back

Звітність до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

04 січня 2016

Завершився 2015 рік, а для фінансових працівників він продовжується як звітна кампанія. Хочеться нагадати, що з введенням в дію Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VІ з 01 січня 2011 року не всі страхувальники повинні подавати звіт до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до "Порядку формування та подання страхувальникам звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" затвердженого Постановою правління Фонду від 18.01.2011 року № 4 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 березня 2011 року за № 392/19130 зі змінами та доповненнями (далі Порядок) звіт за Ф4-ФСС з ТВП не подається у разі:

- відсутності у страхувальника заборгованості по субрахунку 652 на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунку у звітному кварталі;

- наявність заборгованості за Фондом на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 у звітному кварталі.

При формуванні та здачі звітності до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності слід керуватися вище вказаним Порядком. Слід зупинитися на відображенні у звітності самостійно виявлених помилок:

- по-перше, в разі виявлення помилки по використанню коштів Фонду складається бухгалтерська довідка, неправомірно використані кошти перераховуються на рахунок міжрайонної дирекції та в обов’язковому порядку надається письмове повідомлення. В листі конкретно вказується, по якому листку непрацездатності виявлена помилка, причина допущення помилки, в яку розрахункову відомість (за який місяць) було проведене нарахування, в яку заяву-розрахунок було включено листок непрацездатності, вказується дата отримання коштів та перерахування на картковий рахунок застрахованої особи (дата платіжної відомості). Дата виявлення помилки, номер і дата платіжного доручення про повернення неправомірно витрачених коштів з додавання копії підтверджуючих документів;

- по-друге, при підготовці звіту, потрібно врахувати три моменти:

* звітність подається до Фонду наростаючим підсумком за рік, якщо помилка була допущена у звітному році, фінансування від Фонду та повернення коштів також проведено у звітному році, то сума неправомірно використаного фінансування відображається в рядку 14 Ф4-ФСС з ТВП "Перераховано з початку року". Крім того, в рядку 21 "витрати з початку року" - вноситься вже відкоригована сума витрат.

* якщо-ж помилка була допущена після 01.01.2011 року але в попередніх звітних періодах, то сума самостійно виявлених помилок проставляється в рядку 3 "Виправлення помилок минулих років", в рядку 14 "Перераховано з початку року"та рядку 16 "Суми помилок минулих років".

* в разі виявлення помилки за період до 01.01.2011 року сума самостійно виявленої помилки відображається рядку 3 "Виправлення помилок минулих років", в рядку 14 "Перераховано з початку року"та рядку 15 "Заборгованість минулих років та донараховані внески".

Протягом 9 місяців 2015 року страхувальниками самостійно виявлено неправомірно використаних коштів на загальну суму 24,5 тис. грн., тому бажаємо у Новому році працівникам бухгалтерського обліку більш відповідально та уважно ставитися до розрахунків, замовлення фінансування щоб мінімізувати неправомірне використання коштів Фонду.

Зі святами!

Світлана Прокопець,

головний бухгалтер Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду