровадженні другої фази Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Серпень:

• відкрито підвідний газопровід у с. Кіпті Козелецького району;

• завершено будівництво підвідного газопроводу до смт Дмитрівка Бахмацького району;

• у с. Фастівці Бахмацького району відкрито стаціонарне відділення територіального центру соціального обслуговування;

• відкрито після ремонту дорогу Каціри — Осіч, Бахмацького району;

• введено в експлуатацію 92-квартирний житловий будинок у м. Чернігові (вул. Незалежності) та 40-квартирний житловий будинок у смт Сосниця;

• у м. Чернігові (мікрорайони «Масани») відкрито торгово-розважальний комплекс ВАТ «Базис»;

• проведено місячник підтримки підприємництва.

Вересень:

• у м. Мена відкрито нову аптеку комунального підприємства «Ліки України»;

• у ПСП «Авангард» с. Курінь Бахмацького району відкрито доїльну залу;

• відкрито новий завод ТОВ «Пласт-Бокс Україна» з випуску тари та упаковки з пластмас;

• проведено V Міжнародний інвестиційний форум, у якому взяли участь представники іноземних та вітчизняних ділових кіл;

• підписано договір про співпрацю між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівською обласною радою та Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати, 3 угоди про співробітництво між адмінтериторіями Чернігівської, Гомельської та Брянської областей;

• відкрито гіпермаркет «Епіцентр» у Чернігові;

• з нагоди 70 - ї річниці початку партизанського руху в Україні у селі Єліне Щорського району відкрито Музей історії партизанського руху на Чернігівщині 1941—1943 років, на території музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» встановлено пам’ятник партизанам Великої Вітчизняної війни;

• відкрито мостовий перехід через р. Удай автомобільної дороги Прилуки — Срібне — Обухове;

• розпочато реалізацію проекту «Гаряча телефонна лінія голови облдержадміністрації», на яку вже звернулось майже 800 жителів області;

• у м. Прилуки відкрито пам’ятник святителю Іоасафу Бєлгородському.

Жовтень:

• до загалу виробників високоякісного молока додалися дві доїльні зали: ПСП «Фортуна» Ічнянського району з корівником на 500 голів та ТОВ АФ «Обрій» ЛТД Талалаївського району з корівником на 600 голів;

• відкрито блочно-модульну котельню у Ковчинській ЗОШ I—III ступенів Куликівського району;

• на базі Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту за підтримки компанії «Кнауф Маркетинг» відкрито регіональний навчально-практичний центр з практичної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації учнів за сучасними будівельними технологіями;

• вперше в історії Чернігівщини за кошти Державного бюджету 8 кращих студентів Чернігівського державного технологічного університету направлено на стажування у Глінвордський університет (м. Рексхем, Великобританія);

• завершено спорудження 80-квартирного житлового будинку в м. Чернігові (вул. Червоногвардійська).

Листопад:

• відкрито пам’ятник Марку Бернесу в м. Ніжині;

• відкрито шляхопровід через залізничну колію Київ — Москва на автомобільній дорозі Носівка — Велика Дорога (через Лосинівку);

• у м. Чернігові відкрито найбільший в Україні магазин мережі «ЕКО-маркет» з торговельною площею 3300 м2.

Грудень:

• за державною програмою технологічного переоснащення телерадіокомпаній Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія «Сівер-центр» отримала комплект сучасного цифрового устаткування, який уже змонтовано та введено в дію.