back

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

30 листопада 2015

Міжнародний день інвалідів є щорічною подією. Історія його виникнення починалася у 80-х роках минулого сторіччя, коли Організація Об’єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки десятиліттям інвалідів. У цей період проводилися роботи з метою розробки заходів, направлених на поліпшення становища інвалідів і забезпечення їм рівних можливостей для подальшого життя в суспільстві. Створена програма дій була підписана 3 грудня 1992 року. Цей день Генеральна Асамблея проголосила Міжнародним днем інвалідів.

Інваліди – це не просто категорія людей, на долю цих людей випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя. Їх мужність та оптимізм - взірець для інших. Вони пристосовуються як можуть зі всіх своїх сил. Так сталося, адже на їх місці могла би опинитися будь-яка інша людина. І для їх виживання не потрібно щось особливе, лише елементарне - можливість жити, жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам.

В Україні за рахунок коштів державного бюджету здійснюється реалізація низки програм соціального захисту інвалідів. Серед них такі, як забезпечення протезно–ортопедичними виробами, технічними засобами пересування та реабілітації, спеціальним автотранспортом, санаторно– курортне оздоровлення, виплата грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, безкоштовне та пільгове встановлення інвалідам 1 та 2 групи телефонів, надання матеріальної допомоги, соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів.

Міжнародний день інвалідів - день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

У Ніжинському районі проживає 2019 інвалідів, із них:

Інвалідів війни – 171;

Інвалідів загального захворювання – 1515;

Інвалідів з дитинства – 247;

Дітей-інвалідів – 86.

З початку року була проведена робота щодо надання одноразової матеріальної допомоги 10 інвалідам на загальну суму 4870,00 грн. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, 47 інвалідів отримали направлення для забезпечення протезно- ортопедичними виробами через державні протезні підприємства. На заводи- виробники надіслано 148 направлень для виготовлення 160 технічних засобів реабілітації. Через сервісний центр Чернігівського протезо- ортопедичного цеху 63 інваліди отримали 79 технічних засобів реабілітації. З початку року на облік для отримання путівки поставлено 13 ветеранів війни та інвалідів. За путівками, наданими Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, оздоровлено 26 чоловік ( 3 ветерани війни, 18 інвалідів загального захворювання та з дитинства та 5 УБД з числа АТО).

Грошову компенсацію вартості санаторно-курортного лікування отримали 46 інвалідів війни, які не оздоровлювались протягом 2013-2014 років та 1 інвалід з дитинства.

30 інвалідів району мають у своєму користуванні спецавтотранспорт та отримують компенсацію на бензин. 164 особи з обмеженими фізичними можливостями користуються візками, в т.ч. 20 - з електричним приводом.

Серед населення району проводиться роз'яснювальна робота з метою залучення молодих інвалідів до навчання в закладах системи соціального захисту та Всеукраїнського Центру професійної реабілітації інвалідів. Одного інваліда з дитинства було направлено у Житомирське вище професійне училище-інтернат та одного інваліда з дитинства до Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля» для отримання реабілітаційних послуг.

195 інвалідів є під опікою соціальних робітників, які постійно дбають про забезпечення прожиття цих громадян.

Відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час.

За інформацією Управління праці Ніжинської РДА