back

Звіт голови райдержадміністрації Володимира Леонідовича Другакова

16 вересня 2011

5 липня 2011 року виповнився рік, як я призначений на посаду голови райдержадміністрації. Тому, мій звіт побудований на результатах діяльності за 2010-2011 роки.

Минулий рік був непростий як в соціально-економічному, так і в політичному плані. 2010 рік був роком обрання нового Президента держави і виборів до місцевих рад. Вперше за багато років влада країни взяла курс на серйозне реформування усіх галузей життя.

Сьогодні сформована чітка вертикаль влади, і моє завдання, як голови виконавчої гілки влади в районі, забезпечити максимальну її ефективність, адже основний і єдиний пріоритет моєї роботи – захист інтересів громадян. Я вважаю, що необхідно працювати за принципом «Влада – для людей, а не люди – для влади». Тому переконаний: влада створюється для того, щоб обслуговувати людей. І від того, наскільки якісно це робиться, визначається ефективність цієї влади. Якими були пріоритети нашої діяльності? По-перше, ми мали зберегти стабільність в районі і вийти на позитивні тенденції в економіці. По-друге, зробити все можливе для збільшення інвестицій в економіку району. По-третє, продовжити реалізацію низки інфраструктурних проектів, необхідних для мешканців нашого району. І звичайно, на першому місці – це добробут і здоров’я громадян. В основу діяльності райдержадміністрації поставлено забезпечення виконання на території району Конституції та законів України, указів та розпоряджень Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, нормативно-правових актів інших центральних органів виконавчої влади, власних і делегованих повноважень.

Одним з основним напрямів роботи є втілення в життя реформ ініційованих Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем, який чітко визначив, що у нашій державі є міцна влада, і завдяки здійсненим реформам життя наших громадян покращиться.

Діяльність районної державної адміністрації проводиться на принципах прозорості та підвищення ефективності прийнятих управлінських рішень і направлена на всебічне задоволення прав і свобод громадян. Мною, як головою райдержадміністрації, та посадовими особами районної державної адміністрації послідовно і наполегливо здійснювались заходи, спрямовані на організацію забезпечення дієвого і результативного функціонування структурних підрозділів районної державної адміністрації, їх тісної співпраці (у межах компетенції) з сільськими, селищною радами, територіальними органами міністерств і відомств України та іншими господарюючими суб"єктами, які діють на території району і беруть безпосередню участь у процесах практичного втілення в життя територіальних громад вимог сьогодення. У відповідності з річним, квартальними, щомісячними планами роботи вибудовувалася чітка система організаційних заходів. За звітний період проведено: 12 засідань Колегії райдержадміністрації, на яких розглянуто 30 питань; 12 координаційних нарад - 43 питання.

З метою підтримки та підвищення ролі й відповідальності територіальних громад, авторитету органів місцевого самоврядування на території Лосинівської селищної та Шатурської, Безуглівської, Талалаївської, Перебудівської, В.Дорізької, Кукшинської, Колісниківської, Кунашівської, Світанківської, Стодольської, Перемозької сільських рад проведено дні райдержадміністрації.

Тільки в поточному році на виконання моїх доручень за результатами проведення даного заходу було зроблено:

1. Ряд технічних заходів щодо покращення енергопостачання в с. Колісники.

2. Замінено трансформатори у с. Галиця, Терешківка.

3. Налагоджена робота по пільговому перевезенню певних категорій населення.

4. Придбана помпа для етнографічного відділу музею ім. Заньковецької.

5. Відкритий та функціонує фельдшерсько-акушерський пункт в с. Кукшин після капітального ремонту бувшого будинку для проживання вчителів та ін.

6. У селах Кунашівка, Л.Ріг, Перемога, Переяслівка, Світанок, Крути В.Кошелівка, Шняківка, Березанка, Талалаївка, Бурківка, Терешківка - проведені виїзні приймальні райдержадміністрації, де на прийом до голови та його заступників звертались жителі територіальних громад з тих чи інших питань, і до вирішення яких залучались спеціалісти управлінь і відділів, структурних підрозділів райдержадміністрації. Дванадцяти виконкомам сільських рад надано методичну та практичну допомогу відділами апарату райдержадміністрації по питаннях ведення діловодства під час проведення консультативно-методичних днів.

