back

На Чернігівщині відновлено українське радіомовлення

25 вересня 2015

Вчора, 24 вересня, у попередніх обсягах на Чернігівщині запрацювала УКХ та ФМ мережа УР–1. Також скасовано денну перерву на потужному СХ передавачі на частоті 549 кГц, який покриває південь України включно з Кримом. Про це повідомила прес-служба НРКУ. Відновлює роботу також УКХ мережа каналів «Промінь» і «Культура».

Це стало можливим після виділення коштів Національній радіокомпанії України на оплату ефірних трансляцій. Для продовження повноцінної роботи компанія потребувала близько 3 мільйонів гривень.

Як відомо, радіопередавачі вимкнули 9 вересня через обмеження бюджетного фінансування. Тож, аби не залазити у боргову яму, керівництво «Українського радіо» відключило передавачі першого каналу (УР-1) всюди, окрім обласних центрів, а програми каналу «Промінь» (УР-2) і «Культура» (УР-3) поширювалися тільки в Києві.

Втім, така ситуація несла чималу небезпеку для прикордонної Чернігівщини, де і без того частина населення отримує інформацію з російських джерел.

Тож, у перший же день припинення транслювання «Українського радіо» голова облдержадміністрації Валерій Куліч звернувся до Президента України та висловив стурбованість такою ситуацією.

Зважаючи на загрозу негативного інформаційного впливу на мешканців Чернігівщини, особливо прикордонних районів, з боку Російської Федерації, обласна державна адміністрація вважає відключення радіосигналу національного мовлення неприпустимим (у першу чергу це стосується відключення передавачів на РТПС Холми та Новгород-Сіверський), — зазначив голова ОДА.

Також Валерій Куліч виніс цю проблему на розгляд Ради Регіонального розвитку. Обласною адміністрацією було підготовлене і відповідне звернення до Уряду.

Наднебезпечним це явище визнали і у Міністерстві інформаційної політики, і у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, Державному комітеті телебачення і радіомовлення України та Концерні РРТ.

Варто зазначити, що і самі жителі Чернігівщини були стурбовані відсутністю вітчизняного джерела інформації. Зокрема, мешканці Прилук, Щорського та Корюківського районів. Про причини припинення транслювання українського радіо люди цікавилися у Кабміні, РДА, Департаменті інформаційної діяльності і комунікації з громадськістю ОДА, телефонували на «гарячу лінію» голови облдержадміністрації.

Тож спільними зусиллями «Українське радіо» знову заговорило, у тому числі і на Чернігівщині.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації