back

Соціальні гарантії учасникам антитерористичної операції

12 серпня 2015

У зв’язку з продовженням процесів мобілізації та демобілізації повідомляємо, що в районі проводиться робота по вирішенню проблемних питань та наданню всебічної допомоги членам родин учасників антитерористичної операції.

На території Ніжинського району мобілізовано 225 осіб, демобілізовано 89 чоловік, з них: 59 отримав статус учасника бойових дій та 2 мають статус інваліда війни.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року № 105 управлінням соціального захисту населення проводиться щомісячна виплата компенсацій підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

61 учасник антитерористичної операції користується пільгами на електро- та газопостачання, а 10 осіб оформили пільгу готівкою на придбання твердого палива в зв’язку з тим, що будинки не газифіковані. 61 учасник АТО користується пільгами на безкоштовний проїзд. Два учасники бойових дій перебувають на черзі в управлінні соціального захисту населення на санаторно-курортне лікування.

Під час проведення АТО загинуло 3-оє мобілізованих осіб. Проведено обстеження матеріально-побутових умов проживання сімей загиблих Петрика Сергія Вікторовича, жителя с. Перемога, Барана Сергія Петровича, жителя с. Богданівка та Лупікса Яніса Модрисовича, жителя с. Григоро-Іванівка. Визначена потреба в ремонті будинків в яких проживають сім’ї. Для придбання будівельних матеріалів для ремонту будинків необхідно: сім’ї Баран - 7 тис. грн., сім’ї Петрик - 17 тис. грн. та сім’ї Лупікс – 7 тис. грн..

З коштів благодійної акції «Милосердя» управлінням соціального захисту населення Ніжинської РДА надано грошову допомогу 11 сім’ям мобілізованих на суму 6476,00 грн., з них 1 сім’ї загиблого. Від восьми територіальних громад району були надані кошти в сумі 48700,00 грн. 45 сім’ям мобілізованих.

Учасники антитерористичної операції, яким не встановлено статус учасника бойових дій, та члени їх сімей користуються пільгами на житлово- комунальні послуги відповідно до програми «Про затвердження Програми по відшкодуванню витрат організаціям-постачальникам за надані комунальні послуги учасникам антитерористичної операції членам їх сімей та членам сімей загиблих осіб вказаної категорії», затвердженої рішенням 26 позачергової сесії Ніжинської районної ради VІ скликання від 26.12.2014 року.

У Ніжинській центральній районній лікарні проводяться медичні огляди військовослужбовців, звільнених у запас. Протягом липня 2015 року оглянуто 2 чоловіки. Стаціонарно в Ніжинській ЦРЛ протягом липня 2015 року проліковано 1 чоловіка.

Районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться робота психолога-волонтера із учасниками АТО, в тому числі із сім’ями загиблих та родинами демобілізованих. Проведено 4 групові заходи для демобілізованих учасників АТО. Індивідуальна робота проводилась із членами 4 сімей загиблих та 2 учасниками АТО.

Відпочинковою кампанією на пришкільних дитячих майданчиках охоплено 20 дітей з сімей учасників АТО, в тому числі 2 дітей з сім’ї загиблого. 2 дітей з сім’ї учасника АТО відправлені на оздоровлення в дитячий санаторій «Барвінок» м. Боярка.

З метою вивчення питань необхідності у соціальній підтримці сімей учасників АТО спеціалістами Центру здійснено 12 початкових оцінок потреб сімей, які опинились у складних життєвих обставинах: 2 сім’ї загиблих та 10 сімей учасників АТО.

Під соціальним супроводом перебувають 2 поранених учасників АТО, що лікувалися в госпіталі. В ході соціального супроводу одному з них відновлено втрачені документи та організовано надання психологічної допомоги. Другому пораненому надано гуманітарну та психологічну допомогу.

За інформацією управління соціального захисту населення РДА