З"ясуванню складних проблем жителів району та їх вирішенню сприяли прямі телефонні зв"язки, яких відбулося 12. Населення Ніжинського району мали можливість спілкуватися з керівництвом району, одержати вичерпну інформацію на поставлені ними запитання.

Райдержадміністрація, її управління та відділи сприяють проведенню загальних зборів (сходів) громадян: саме на 30 сходах громадян обговорювались питання виконання програм соціально-економічного розвитку, бюджету, стану дотримання законності і правопорядку, благоустрою населених пунктів, самооподаткування;та ін. Розпорядженням від 25.05.11р. №211 затверджено і прийнято до неухильного виконання заходи по усуненню критичних зауважень, що висловили громадяни на адресу районних служб. Здійснюється контроль за їх виконанням у відповідності з визначеними термінами.

Відповідно за результатами роботи у І півріччі 2011р. проведені співбесіди з селищними, сільськими головами, на яких заслухано звіти селищного, сільських голів по виконанню делегованих повноважень, з»ясовано стан виконання критичних зауважень, проблемні питання териоріальних громад та дано ряд доручень по їх вирішенню.

Значна увага мною приділялася роботі зі зверненнями громадян. До райдержадміністрації та через органи виконавчої влади вищого рівня надійшло 173 письмових звернень, з них з вищестоящих органів 74, зокрема:

Адміністрації Президента – 30; КМУ – 8; Урядова гаряча лінія – 21; до облдержадміністрації – 15. Усі звернення розглянуті своєчасно, заявникам надані компетентні відповіді.

На особистому прийомі побувало 76 жителів району, які порушили і вирішили хвилюючі їх питання.

Робота з кадрами та резервом будується планово на підставі Конституції України, Законів України „Про державну службу”, „Про місцеві державні адміністрації”, „Про боротьбу з корупцією”, Програми кадрового забезпечення державної служби, стратегії реформування системи державної служби в Україні, з метою комплексного вирішення завдань комплектування місцевих органів кадрами, спроможними на виконання завдань, що дають позитивні результати та подальшого підвищення персональної відповідальності за здійснення радикальних соціально-економічних перетворень, а саме:

- Проведено 12 навчань з працівниками апарату, керівниками, спеціалістами структурних підрозділів райдержадміністрації і резервом кадрів, на яких розглянуто 28 актуальних питань;

- відбулось 4 засідання ради по роботі з кадрами та резервом .

Райдержадміністрація приділяє належну увагу навчанню, підготовці та перепідготовці кадрів. У центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації за різними формами навчання пройшли 26 осіб органів державної виконавчої влади та 21 особа органів місцевого самоврядування.

Чітка система навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування у співпраці з районною радою забезпечила проведення 12 семінарів-нарад селищного, сільських голів та 6 – семінарів-навчань секретарів селищних, сільських рад, розглянуто 162 питання, що сприяли розширенню бази теоретичних знань та формуванню навичок роботи в нових умовах та вимогах сьогодення.

Особлива увага приділялась новопризначеним головам та секретарям сільських рад по навчанню їх навичкам діловодства та вивчення нормативно-правової бази, якими вони повинні керуватись в роботі.

У листопаді 2010 року проведено атестацію державних службовців. За результатами атестації із 101 державних службовців за штатним розписом 73 особи пройшли атестацію, з них 72-успішно. Своєчасно та відповідно до вікового цензу і гендерної політики сформовано резерв кадрів у кількості 66 осіб. ( розпорядження голови райдержадміністрації від 29.12.2010р. №212-К).

Всього за звітний період прийнято – 1892 розпоряджень, з них- 169 з кадрових питань, дано 153 доручення, підготовлено і внесено на розгляд сесії районної ради ряд питань з різних аспектів життєдіяльності району. При цьому, першочергова увага приділялась питанням, які обумовлюють перспективи розвитку території і сприяють поліпшенню умов життя населення. На розгляд районної ради подавались проекти Бюджету району на 2011 рік, Програми соціального - економічного розвитку району на 2011 рік, Регіональної програми розвитку малого підприємництва на 2011-2012 роки та ряд комплексних програм різного спрямування. Хочу підкреслити, що у вирішенні соціально-економічних проблем району ми маємо покладатися насамперед на самих себе, а також на підтримку обласної влади. І тому, якщо ми хочемо з кожним роком жити краще, то ні в якому разі не маємо права зупинятися на досягнутому, крок за кроком підвищувати рівень життєвих та соціальних стандартів, яких прагнемо досягти.

З упевненістю можу сказати, що в цілому протягом 2010-2011 років нам вдалося покращити ситуацію в районі. В порівнянні з попереднім періодом показники економічного розвитку зросли.

Тому, першочерговими завданнями райдержадміністрації були, є і залишаються соціальний захист населення району, сприяння у створенні нових робочих місць, легалізація заробітної плати, підвищення її рівня та недопущення заборгованості, надання допомоги соціально незахищеним верствам населення. З метою вирішення актуальних питань життєдіяльності району особлива увага приділялася організації виконання завдань і заходів Програми соціально-економічного розвитку Ніжинського району на 2011 рік.

А зараз, я більш детально проінформую Вас про стан їх виконання відповідно до галузей . Основним напрямком економічного розвитку є реальний сектор економіки.

За І півріччя 2011 року промисловими підприємствами Ніжинського району вироблено продукції в порівняльних цінах на суму 91,4 млн. грн., що становить 120,2 % до відповідного періоду минулого року.

Реалізовано продукції на суму 60,9 млн. грн. , що становить 118%.

Збільшили виробництво промислової продукції в порівнянні з відповідним періодом минулого року ТОВ «Лосинівський маслосирзавод» (250%), ЗАТ «Ніжинський консервний завод» (310%), Ніжинська районна друкарня (125,7%) , «Дрінкс України»(127,7%).

Незважаючи на ріст промислової продукції, нажаль не відновили свою діяльність ВАТ «Ніжинський м’ясокомбінат» та ТОВ фабрика «Деснянка», що є принциповим для району. Не проводить переробну діяльність філія «Ніжинський міськмолокозавод» ДП «Аромат», який заготовляє щоденно близько 100 т молока, охолоджує і відправляє на інші переробні підприємства області. Була можливість запустити лінію по виробництву(сухого молока) , але стало питання кадрів – це ще раз підтверджує правило, що зупинити виробництво набагато простіше ніж відновити його.

За І півріччя 2011 року промисловими підприємствами на оновлення виробництва було освоєно 1105,1 тис. грн. інвестицій за рахунок власних коштів підприємств.

Зовнішньоекономічною діяльністю на території району займаються ДП «Ніжинський держлісгосп», ТОВ «Лосинівський маслосирзавод», ЗАТ «Консервний завод», ДП «Дрінкс Україна» та ін.. ЗАТ «Консервний завод» та ДП «Дрінкс Україна» які майже 30 % продукції відправляють на експорт, свою продукцію реалізують через Торгові Дома і інформації по даному виду діяльності у органи статистики не надходить. Тому виходить, що район майже не веде зовнішньоекономічної діяльності. А це принципове питання і воно є важливим.

Сільськогосподарська галузь .

За 6 місяців поточного року сільськогосподарськими підприємствами району вироблено валової продукції на суму 5533,8 тис. грн., що становить 105,3% до відповідного періоду минулого року.

Зростання відбулося за рахунок збільшення обсягу виробництва свинини на 99%.

Станом на 1.07.2011 року поголів"я ВРХ нараховує 5936 гол., в т.ч. корів 1486 гол. З початку року поголів"я ВРХ збільшилось на 800 гол.

