back

Відкриття молочного кооперативу у Кукшині

08 грудня 2015

В рамках проекту європейської комісії ПРООН «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ», окрім створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», від початку було заплановано створення двох кооперативів. Один із них – молочний у Кукшині, який очолила Галина Басанець. Для нового підприємства вирішили використати приміщення колишнього дитячого садочка, яке тривалий час пустувало. У процесі підготовки будівлю перепланували, зробили ремонт. Але для повноцінного функціонування кооперативу цього замало. Тож за підтримки єврокосімії планують придбати спеціальний автомобіль для збору молока у населення Кукшина й довколишніх сіл, встановили спеціальне холодильне обладнання, яке забезпечить належне зберігання сировини. На перспективу планується замкнутий цикл виробництва – збір, переробка й пакетування екологічно-чистої ексклюзивної продукції місцевого виробництва.

На початковому етапі об’єми заготівлі сировини обмежаться 500 л на день. Якщо нова справа набиратиме обертів і матиме позитивну динаміку, – кооператив розширить сферу діяльності не лише на свій район, а й на сусідні. Мається на увазі, не тільки закупівля молока, а й продаж готової продукції.

Голова кукшинської сільської ради Олександр Пивовар покладає великі сподівання на цей проект. Адже він дасть можливість створити нові робочі місця, допоможе місцевому населенню без проблем збувати молоко, а згодом – відкриє Кукшин для споживачів Ніжинщини, Чернігівщини, а то й всієї України. Це той шанс, який окреслює реальні перспективи для невеличкого населеного пункту, де наразі немає ніякої виробничої інфраструктури.

04 грудня кукшинський кооператив офіційно розпочав свою роботу.

З вітальними словами до присутніх звернулися перший заступник голови Ніжинської РДА Сергій БАТРАК, голова районної ради Олег БУЗУН, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій БИКОНЯ, Директор Представництва ПРООН в Україні Янтомас ХІЕМСТРА, директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Сергій ХОБОТНЯ, . Вони побажали аби все задумане здійснилося, а цей проект став чудовим прикладом того, що немає нічого неможливого для людей дієвих, небайдужих до свого краю і своїх земляків.

З нагоди відкриття кооперативу було проведено екскурсію та дегустацію першого продукту - сиру.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник" та офіційного веб-сайту Ніжинської районної ради.