back

Колегія райдержадміністрації

31 серпня 2011

30 серпня відбулось розширене засідання Колегії райдержадміністрації.

На порядок денний внесені три питання :

1.Підведення підсумків роботи сільськогосподарських підприємств у збиранні зернових культур та підготовка до посіву озимих під урожай 2012 року.

2.Про стан підготовки до зими одиноких престарілих громадян на осінньо- зимовий період 2011-2012 років.

3.Про виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів роботодавцями Ніжинського району, відповідно до ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

По першому доповідала заступник начальника управління АПР райдержадміністрації М.В.Носенко, у співдоповіді – в. о. начальника насінневої інспекції Л.М.Вовк.

Щорічно літо – найвідповідальніша пора для селян – початок збирання зернових культур.

Поряд з цим головним екзаменом хлібороби проводять переджнивні наради, щоб зважити свої можливості, розробити маневр силами та засобами, розглянути низку важливих завдань, визначають стратегію і тактику збиральних робіт, аналізують прорахунки й упущення жнив і, як правило, повторюють їх. Перш за все це стосується строків збирання.

Наукою підраховано, що вже на кінець першого тижня після достигання зерна його втрати на посівах ячменю сягають 3%, озимої пшениці 4%, а коли збирання їх затримується на 17-20 днів, втрачаємо відповідно 24-27% вирощеного урожаю. Таких утрат ми не повинні ні в якому разі допускати.

За підрахунками спеціалістів управління запізнення із збиранням ярої пшениці стало причиною втрати врожайності до 7 ц/га у порівнянні із збором в оптимальні строки, прорахувавши у грошовому виразі, ми мали б додатково до 118 тис. грн., використовуючи у збиранні залучені комбайни зі сторони за 300 грн./га. Дуже добре відслідковуються втрати на збиранні вівса.

Перші площі зібрані в ВСП НУБіП України НАТІ із середньою урожайністю 27,6 ц/га: СПОП «Ксена» 27 ц/га, ТОВ «Агро-КІМ»-18,3 ц/га. Останні площі, які підлягають до збирання в ФГ «Заньківське» мають урожайність 10 ц/га. прорахувавши втрати, ми маємо не дуже втішні результати. Втрата прибутку сягає від 37 тис. грн. до 102 тис. грн. Я вважаю ці кошти не були б лишні для розвитку господарств.

Затримання із збиранням ранніх зернових спричинили складні кліматичні умови. Випадання великої кількості опадів, шквали дали негативні результати під час проведення збиральних робіт. Але попри всі негаразди, господарства завершили збирання ранніх зернових на площі 15,8 тис. га із середньрайонною врожайністю 27,1 ц/га та валовим збором майже 43 тис. тонн. Озима пшениця зібрана на площі майже 10 тис. га, маємо 31,4 тис. тонн відповідно урожайність 31,4 ц/га. Перший рік в районі на 92 га площі був висіяний ячмінь озимий (ФГ «Липоворізьке» с. Л.Ріг), так для даної культури осінньо-зимовий період був не сприятливий для перезимівлі, що стало причиною отримання не високих врожаїв, але є сподівання, що дана культура віддячить в наступні роки.

Треба подякувати керівникам та спеціалістам тих господарств, в яких було проведено посів озимого жита, провівши увесь комплекс по догляду (внесення добрив та посів протруєним насінням), ми маємо урожайність даної культури середню по району 22,3 ц/га в господарствах ТОВ «Агро-КІМ» - 30 ц/га, СПОП «Ксена» - 27 ц/га. Найбільш вразливою до зміни кліматичних умов цього річ в районі став ячмінь, маємо середню врожайність 21,8 ц/га. СПОП «Ксена» має 37 ц/га.

Дотримання технології вирощування, використання посівного матеріалу кращих сортів та високих репродукцій сприяли отриманню найвищої урожайності озимої пшениці господарствах СТОВ АПК «Злагода» 56,2 ц/га, СТОВ АПК «Магнат» 44,9 ц/га, ТОВ «Агро Надія» 44,9 ц/га, 30 ц/га і більше маємо ТОВ «Лосинівка Агро», ВСП НУБіП України НАТІ, ТОВ «Ніжин Агро», СПОП «Ксена», ТОВ «Агро-КІМ», СВК ім.. Прядка, ТОВ «Український аграрний союз».