Затримання із збиранням ранніх зернових спричинили складні кліматичні умови. Випадання великої кількості опадів, шквали дали негативні результати під час проведення збиральних робіт. Але, попри всі негаразди, господарства завершили збирання ранніх зернових на площі 15,8 тис. га із середньрайонною врожайністю 27,1 ц/га та валовим збором майже 43 тис. тонн. Озима пшениця зібрана на площі майже 10 тис. га, маємо 31,4 тис. тонн зерна та урожайність 31,4 ц/га.

Дотримання технології вирощування, використання посівного матеріалу кращих сортів та високих репродукцій сприяли отриманню найвищої урожайності озимої пшениці в господарствах СТОВ АПК «Злагода» 56,2 ц/га, СТОВ АПК «Магнат» 44,9 ц/га, ТОВ «Агро Надія» 44,9 ц/га, 30 ц/га і більше мають ТОВ «Лосинівка Агро», ВСП НУБіП України НАТІ, ТОВ «Ніжин Агро», СПОП «Ксена», ТОВ «Агро-КІМ», СВК ім. Прядка, ТОВ «Український аграрний союз».

Поступове удосконалення структури посівних площ з урахуванням регіональних особливостей та здійснення заходів щодо нарощування ресурсного потенціалу зернового виробництва, забезпечує суттєве підвищення урожайності зернових культур і нарощування обсягів для поповнення зернового балансу району.

Так, за підсумками збирання ранніх зернових культур, найбільший вал зерна отримали в ТОВ «Лосинівка Агро» 7914 т, СПОП «Ксена» 4,2 тис. т, ТОВ АПК «Злагода» 3,9 тис. т та ТОВ «Ніжин Агро» 4 тис. т, СВК ім. Прядка 3,9 тис. т.

Під урожай 2012 року плануємо максимально збільшити посівні площі озимої пшениці відповідно до завдання голови обласної державної адміністрації. Посів озимої пшениці повинен бути проведений на площі 14 тис. га озимої пшениці та жита - 1,3 тис. га. В господарствах району необхідно відпрацювати структуру посівних площ на 2012 рік з таким розрахунком, щоб зернова група становила 55-60% від ріллі. Але це не означає, що 50% зернової групи це посіви «королеви полів» - кукурудзи. Нам необхідно серйозно підійти до підбору попередників і, перш за все, забезпечити належний догляд за парами

За І півріччя 2011 року в сільське господарство району було інвестовано 6185 тис. грн., з них 5865 тис. грн. у рослинництво.

Важливим показником розвитку регіону є будівництво. Будівельними підприємствами за січень-червень 2011 року виконано підрядних робіт на суму 8240 тис. грн., що у 15 разів більше відповідного періоду минулого року. Філією «Ніжинський райавтодор» та Вертіївською ДЕД проведений ямковий ремонт автошляхів від с.Зруб до вул.. Прилуцької м. Ніжин, Куликувський р-н - с.Вертіївка, Ніжин – с. В.Дорога, с.Талалаївка – Ічнянський р-н, с.В.Дорога – смт. Лосинівка, с.Світанок – с.Макіївка (Носівський р-н), Ніжин – Крути, Талалаївка – Садове через Погребець (Залишилось 2,8 км), розпочато Заньки – Дуболугівка (зроблено 800 м). КП «Ніжинської ПШМК» виконано роботи по ремонту комунальних доріг смт.Лосинівка протяжністю 1,4 км та с.Радгоспне протяжністю 252 м. Ніжинським РЕМ проведено заміну 98 електроопор в сс..Крути, Кукшин, розчистку ліній електропередач на 20 км та заміну трансформаторної підстанції в с.Галиця Сьогодні на території району в стадії будівництва знаходиться 68 індивідуальних житлових будинків по 10 сільських радах.

Продовжуються роботи по прокладанню підвідних газопроводів по трьох проектах (Черняхівка – Бурківка - Переяслівка, Терешківка, Шняківка). Роботи виконані на 90 %, залишились монтажні роботи по підключенню ГРП.

