back

Міжнародна делегація в Світанку

17 грудня 2015

Як і кожен населений пункт району свою неповторну особливість має село Світанок. Його характерною рисою є тісні міжнародні зв’язки, які сягають корінням часів Другої світової війни, з Чехією та Словаччиною. Останнім часом, здавалося, ці зв’язки дещо ослабли. Але 16 грудня 2015 року жителі Світанку знову приймали у себе делегацію Всеукраїнської Спілки ветеранів війни, у складі якої був аташе з питань оборони Посольства Чеської Республіки в Україні пан Павел Келбл.

В урочистій зустрічі взяли участь голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, голова районної ради Олег Бузун, голова Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Ступак, заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, Світанківський сільський голова Людмила Касса, громада села, ЗМІ.

У рамках візиту члени делегації відвідали Світанківський музей Україно-Чесько-Словацької дружби. Гості залишили схвальні відгуки в книзі пам’яті музею та висловили вдячність за утримання закладу в належному стані та дбайливе збереження експонатів. Приємне враження справили також оновлені експозиції, які відображають сучасність. Це насамперед виставки присвячені пам’яті Героїв Небесної сотні та односельцям - учасникам АТО.

Після екскурсії члени делегації відвідали братську могилу чехословацьких воїнів та меморіал загиблим односельцям, де поклали квіти та вшанували пам’ять всіх полеглих на фронтах Другої світової війни.

Радо зустріли гостей учнівський та педагогічний колективи місцевої школи. Директор школи Лариса Кукало провела екскурсію територією закладу, розповіла про специфіку екологічного виховання учнів. Потім на гостей чекала гостинна зала, де було організовано своєрідний урок мужності для учнів школи.

Голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин привітав членів делегації та висловив сподівання на подальшу співпрацю, яка є вже не просто народною пам’яттю, а й джерелом позитивного європейського досвіду для нашого краю.

Цікавими стали виступи гостей. Оскільки кожен із учасників делегації особисто відчув всі біди війни, чи то Другої світової, чи війни в Афганістані, В’єтнамі, Ефіопії, чи інших локальних воєнних конфліктах, то говорили вони щиро та просто про такі важливі речі як патріотизм, любов до Батьківщини, повага до себе та свого оточення, цінність людського життя та миру.

За участю працівників культури району було підготовано концертну програму.

На добру згадку про себе і свою малу Батьківщину наприкінці зустрічі члени шкільного лісництва подарували всім гостям саджанці рослин, які під керівництвом вчителів власноруч вирощують в теплиці та на ділянках.

В рамках візиту заступник голови Всеукраїнської Спілки ветеранів війни Віктор Шамрай нагородив відзнакою організації учасника бойових дій, ветерана Другої світової війни, жителя с.Світанок Єрохіна Миколу Прокоповича.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА