back

НЕ ДОПУСТІТЬ ЛИХО В ДІМ

27 жовтня 2015

Осінні дні. Термометр поки що не «зашкалює», а в квартирах уже нібито пройшовся легенький морозець: холодно. Добрий господар до зими, правда, підготувався завчасно. Поклеїв та утеплив вікна, перевірив справність парового опалення. У приватних будинках ще затепла почищені димарі, перевірені плити та печі... Проте, саме зараз співробітники державного пожежного нагляду виявляють максимум пильності. Чому ? Ну, хоч би з такої причини: щодоби у державі виникає понад 120 пожеж, половина з яких спричинена необережністю при користуванні вогнем, а до 75 % - як правило, у житловому секторі.

Причини трагедій рік у рік повторюються: несправність пічного опалення, порушення правил експлуатації побутових електроприладів, використання саморобних обігрівачів тощо. Через це горять будинки, господарські приміщення, а найстрашніше, - що у вогні гинуть люди.

Пожежа - страшне лихо, яке, проте, стихійним не назвати. Як правило, до неї призводять необачність, недбалість та нехлюйство самих людей. Прикро, що від цього часто-густо потерпають інші.

Тож не зайвим буде ще раз звернутися із запитанням до тих, хто має печі, плити, каміни. Ви готові до опалювального сезону ? Не забули, що сажу слід трусити регулярно, не рідше одного разу на квартал ? Коли ж надумаєте перекинути піч чи обладнати нову, ні в якому разі не запрошуйте майстрів-любителів, які нічого не знають про протипожежний розрив між поверхнею горіння та опалювальним приладом, про оті обов'язкові 38 сантиметрів, за відсутності яких швидко згорять перегородки в печі, а за ними - й вся хата. Якщо ж у вас піч стоїть давно, перевірте наявність металевого килимка на підлозі. Він має бути розміром 57x70 см, щоб якась жаринка, що випала з печі, не наробила лиха.

Ні в якому разі не можна сушити біля печі або плити дрова, білизну тощо. Не можна присувати близько до них дивани, ліжка, шафи. Категорично забороняється розпалювати вогонь за допомогою легкозаймистих речовин - як правило, наслідком цього стають опіки рук, обличчя тощо.

Припустимо, у вас усе гаразд: металевий лист на підлозі прибитий, димар почищений, сажа потрушена, вугілля й дрова сухі. Весело миготить вогонь у грубці, тепло і затишно у хаті. Дорослі натопили, аби діткам було добре, та й пішли у своїх справах, залишивши малечу наодинці з вогнем, поки що «замкненим» у печі. Та не слід забувати, що полум'я, мов магніт, притягує до себе малюків, зачаровує їх, примушує забувати про всі батьківські заборони та накази. Тож, шановні батьки, ніколи, ні за яких обставин не залишайте малюків на самоті!

Це основні застереження для жителів сільської місцевості. Проте в містах виникає не менша кількість пожеж. Тож нагадаємо основні правила пожежної безпеки, яких слід дотримуватися у побуті городянам. Ні в якому разі не користуйтесь саморобними електроприладами, а лише заводського виготовлення. Не ставте їх біля легкозаймистих предметів, не залишайте без нагляду ввімкненими у мережу. Якщо системи опалення чи інші комунікації замерзли, не допускайте їх відігрів відкритим вогнем.

Ці нескладні, але такі необхідні вимоги допоможуть вам уникнути лиха.

Профілактика надзвичайних подій за участю дітей

В осінньо-зимовий період підвищується ризик виникнення надзвичайних подій за участю дітей. Найчастіше причинами дитячого травматизму та трагічних наслідків є: пустощі з вогнем або піротехнічними виробами, користування печами, газовими або електричними приладами, порушення правил дорожнього руху, небезпечні ігри на льоду водойм, ожеледиця, недотримання заходів безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів часів війни тощо.

Все це трапляється через те, що діти недостатньо усвідомлюють до яких наслідків можуть призвести, на перший погляд, безвинні пустощі або найменша необережність. При цьому деякі батьки не завжди роз’яснюють дітям правила безпечної поведінки, часто не контролюють їх розваги, залишають без нагляду, а іноді навіть своїми діями подають нащадкам поганий приклад. Слід згадати про небезпеку піротехнічних виробів, адже останні щороку стають причиною травмування багатьох людей. Також феєрверки, ракети можуть залетіти у вікна чи на балкони квартир. Як наслідок, виникає пожежа. Дуже небезпечні з пожежної точки зору ялинкові прикраси та святкові костюми з вати, паперу або інших легкозаймистих матеріалів. Сприяє розвитку вогню і хвоя, яка швидко висихає. Тож щоб зіпсувати свято, достатньо лише джерела вогню, яким може стати хлопавка, бенгальський вогник або свічка, не кажучи вже про петарди та феєрверки. Найнебезпечніше те, що пожежа може спалахнути як миттєво, що призведе до травмування, так і через деякий час після тління, коли у приміщенні нікого не буде, або люди ляжуть відпочивати.

Батькам слід нагадати, що без нагляду діти можуть вигадати небезпечні розваги. Тому частіше контролюйте дітей та виховуйте у них навички безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність на дорозі, водоймах, у поводженні з вогнем, газом, побутовою хімією, піротехнікою тощо !

ТИЖДЕНЬ ЗНАНЬ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

В осінньо-зимовий період підвищується ризик виникнення надзвичайних подій за участю дітей, особливо під час дозвілля у період канікул, новорічних свят. Головними причинами дитячого травматизму та трагічних наслідків є: пустощі з вогнем або піротехнікою; користування газовими або електричними приладами; порушення правил дорожнього руху; небезпечні ігри на льоду водоймищ. Все це говорить про те, що підростаюче покоління недостатньо володіє правилами безпеки життєдіяльності та не усвідомлює тих жахливих наслідків, які можуть статися через порушення цих правил.

З метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи щодо виховання у дітей необхідності дотримання правил безпечної поведінки з 19 по 23 жовтня у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста та району проводився Тиждень знань безпеки життєдіяльності. З метою навчання правилам безпеки життєдіяльності в школах міста та району проводилися виступи серед дітей, батьківські збори з тематики запобігання невиробничого травматизму серед дітей з залученням працівників Ніжинського МРВ Управління ДСНС України в Чернігівській області, конкурси, вікторини на знання правил безпечної поведінки та з питань профілактики невиробничого травматизму.

Перед початком канікул батькам слід нагадати, що без нагляду діти можуть вигадати небезпечні розваги. Тому частіше контролюйте дітей та виховуйте у них навички безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність на дорозі, водоймах, у поводженні з вогнем, газом, побутовою хімією, піротехнікою тощо !

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області