back

Участь Ніжинського району у Покровському Ярмарку

19 жовтня 2011

Саме в золоту осінню пору ніжинці кожного року святкують традиційний Покровський ярмарок, саме напередодні святої Покрови, яка споконвіку вважається охоронницею і берегинею України від зазіхань ворогів. І ще особлива повага до Покрови в ніжинців, адже наші пращури ще в сиву давнину стали проводити в її день багатолюдні ярмарки, на які з’їжджалися купці з усіх куточків світу. Вдячні нащадки відродили це яскраве і неповторне видовище, щоб поєднати минуле і сучасне, ознайомитися з національно-культурними традиціями нашого краю.

Вже вкотре Покровський ярмарок під свої стяги збирає не лише жителів міста , а й наші районні громади. У цьому році традиційно, як і завжди, біля перлини Ніжина – Всіхсвятської церкви – із тридцяти територіальних громад розмістили 18 імпровізованих садиб. Вони вражали автентичними піснями і костюмами, розмаїттям бабусиних сорочок і рушників, наливок, вареників, пиріжків, спечених за давніми рецептами.

За підсумками проведених тут конкурсів подяками та преміями райдержадміністрація відзначила кращі садиби Лосинівки (селищний голова Анатолій Стрілець), Черняхівки (сільський голова Дмитро Суров), Галиці (сільський голова Володимир Пуховець). Найсмачніші вареники зварили господині з Шатури (сільський голова Людмила Петренко), Кунашівки (сільський голова Володимир Сурмачевський) і Липового Рогу (сільський голова Олексій Пелипканич). Найвинахідливішими виявилися бурківчани (сільський голова Андрій Дзюба), вікторівці (сільський голова Лариса Карпич) і дуболугівці (сільський голова Руслан Острянко). У номінації «Різнобарв’я осінніх кольорів» перемогли викладачі та студенти Ніжинського агротехнічного інституту (директор Василь Лукач), заньківчани (сільський голова Любов Сацюк), а також кукшинці (сільський голова Олександр Пивовар), григроіванівці (сільський голова Володимир Орел) та шняківчани (сільський голова Володимир Лисенко).

Районна рада визнала кращими господарями сільської садиби з врученням премій за перше, друге та третє місця відповідно Олександра Соломаху з Великої Кошелівки, Лідію Смоленську з Терешківки і Ганну Оксенич із Данини. Кращі вироби на релігійну тематику представили Крутівська, Лосинівська та Малокошелівська територіальні громади.

За збереження національної культурної скарбниці 12 творчих колективів нагороджено дипломами. Вперше (і вдало!) виступили діти з Дуболугівки, солістка Яна Река з Леонідівки. А ще відзначився вокальний ансамбль «Калина» з Кукшина, керований Володимиром Чорненком. Кожна з представлених територіальних громад не залишилась без винагород.

Нагородження переможців здійснювали особисто голова Ніжинської районної державної адміністрації Володимир Другаков та голова Ніжинської районної ради Олег Бузун. Гостинно зустрічали районні садиби і представників міської влади на чолі з міським головою Михайлом Приходьком.

Щира подяка від імені Ніжинської райдержадміністрації всім, хто забезпечив багатство, барвистість і змістовність Покровського ярмарку, а саме : ЗАТ «Ніжинський консервний завод»(керівник Олександр Шульга), Лосинівський хлібокомбінат(керівник Анатолій Івашко), Крутівська селекційно- дослідна станція «Маяк»(керівник Дмитро Кривець), ТОВ «Рибацький хутір»; приватним підприємцям Олександру Юрченку, Ігорю Зюбі та Василю Барабашу (гільдія медоварів); сільгосппідприємствам: СТОВ АПК «Злагода»(керівник Микола Полуда), ТОВ «Ніжин-Агро»(керівник Іван Кобижча), Агрофірма «Лосинівська»(керівник Микола Окостень), ТОВ «Лосинівка-Агро»(керівник Анатолій Кушніренко), СПОП «Ксена»(керівник Віра Давиденко),ТОВ «Рід»(керівник Микола Чуприна), ТОВ «Агро-КІМ»(керівник Олександр Парубець), Лосинівський маслосирзавод (керівник Анатолій Скочій); ФГ «Мединщина»( керівник Микола Самойленко), ФГ «Агро-Надія»(керівник Станіслав Ременюк), ТОВ «Агро-Дар»(керівник Анатолій Барило», ФГ «Віва плюс»(керівник Юрій Яцюта), «Сортонасіннєовоч»(керівник Віктор Куліш).