back

СНІД – боротьба триває

07 грудня 2015

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом та день толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей. Це день, коли світова громадськість висловлюється на підтримку мільйонів людей в усьому світі, що живуть з ВІЛ/СНІД. В цей день говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія. Можна згадувати тих, хто вже помер або смертельно хворий, можна говорити про масштаби трагедії і про те, що чума ХХI століття загрожує існуванню людства ... А можна розповісти всю страшну правду про ВІЛ, попередити її виникнення, допомогти усвідомити всі наслідки захворювання.

Україна продовжує займати одне з провідних місць за темпами зростання епідемії ВІЛ/СНІДу. Проблема є не тільки медичною, а й соціальною і духовною. В Україні жертвою ВІЛ\СНІДу може стати будь-хто - навіть середньостатистичний громадянин.

Протидія ВІЛ-інфекції/СНІДу залишається одним з пріоритетних завдань держави. Незважаючи на досягнуте зниження інтенсивності епідемічного процесу ВІЛ-інфекції, зросли ризики щодо поширення ВІЛ в умовах існуючої гуманітарної кризи та бойових дій на сході України.

За період 1987-2015 (6 міс.) рр. серед громадян України зареєстровано 271 942 ВІЛ-інфікованих особи, у тому числі 79 569 випадків захворювання на СНІД та 36 922 випадки смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

В Ніжинському районі кількість офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб – 33, з них 3 дітей (2 ВІЛ - інфіковані дитини та 1 дитина з неуточненим статусом).

У рамках місячника «Через обізнаність населення до подолання епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу» Ніжинським районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та студентами-волонтерами була організована і проведена профілактична акція «СНІД – боротьба триває» на базі Безуглівської, Вертіївської, Григоро-Іванівської, Кропивнянської та Черняхівської ЗОШ району.

Мета даної акції - підвищення обізнаності про захворювання ВІЛ/СНІД та виховання толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей. В ході акції школярі більш детально дізналися про проблему ВІЛ/СНІДу, шляхи передачі, профілактику та стан епідемії ВІЛ-інфекції в Чернігівській області.

Акція змусила замислитись учнівську молодь стосовно власного життя та способу поведінки. Байдужість до проблеми ВІЛ/СНІДу може стати причиною захворювання ще десятків тисяч людей.

І лише разом, спільними зусиллями ми здатні вплинути на загрозу епідемії ВІЛ/СНІД в Україні.

Центр соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді