back

Якщо обізнаний, то захищений

02 грудня 2015

1 Грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Україна займає одне з перших місць серед європейських держав по темпам поширення ВІЛ-інфекції. Знати про ВІЛ та СНІД повинен кожен!

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) інфікує клітини імунної системи, порушує їх функції, в результаті чого, імунна система не може виконати свою захисну роль у боротьбі з інфекціями та хворобами. Процес зниження опору організму захворюванням непомітний і може тривати десятки років. Багато ВІЛ-інфікованих вважають себе здоровими, але вони можуть передавати вірус іншим.

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) – це комплекс хвороб, більшість з них - інфекційних, що виникає на фоні значного ослаблення імунітету в кінцевій стадії ВІЛ-інфекції. Після інфікування ВІЛ до розвитку СНІДу проходить зазвичай 10-15 років.

Як передається ВІЛ:

1. При незахищених (без презерватива) сексуальних контактах.

2. Через кров: при використанні заражених голок, лез, шприців, інструментарію для виконання пірсингу, татуювання, манікюру та інш., при переливанні зараженої крові.

3. Від матері до дитини під час вагітності, пологів, грудного вигодовування. Якщо вагітна отримує препарати для профілактики передачі ВІЛ дитині, то в більшості випадків дитина народжується здоровою.

ВІЛ не передається через сльози, піт, сечу, слину, при кашлі, обіймах, рукостисканнях, обіймах, дружніх поцілунках, через спільний посуд, при укусах комах.

Забезпечити профілактику інфікування ВІЛ можна шляхом використання презервативів, стерильного інструментарію, шприців та голок разового використання, відмови від шкідливих звичок.

Раніше ВІЛ поширювався в основному серед «груп ризику» (повії, споживачі ін’єкційних наркотиків, гомосексуалісти), але зараз вірус «вийшов» з груп осіб з підвищеним ризиком інфікування та поширився серед їх статевих партнерів. В особливій небезпеці перебуває молодь, яка веде безладне статеве життя, вживає алкоголь та наркотики, які збільшують «ризиковані» статеві стосунки. На сьогоднішній день відбулася зміна основного шляху передачі ВІЛ з парентерального («через кров») на статевий, збільшився рівень інфікування жінок, які можуть передавати вірус своїм дітям.

На сьогоднішній день офіційно зареєстровано ВІЛ-інфекцію у 33 мешканців Ніжинського району. Але це – лише «верхівка айсберга», таких людей набагато більше, але вони ще не прийшли до лікаря, не обстежились на ВІЛ, не знають свій ВІЛ-статус.

Єдина можливість дізнатися про інфікування ВІЛ – пройти тест. Обстеження на ВІЛ-інфекцію можна пройти в кожному державному медичному закладі.

Багато людей відчувають страх перед ВІЛ-інфекцією. Страх виникає тоді, коли не вистачає знань. Знання про шляхи зараження, засоби профілактики можуть допомогти захистити себе від інфікування. Краще знати «ТАК», це дасть можливість своєчасно почати лікування, отримати відповідні послуги по підтримці і, тим самим, продовжити своє життя, запобігти прогресуванню хвороби та вжити заходів обережності, щоб не допустити передачу ВІЛ іншим особам.

Слід пам’ятати, якщо ти ВІЛ-інфікований, ти не самотній, можна приєднатися до групи людей, що живуть з ВІЛ, отримувати допомогу у ВІЛ-сервісних організаціях, у соціальних службах, медичних закладах. У жодному разі ВІЛ не може стати перешкодою при прийомі на роботу та навчання, стати причиною припинення трудової діяльності.

Якщо Ви бажаєте більше дізнатися про ВІЛ-інфекцію, пройти обстеження на ВІЛ – звертайтесь до кабінету анонімного обстеження на ВІЛ-інфекцію, що знаходиться в корпусі інфекційного відділення Ніжинської ЦРЛ (м. Ніжин, вул. Семашка, 1). Кабінет працює щодня з 0900 до 1500, окрім суботи та неділі. Інформація про обстеження є конфіденційною, тестування – безоплатним.

ВІЛ може торкнутися кожного! Важливо надавати ВІЛ-інфікованим психологічну підтримку, ВІЛ-позитивна людина має право жити, мати друзів, спілкуватися, отримувати інформацію та освіту, працювати.

Олена Шейко,

лікар інфекціоніст Ніжинської ЦРЛ