Невід"ємною складовою сучасної економіки є підприємництво.

У районі діє Програма розвитку малого підприємництва на 2011-2012 роки.

Кількість діючих суб"єктів малого підприємництва налічує 618 осіб (для порівняння 2010 р. – 452)

- юридичних осіб (без урахування фермерських господарств) – 50 ( 2010 рік - 67 ),

- фізичних осіб 568 ( 2010 р. – 385.) Конструктивний діалог між владою та бізнесом реалізувався у форматі засідань координаційної ради підтримки підприємництва. Проведено 5 засідань координаційної ради з питань розвитку підприємництва при райдержадміністрації.

Проведений моніторинг незадіяних приміщень які можна використовувати для ведення малого бізнесу. Інформація про об"єкти підприємцям пропонується через місцеві ЗМІ та сайт РДА .

Обсяг реалізованої малими підприємствами продукції (робіт, послуг) у діючих цінах складає – 38,9 млн.грн.

До місцевого бюджету надходження по податках від суб"єктів малого підприємництва за І півріччя 2011 року склали 1213,3 тис. грн., що становить 24,2% загальних надходжень.

Одним з важливих питань, яке тримається на контролі райдержадміністрації є забезпечення якісними товарами жителів району, особливо в малих та віддалених селах. На сьогодні в районі немає жодного населеного пункту, в який би не завозилися соціально-необхідні товари.

Нині роздрібна торгова мережа району налічує 168 стаціонарних об"єктів та понад 40 розвозок різних форм власності.

Актуальним залишається питанням впорядкування ринків на території селищної, сільських рад.

За І півріччя 2011 року:

- роздрібний товарооборот підприємств, які здійснюють діяльність з торгівлі , в т.ч. фізичними особами – підприємцями становив 93,8 млн. грн. або 137,8 % до відповідного періоду минулого року. (1 місце по області).

- надано платних послуг на суму понад 3,0 млн. грн., що складає 106,2 % до попереднього року. Найбільшу питому вагу (65%) займають центр електрозв"язку та пошта.

Практично всі населені пункти району охоплені автобусним сполученням (93%).

Послуги по перевезенню пасажирів надають 3 юридичні особи (ВАТ «АТП Відродження», ПП «Автолюкс», ТОВ «Гра-Аль») та 17 приватних підприємців, які обслуговують 44 маршрути, здійснюючи щодня 137 рейсів.

Не вирішеним залишається питання обладнання автобусів пристосуваннями для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. Потрібно працювати з перевізниками і щодо поліпшення якості та культури обслуговування пасажирів.

Болісним питанням залишається пільгове перевезення пасажирів.

Район зробив добру справу в економії державного бюджету ввівши талонну систему, і в той же час постійно потерпає від цього в відшкодуванні коштів.

На сьогодні борг за надані послуги перед перевізниками складає 24 тис.грн.

Центром електрозв"язку протягом за 6 міс. 2011 року проведено поточний та капітальний ремонт 619,3 км кабельних ліній зв"язку, 87,0 км повітряних ліній зв"язку, замінено 10 стовпів. Встановлено 17 телефонних апаратів, в т.ч. 5 для пільговиків.

На 01.07.2011 року в районі діє 22 відділення поштового зв"язку (стаціонарні точки). Спискова чисельність поштових працівників налічує – 87працівників.

Виконання бюджету

Упродовж поточного року з метою виявлення додаткових надходжень до бюджету, раціонального використання наявних ресурсів, проведено інвентаризацію земель району, наявного комунального та державного майна. Адже, як відомо, справжнім господарем можна себе відчувати лише тоді, коли є кошти на вирішення економічних, соціальних та інших питань життєзабезпечення району.

У І півріччі 2011 року до загального фонду бюджету району надійшло 36803,7 тис. грн., в тому чиcлі власних доходів надійшло 4726,1 тис.грн.

По власних надходженнях бюджетні призначення, затверджені органами місцевого самоврядування виконані по всіх бюджетах, в тому числі по районному - на 106,8%, по селищному – 129,1%, по сільських – 149,7%.

