back

Відбулася зустріч із делегацією Латвійської Республіки та головою обласної ради

01 жовтня 2015

30 вересня Ніжинський район із офіційним візитом відвідала делегація представників Латвійської Республіки задля передачі знань і досвіду при введенні законодавства ЄС для створення системи сільськогосподарських консультацій і збалансованого розвитку сільських територій в Україні.

Зустрічав на Ніжинській землі делегацію голова районної ради Олег БУЗУН. На зустріч також завітав голова Чернігівської обласної ради Микола ЗВЄРЄВ.

Серед гостей Латвійської Республіки були присутні експерти: Айнар НАБЕЛС-ШНЕЙДЕРС, експерт департаменту міжнародних справ і стратегічного аналізу та аташе Мінземлеробства в Україні, Айварс БЕРЗІНЬШ, директор Наукового інституту харчової безпеки, здоров'я тварин і навколишнього середовища BIOR, Мартіньш ЦИМЕРМАНИС, голова Правління ТОВ «Латвійський центр сільських консультацій і освіти», Едгарс РУЖА, генеральний директор кооперативу LATRAPS, Томас КОТОВИЧ, головний менеджер зі зв'язків АТ «Латвійські державні ліси».

Метою візиту латвійців був розвиток прямих контактів з українськими експертами в різних напрямках, фокусуючись на гармонізацію питань законодавства при введенні ЄС стандартів у виробництві сільськогосподарської продукції, на необхідність єдиної бази даних реєстрації та ідентифікації тварин і т. д.

На заході також були присутні менеджер проекту ЄС-ПРООН “ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ” Василь ТОЛКАЧОВ та експерт Проекту Юлія БЕРЕЖНА, заступник начальника управління АПР Ніжинської РДА Марія НОСЕНКО, головний ветлікар району Володимир НАУМЕНКО, голова об’єднання сільськогосподарських кооперативів Оксана НЕЧЕПОРУК, начальник Ніжинського райлісгоспу Олександр ЗАЛОЗНИЙ, директор ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрій БОЛОХОВЕЦЬ, представники Департаменту агропромислогового розвитку Чернігівської ОДА – заступник начальника управління-заступник головного бухгалтера, начальник відділу бухгалтерського обліку та економіки АПК Василь ЖУК та заступник начальника управління-начальник відділу тваринництва Олег КРАПИВНИЙ, заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області – заступник головного державного інспектора ветеринарної медицини Чернігівської області Юрій ПАВЛІШЕН, Вертіївський сільський голова Олександра ТЕСЛИК, Кукшинський сільський голова Олександр ПИВОВАР, представники ЗМІ та інші запрошені.

Відкриваючи зустріч, голова районної ради Олег БУЗУН представив учасників делегації та наголосив на важливості даної зустрічі.

Голова обласної ради Микола ЗВЄРЄВ також наголосив на важливості даної зустрічі для налагодження співпраці з Латвійською Республікою, яка зараз усебічно підтримує та надає допомогу Чернігівщині.

Далі представники делегації поділилися досвідом розвитку кооперативів сільського господарства та лісництва.

Мартіньш ЦИМЕРМАНИС, голова Правління ТОВ "Латвійський центр сільських консультацій і освіти" повідомив присутніх про систему консультацій в Латвії та обмін досвіду для розвитку системи в Україні та детально зупинився на досвіді LACC з консультування фермерів на шляху в ЄС.

Під час виступу Айнар НАБЕЛС-ШНЕЙДЕРС, експерт департаменту міжнародних справ і стратегічного аналізу та аташе Мінземлеробства в Україні ознайомив присутніх із загальними умовами ринку ЄС, основними питаннями угоди про вільну торгівлю, загальною інформацією про процес інтеграції в ринок ЄС.

Едгарс РУЖА, генеральний директор кооперативу LATRAPS, що об'єднує близько 800 фермерів, які займаються вирощенням зерна і ріпака, розповів про розвиток кооперації, досвід кооперативу LATRAPS, а також зауважив переваги кооперації в пошуках ринків збуту.

Томас КОТОВИЧ, головний менеджер зі зв'язків АТ «Латвійські державні ліси» поділився латвійським досвідом з розвитку лісової політики, а саме про освоєння ринку, ціноутворення та питання сертифікації.

Айварс ББЕРЗИНЬШ, директор Наукового інституту харчової безпеки, здоров'я тварин і навколишнього середовища BIOR (інституція сертифікації на рівні ЄС) підняв питання моніторингу продуктів тваринного походження, їх ідентифікації та розпізнавання для споживання і продажу на ринку ЄС. Також експерт особливу увагу звернув на систему сертифікації та акредитації лабораторій.

Усі присутні обмінювалися думками, задавали питання і отримували вичерпні відповіді від латвійських колег.

Організаційний відділ районної ради