back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

03 листопада 2015

На минулому тижні виникла 1 пожежа.

Вночі 30 жовтня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку, за адресою: м. Ніжин, вул. Колгоспна. Внаслідок пожежі вогнем знищений дах та перекриття, пошкоджені стіни житлового будинку. Причина пожежі: встановлюється. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський МВ УМВС України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі.

В Ніжинському районі працівники ДСНС проводять рейди по житловому сектору

Нажаль, сьогодні дуже гостро стоїть проблема виникнення пожеж у житловому секторі, де тільки з початку 2015 року на території м. Ніжині зареєстровано 50 пожеж, на території Ніжинського району 38 пожеж, на яких загинуло 4 та травмована 1 особа. Частіше всього, випадки пожеж трапляються з людьми, які не в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань, це так звана група ризику.

Тому, щоб висвітлити це питання, інспекторському складу Ніжинського міськрайвідділу Управління ДСНС України у Чернігівській області, співробітники МВС та представники ЗМІ 15 вересня був проведений рейд з соціально-незахищеними верствами населення Крутівської сільської ради: це одинокі люди похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні сім`ї, люди, які зловживають алкогольними напоями.

У ході проведення рейду у житлових будинках рейдова бригада побачила усі можливі порушення пожежної безпеки: оголені дроти електромережі та не заізольовані скрутки, не прочищені пічні димоходи і не регулюючі заслінки, саморобні пристрої обігріву і приготування їжі та багато інших порушень, які ставлять під загрозу власне життя та життя оточуючих. На усі виявлені порушення пожежної безпеки у помешканнях, співробітники ДСНС проводили роз`яснювальну роботу, розповідали людям, як треба поводитись при виникненні пожежі, які перші дії по її гасінню, наводили людям різноманітні приклади.

Співробітникам ДСНС, які проводили рейд, доводилось дорослим, неначе дітям, розповідати правила пожежної безпеки, спрямовувати людей до їх виконання, а дітям розповідати, що не можна брати сірники, не можна розпалювати багаття.

Хотілось би відмітити те, що у великої кількості з відвіданих сімей були маленькі діти. Звертаємо увагу, що з початку року в Ніжинському районі виникало 2 пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем. Тому особливу увагу рейдовики приділяли навчанню дітей правилам пожежної безпеки, оскільки у житті бувають різні ситуації й нерідко трапляється так, що дитина залишається сама вдома, вона просто зобов'язана їх знати. Адже від того чи знає вона їх, чи вміє орієнтуватися у різного роду надзвичайних ситуаціях, залежить її життя. Тому і батьки повинні нагадувати дітям правила пожежної безпеки та життєдіяльності, адже ніхто краще за них не розповість своїй дитині, як поводитись з сірниками, електроприладами, куди дзвонити у випадку пожежі або надзвичайної події. Робота з людьми, так званої групи ризику, проводиться постійно адже саме це і є соціальна проблема, яку треба вирішувати. Люди не знають правил пожежної безпеки, як діяти у різних надзвичайних ситуаціях, тому задача цього рейду була ще раз нагадати населенню правила пожежної безпеки.

Під час гасіння пожеж рятувальникам доводиться чути від населення нарікання на те, що ті приїхали на гасіння без води.

Чомусь багато людей вважає, що запасу води у пожежному автомобілі повинно вистачати надовго. В дійсності це не так. Найпоширеніший вид цистерни має ємність 2350 л, а мінімальна витрата води при найслабшому режимі роботи одного ствола складає 2 л/сек. Провівши нескладний математичний розрахунок, отримаємо час закінчення запасу води максимум через 20 хвилин. І це за умови гасіння тієї пожежі, що не набула значних розмірів. У випадку коли палає, скажімо, житловий будинок, виробнича чи господарча будівля і для їх гасіння вже необхідно використовувати кілька стволів, то й час спустошення цистерни зменшується у 2-3 рази до 8-10 хвилин. Вважаємо, що це і є приводом, коли окремі люди говорять: «пожежники приїхали на гасіння без води».

УВАГА!

ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ МІСТА ТА РАЙОНУ !

На території м. Ніжина та Ніжинського району продовжують мати місце випадки виявлення вибухонебезпечних предметів – боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни, а також сучасних засобів ураження, що випадково стали доступними в результаті злочинної халатності осіб, які відповідають за їх збереження. Знайдені боєприпаси (або предмети, що схожі на них) повинні бути знешкоджені тільки спеціалістами.

Про знахідку вибухонебезпечного предмету необхідно терміново повідомити місцеві органи державної влади (міські та сільські ради, військкомати, відділення міліції, відділи з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення).

Ваші дії при виявленні вибухових предметів

При виявленні вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не чіпайте їх руками, а тим більше не намагайтеся їх знешкодити. За допомогою палиць, мотузки та яскравої тканини зробіть огородження цього місця, де знайдений предмет. Не допускайте до нього людей, а тим більше дітей. Припиніть будь-які роботи поблизу небезпечного місця. Про свою знахідку повідомте службу 101, міліцію.

Небезпеку вибуху, можна визначити за такими прикметами:

- невідомий пакунок чи деталь в салоні автомобіля чи поблизу нього;

- залишки різноманітних матеріалів, нетипових для даного місця;

- натягнутий дріт, шнур, нитка;

- дроти чи ізоляційна стрічка, що звисає з-під автомобіля;

- біля приватного будинку, дачі - сліди нещодавно розкопаної чи сухої землі, поламані гілки дерев, сліди на траві;

- біля квартири - сліди ремонтних робіт, ділянки з порушеною фарбою, невідомі предмети біля дверей, в електрощиту, чужа сумка, портфель, коробка;

- в громадських місцях залишені без господаря чемодани, сумки, коробки, пакети.

Побачивши такі предмети потрібно негайно викликати оперативно-рятувальну службу 101 та працівників міліції, не доторкатися до незнайомого предмета і не допускати інших, уникаючи паніки.

Шановні громадяни! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 8-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області