В районі забезпечено першочергове фінансування видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери та захищених статей. У зв"язку з цим станом на 01.07.2011 р. не допущено простроченої кредиторської заборгованості по зарплаті бюджетних установ.

Питання виконання бюджету, його використання постійно заслуховується на засіданнях профільних депутатських комісій та на сесії районної ради, тому не буду зупинятись у своєму звіті на фінансуванні програм та ін.., а переходжу до соціальної сфери.

Найважливішим результатом нашої з Вами роботи було, є і залишається питання забезпечення гідного життя громадян, підвищення його життєвого рівня та соціальної захищеності.

Станом на 01.07.2011 р. на обліку в Центрі Зайнятості перебувало 354 безробітних . Рівень безробіття складає 2,4%. 298 безробітних жителів району працювали на громадських роботах. За рахунок коштів Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на оплату праці використано 325,2 тис.грн..

Вони займалися благоустроєм території сіл, кладовищ, сміттєзвалищ, ремонту пам"ятників.

В управлінні праці та соціального захисту 4 безробітних були задіяні при інформуванні населення стосовно порядку надання субсидій населенню та 15 безробітних допомагали одиноким непрацездатним громадянам та пенсіонерам

16 сільських голів активно співпрацювали в організації громадських робіт з центром зайнятості, а що заважало решті, чи в них немає цих проблем по благоустрою? ( Вікторівська, Липіврізька, Сальненська, Стодольська, Світанківська, Безуглівська, Кукшинська, Шняківська, Березанська, Галицька, Черняхівська, Терешківська, Малокошелівська, Заньківська, Данинська сільські ради).

Упродовж першого півріччя 2011 року створено 311 нових робочих місць (2 місце по області) (річне програмне завдання виконано на 119,6 %) : на підприємствах, в організаціях та установах - 226; в сфері малого бізнесу – 85. На сьогодні – 394 р.м. – 151,5 % до річного плану.

Удосконалюється робота по наданню послуг особам з обмеженими фізичними можливостями: 4 інваліди перебували на обліку в ЦЗ , 3 особи працевлаштовані .

Управлінням праці та соціального захисту населення станом на 01.07.2011р. виплачено різних видів допомоги, компенсацій, пільг, субсидій на тверде паливо, скраплений газ, житлово-комунальні послуги та зв"язок на загальну суму 8995,7 тис. грн.

У стаціонарному відділенні для постійного та тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян в с. Вертіївка, яке розраховане на 25 ліжко місць, на даний час проживає 23осіб, витрати на харчування 1 підопічного на 1 ліжко-день становлять 17 грн. 68 коп. З початку року 4 одиноких, які не в змозі себе обійти, влаштовані до будинків-інтернатів області.

В районі на 01.07.2011 року проживає 461 чол. постраждалого населення внаслідок аварії на ЧАЕС, в тому числі 106 дітей, 62 постраждалих та 293 учасники ліквідації наслідків аварії 1, 2 та 3 категорії, з яких 51 інвалід. Упродовж травня-червня поточного року санаторно-курортне лікування отримали 8 ліквідаторів та 15 дітей постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На звітну дату на обліку в управлінні перебуває 4205 ветеранів війни. За шість місяців їм видано 48 одиниць засобів реабілітації та пересування, в тому числі 20 інвалідних візків та 3 автомобілі. Санаторно-курортне лікування отримали 8 чол.

Один з пріоритетів державної політики – це підтримка дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Тому цим питанням ми займаємося відповідально.

У цьому році 14 дітей-сиріт та позбавлені батьківського піклування оздоровились в таборах і санаторіях України за державні кошти. Станом на 01.07.2011 року на обліку знаходиться 146 багатодітних сімей: з них 13, де виховується 5 і більше дітей.

Протягом І півріччя 2011 року влаштовано під опіку 9 дітей. Крім того, виявлено 9 дітей, які були поза батьківською увагою. Троє з них влаштовані до притулку, 6 – до дитячого відділення ЦРЛ.