Поступове удосконалення структури посівних площ з урахуванням регіональних особливостей та здійснення заходів щодо нарощування ресурсного потенціалу зернового виробництва, забезпечує суттєве підвищення урожайності зернових культур і нарощування обсягів для поповнення зернового балансу району. У розвитку виробництва зерна зокрема провідних зернових культур озимої пшениці, жита, ячменю найбільш важливим чинником є рівень забезпеченості посівів добривами, високопродуктивним сортовим насінням, а також технічні можливості проведення в оптимальні терміни всіх технологічних операцій з їхнього вирощування і збирання. Так за підсумками збирання ранніх зернових культур найбільший вал зерна отримали в ТОВ «Лосинівка Агро» 7914 т, СПОП «Ксена» 4,2 тис. т, ТОВ АПК «Злагода» 3,9 тис. т та ТОВ «Ніжин Агро» 4 тис. т, СВК ім. Прядка 3,9 тис. т.

Невикористаними резервами у збільшенні валового збору зернових культур треба назвати значну строкатість урожайності серед господарств району. Це в основному стосується малих фермерських господарств, в яких середня врожайність досягає від 7,2 ц/га в СВК «Весна» до 15,9 ц/га в ФГ «Терешківське».

І тут треба сказати, що основний комплекс причин, що обумовив низьку урожайність ранніх зернових у цих та інших господарствах, полягає в порушенні структури посівних площ : проводимо посів зернових культур по зерновим, на часі найгіршим попередником для ярих зернових є посіви соняшнику, а також кліматичні умови, але вони стояли на заваді для всіх господарств району.

Зрозуміло, що комплекс осінньо – польових робіт не закінчується збиранням ранніх культур, на часі продовження заготівлі кормів, збирання пізніх зернових гречки, проса, ярого ріпаку, гірчиці, сої, соняшнику, цукрових буряків та кукурудзи. Для проведення даного комплексу робіт нам необхідно 20,8 млн. грн. та 19 млн. грн.. на посів озимих культур під урожай 2012 року.

Під урожай 2012 року необхідно максимально збільшити посівні площі озимої пшениці, як найбільш продуктивної та стратегічної культури в наших умовах на 20% до посівної площі 2011 року. В господарствах району необхідно відпрацювати структуру посівних площ на 2012 рік з таким розрахунком, щоб зернова група становила 55-60% від ріллі. Але це не означає, що 50% зернової групи це посіви «королеви полів» - кукурудзи. Нам необхідно серйозно підійти до підбору попередників і, перш за все, забезпечити належний догляд за парами.

Перевага у розвитку виробництва зерна озимої пшениці перед іншими зерновими культурами зумовлена низькою чинників. Зокрема, пшениця займає одне з перших місць серед продовольчих культур у світі, має економічну й організаційно – технологічні переваги перед ярими зерновими і є більш врожайною культурою в порівнянні з ярими культурами.

Одним із головних резервів росту ефективності сільськогосподарського виробництва є раціональне використання головного засобу виробництва - землі.

Капітальні вкладення в сільське господарство в першу чергу повинні бути використані на заходи щодо збереження земель, підвищення родючості ґрунтів, що обумовить зростання продуктивності землеробства і зокрема створення стійної кормової бази тваринництву.

Про підготовку до зими одиноких престарілих громадян на осінньо-зимовий період 2011-2012 років детально проаналізував О.М.Шевчун, начальник УПСЗН райдержадміністрації. Голови Шатурської (Петренко Л.Ф.) та Данинської (Оксенич Г.П.) сільських рад доповіли як готуються зо зимового періоду одинокі престарілі в їхніх територіальних громадах.

По третьому питанню з інформацією виступив І.П.Приходько, заступник начальника міськрайонного Центру зайнятості населення.

За підсумками обговорених питань порядку денного, з урахуванням внесених змін та доповнень, будуть прийняті відповідні розпорядження голови райдержадміністрації.