back

Подарунки під ялинку

15 листопада 2011

Новий рік, мабуть, є найулюбленішим святом для дітей. А найбільш приємним моментом цього свята є подарунки від Діда Мороза, які дітлахи знайдуть під красунею-ялинкою. І вкотре у цьому допоможе улюбленому дідусеві малечі Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Фахівцями робочих органів Фонду витрачається багато сили та енергії до того моменту, коли новорічні подарунки потраплять під святкові ялинки дітей застрахованих осіб. Задля ефективності цієї роботи не повинні залишатися осторонь і самі страхувальники, які мають своєчасно подавати заявки на отримання дитячих новорічних подарунків до робочих органів Фонду, оскільки подарунок, придбаний самостійно страхувальником або застрахованою особою, за рахунок коштів Фонду не оплачується. Регламентується ця робота Порядком придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду, затвердженим Постановою правління Фонду від 25 жовтня 2007 року № 48.

Дитячі новорічні подарунки централізовано закуповуються Виконавчою дирекцією Фонду для всіх регіонів України, а забезпечення їх видачі покладено на міські і міжрайонні виконавчі дирекції.

Кожна застрахована особа (батько, мати, усиновлювач, опікун/піклувальник) має право отримати в поточному році один новорічний подарунок за рахунок коштів Фонду на дитину, якій станом на 1 січня 2012 року не виповнилось 14 років. Отримати його можна тільки за основним місцем роботи, тобто при складанні заявки на подарунки не враховуються діти працюючих на підприємствах сумісників.

Часто постають питання по окремих категоріях працівників. Так, ті хто працює сезонно, у період роботи мають право на отримання подарунків для своїх дітей. Застраховані особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, також мають право на отримання подарунків.

Страхувальники отримують подарунки в міжрайонній виконавчій дирекції за місцем реєстрації. Видаються вони за накладною і довіреністю відповідно до поданої заявки щодо виділення подарунків для дітей застрахованих осіб. Далі йде робота безпосередньо на підприємствах, в установах та організаціях. Рішення про виділення подарунків приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування. Відомість на їх видачу складається із зазначенням прізвища, ініціалів застрахованих осіб та їх дітей, числа, місяця і року народження дитини, що підтверджується копією свідоцтва про народження. Отримання подарунків завіряється підписами застрахованих осіб. Відомості на видачу подарунків підписуються керівником і головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування, скріплюються печаткою та зберігаються страхувальником разом з накладними на отримання подарунків та рішенням комісії (уповноваженого) із соціального страхування.

Фізична особа-підприємець в цьому році може отримати подарунки для власних дітей лише заключивши в Управлінні пенсійного фонду України типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов"язкового державного соціального страхування. Для отримання подарунку добровільно застрахована особа повинна надати особисту заяву та копію свідоцтва про народження дитини за місцем обліку у Фонді. Подарунок у цьому випадку видається згідно з наказом директора виконавчої дирекції та за накладною при пред"явленні документа, який засвідчує особу.

Науменко Л.В., головний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції