back

20-та річниця проведення Всеукраїнського референдуму з питань проголошення незалежності України

01 грудня 2011

На підтвердження Акта проголошення незалежності (24 серпня 1991 року) Верховна Рада України вирішила провести 1 грудня 1991 р. республіканський референдум. Він був потрібен, щоб нейтралізувати політичні спекуляції противників української незалежності, особливо у східних і південних областях республіки, які заявляли, що народ буцімто не підтримує Акт про незалежність. Союзне керівництво на чолі з президентом СРСР М. Горбачовим, не втрачаючи надій на укладення нового союзного договору, вело активну роботу в цьому напрямі. Крім того, світове співтовариство не поспішало з визнанням самостійності України, вичікуючи, як розгортатимуться події. На всеукраїнському референдумі кожен громадянин мав чітко відповісти «Так, підтверджую», або «Ні, не підтверджую» на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

Отже, 20 років тому, 1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум про незалежність України. Із 37885,6 тис. громадян України, котрі були внесені до списків для таємного голосування, взяли участь у голосуванні 31891,7 тис. (84,18%). Із них позитивно відповіли 28804,1 тис. виборців (90,92%).

Таким чином оголошення незалежності України було підтверджене всенародним голосуванням. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року пройшов в один день з першими виборами президента незалежної України, ним став Леонід Кравчук.

Тепер вже ні в кого не могло бути сумніву — український народ хоче мати свою самостійну державу! Втретє за 350 років від Визвольної війни середини XVII ст. Україна здобула самостійність.

З того часу минуло вже два десятиліття, а ми ще й до сьогодні не в повній мірі осмислили величезне історичне значення проголошення Акта незалежності та проведення Всеукраїнського референдуму на підтвердження цього доленосного для України документу.

Наше завдання сьогодні зберегти ці надбання і не дати внутрішнім політичним чварам зруйнувати те, за що боролися не одне покоління наших предків.