back

До Дня пам"яті жертв голодоморів

01 грудня 2015

До Дня пам’яті жертв Голодомору на базі Центру дитячої та юнацької творчості відбувся районний виховний захід «Чорна сповідь моєї Вітчизни». Його організували і провели школярі Лосинівської та Перемозької шкіл. Розпочався захід з молебню за душі померлих у роки Голодомору, який провів отець Олег Гуга. Під час хвилини мовчання учні зі свічками в руках самовіддано пом’янули усіх загиблих від страшного голоду. Пам’ятати про трагічну сторінку в історії України закликав юнь селищний голова Анатолій Стрілець. Житні колоски, що лягли до пам’ятного знака, засвідчили дитячі уболівання за минуле лихоліття.

Про причини та наслідки Голодомору розповіла учитель Перемозької школи, керівник історико-краєзнавчого гуртка Надія Ременюк. Свій виступ досвідчений педагог супроводжувала слайдовою презентацією теми, що дало змогу учням відчути глибину людського горя, пройнятися ним, як своїм власним. Безліч наших земляків пройшли шлях на мученицьку голгофу Голодомору, поливаючи його дитячими, старечими, жіночими та чоловічими сльозами, і йдучи в небуття. Юні дослідники-краєзнавці воскрешали їх у пам’яті, зачитуючи свідчення очевидців трагедії. Ці крупинки історичної правди викликали щем у серці, співчуття й співпереживання.

Про Голодомор у Лосинівці розповів Микола Борщ, директор Центру дитячої та юнацької творчості. На основі історичних джерел та свідчень очевидців він розкрив страшну правду голодування лосинівців, згадав тих, хто чинив спротив сталінському свавіллю, назвав прізвища померлих від голоду, що пощастило встановити, закликав шанувати пам’ять про них.

Історико-літературну композицію підготувала разом з гуртківцями учитель Лосинівської школи, керівник історико-краєзнавчого гуртка Лариса Дерев’янко. Вірші, проза, прочитані юними учасниками заходу, викликали почуття, емоції, не лишили нікого байдужим до трагічної долі убієнних голодом.

Учасники заходу мали змогу ознайомитися з книгами, документами, фрагментами наукових праць, нарисами, статтями із періодичних видань про Голодомор. Цю пізнавальну виставку організувала для школярів селищний бібліотекар Лідія Окостень. Дитячий образотворчий доробок на тему Голодомору представила керівник образотворчого гуртка Валентина Гапоненко.

В унісон атмосфері пам’яті і скорботи звучала тужлива українська пісня у виконанні Юлії Петрик та Лізи Гуги, талановитих вихованців керівника музичного гуртка Валерія Дерев’янка.

Уболівання за сучасну долю держави, її майбутнє звучало у виступі Людмили Івашко, головного спеціаліста відділу освіти.

Вогники запалених свічок ніби нагадували присутнім про наш найсвятіший обов’язок сьогодні – зберегти пам’ять про всіх, хто не дожив, недолюбив, пам’ять про живих і ненароджених. Хай же ця священна пам’ять згуртовує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

За інформацією відділу освіти