В районі функціонує 4 прийомні сім"ї, в яких виховуються 1 дитина-сирота та 4 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою у справах дітей спільно з органами внутрішніх справ проводяться щотижневі рейди по місцях організованого відпочинку молоді, з метою перевірки законодавства щодо реалізації алкогольних та тютюнових виробів, перебування неповнолітніх у громадських місцях у стані алкогольного і наркотичного сп"яніння та запобігання даним явищам.

Серед соціальних питань, а воно залишалось одним з найважливіших напрямків роботи було забезпечення виплати заробітної плати.

Заборгованість по заробітній платі в районі відсутня .

Також важливим є її рівень.

Середня заробітна плата за січень – червень 2011 року становила 1615,0 грн., що складає 112,6 % до відповідного періоду минулого року. У повному обсязі забезпечувалась виплата пенсій та інші соціальні виплат.

На 1 липня 2011 року проводилась виплата пенсій 12311 пенсіонерам. Середній розмір пенсійної виплати становить - 946 грн. 49 коп., в порівнянні з початком року зріс на 19 грн. 70 коп.

До бюджету Пенсійного фонду України з початку року мобілізовано 19330,5 тис.грн. власних коштів, що на 206,86 тис.грн. більше від планового показника та на 2522,40 тис.грн. більше від надходжень за 6 місяців 2010 року.

План по власних надходженнях до бюджету Фонду за 1 півріччя 2011 року виконано на 101,1%. Забезпеченість власними коштами складає 30,4%.

Гуманітарна сфера

Медицина. Медичну допомогу забезпечували 52 лікувально-профілактичні заклади. 4 амбулаторії загальної практики –сімейної медицини та 46 фельдшерсько-акушерських пунктів перейшли в підпорядкування Ніжинської ЦРЛ, але це не знімає відповідальності з селищного та сільських голів за їх роботу. Залишається складною демографічна ситуація: за І півріччя 2011 року народилось - 83 дітей, померло 374 особи.

Продовжується діяльність районної лікарняної каси. За І півріччя 2011 року чисельність РЛК збільшилась на 134чол. І налічує 4636 осіб. У поточному році проліковано 286 членів РЛК, загальна сума коштів витрачена на медикаменти для їх лікування склала 58714,22 грн.

Постійна увага приділяється стану приміщень медичних закладів.

Проведено ремонт фасаду будівлі Галицької амбулаторії, проводяться поточні ремонти відділень Ніжинської ЦРЛ та Лосинівської РЛ. Завершені ремонти в стоматологічних кабінетах Крутівської та Галицької амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Придбані електрокардіографи на Талалаївську та Крутівську амбулаторії.

Освіта.

На сьогодні в районі функціонує 28 загальноосвітніх шкіл, 2 міжшкільні навчально-виробничі комбінати, районний центр дитячої творчості та юнацтва, 8 дошкільних закладів.

У закладах та установах освіти працює 500 педагогічних працівників.

Середньомісячна заробітна плата 1 працівника освіти району з розрахунку повної ставки за І півріччя поточного року склала 1802,6 грн., що на 12,8% більше проти відповідного періоду минулого року (1597,53 грн.).

З початку року навчальними закладами району було завезено 158 т вугілля марки АС на суму 197,2 тис. грн. Всього затверджено асигнувань для придбання твердого палива на рік в сумі 942,0 тис. грн. Якість палива постійно тримається на контролі.

Використано за І півріччя 332,3 тис. куб. м. газу при плані 358,4 тис. куб. м на суму 1192,8 тис. грн., електроенергії – 242,1 тис. кВт/год. при плані 254,8 тис. кВт/ год. на суму 208,8 тис. грн.

На виконання програми «Шкільний автобус» на підвіз учнів до шкіл та утримання транспортних засобів в бюджеті 2011р. затверджені асигнування в сумі 418,5 тис. грн., профінансовано за І півріччя 260,2 тис. грн.

Гарячим харчуванням охоплено 1857 учнів, що складає 82% до загальної кількості учнів, що навчаються. 24 дитей-сиріт та позбавлених батьківського піклування і 693 учнів 1-4 класів (100% до загальної кількості учнів 1-4 класів) харчуються за бюджетні кошти.

У червні місяці в районі працювало 27 шкільних таборів відпочинку, де було оздоровлено 1122 дітей (у минулому році було оздоровлено 1095 дітей), що складає 55% до загальної кількості учнів. На харчування учнів під час оздоровлення використано 128,8 тис. грн. бюджетних коштів. Повністю за державні кошти оздоровилось 45 дітей пільгових категорій, з яких 15 дітей-сиріт і під опікою. Видатки на харчування 1 учня в пришкільних оздоровчих таборах з врахуванням батьківської доплати (70 грн. за 14 днів) складають 15 грн. за 1 день.

Користуючись нагодою, хочу подякувати депутатам районної ради, керівникам підприємств, установ, організацій, селищному, сільським головам хто прийняв активну участь

З метою забезпечення дітей району якісною дошкільною освітою з 19 січня 2011 року відкрито дошкільну групу на 15 дітей в Кунашівському НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ст., також розпочинаються роботи у с.Безуглівка, Гр.Іванівка, з 01 вересня 2011 року почала працювати дошкільна група на 14 дітей в Сальненському НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІІ ст.

У всіх навчальних закладах району проведені поточні ремонти приміщень перед початком навчального року.

Культура і туризм

На 01.07.2011 року галузь культури району представлена 82 закладами. З них: 39 клубних закладів; 40 бібліотек; 3 державні музеї, Ніжинська районна дитяча школа мистецтв з філіалами в с.Вертіївка, Безуглівка, Черняхівка, Крути, Талалаївка та смт. Лосинівка.

У районі працюють 5 колективів художньої самодіяльності, які носять почесне звання «Народний аматорський», дитячий хореографічний колектив «Полісяночка», який носить звання «зразковий». Знаковою подією цього року став творчий звіт району, присвячений 20-річчю незалежності України «Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина в віках», який пройшов на сцені Чернігівського обласного академічного Українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка.

Всього у звіті взяли участь 15 колективів із загальною кількістю учасників – 150 чоловік. Звіт супроводжувався демонстрацією виставок декоративно-ужиткового мистецтва, які знайшли схвальний відгук обласного журі.

Необхідно наполегливо професійно попрацювати в напрямку змістовного дозвілля на селі для молоді в будинках культури, спортивних залах шкіл, туристичного розвитку району, його презентацій. А презентувати в нас є що.

Спорт

Упродовж звітного періоду організовано та проведено 9 районних змагань (першості району з міні-футболу та футболу, волейболу, шашок, шахів, відкритої першості смт.Лосинівки з волейболу, районне спортивне свято «Мама, тато, я – спортивна сім»я», турнір з міні-футболу серед ветеранів), команди району брали участь у 10 обласних спортивних змаганнях (з важкої атлетики, шашок, армреслінгу, лижних гонок, легкої атлетики, волейболу), 2-х Всеукраїнських: з боксу та важкої атлетики.

З метою покращення матеріально-технічної бази розвитку фізичної культури та спорту в Ніжинському районі та на виконання районної Програми «Спортивний майданчик на 2010-2014 роки» продовжується будівництво спортивного майданчика ДЮСШ «Колос» .

Я розумію, що коло проблем, які на сьогодні постають перед нами - є досить вагомими.

Багато вже зроблено, але я ставлю перед собою завдання і вимагаю від підлеглих врахувати упущення і примножити досягнення відповідно до тих завдань, які ставить нам Президент України Віктор Федорович Янукович «працювати для людей і заради людей». Тому, в подальшому, потрібно прикласти максимум зусиль органам виконавчої влади, місцевого самоврядування, керівникам установ, підприємств та організацій спільно з жителями району для успішного їх вирішення.