back

Напередодні знаменної дати - Дня партизан ветеранів відвідав голова райдержадміністрації Володимир Другаков

29 вересня 2011

БАГНЕТОМ І КУЛЕЮ

На долю наших батьків випало найтяжче випробування – війна. Проте вони з честю його витримали. Вистояли й перемогли, хоча й дорогою ціною. Мільйони склали голови, не менше залишилося покалічених і обездолених. Та солдати Великої Вітчизняної свято вірили, що ворог буде розбитий

Все для перемоги! Цей лозунг багатьом був дорожчий за саме життя: для воїнів на передовій, підлітків за верстатами, для підпільників у тилу ворога.

Неабиякий вклад у визвольну справу внесли й партизани. За роки війни понад 180 тисяч осіб перебувало у загонах та з"єднаннях, близько 30 відсотків – загинуло. Та ще більше їх пішло із життя у післявоєнні роки – й 70-ліття партизанського руху на Україні зустріла лише незначна кількість цих патріотів. Їм уже переважно за 80. Для багатьох вийти із свого подвір"я – проблематично, а то й просто не можливо. Наприклад, у Колісниках залишилося всього п"ятеро з тих, хто пізнав справжню таїну партизанського лісу. Напередодні знаменної дати кожного з них відвідав голова райдержадміністрації Володимир Другаков (за винятком Івана Полуляха, який лікувався в обласній лікарні). Ще у двох – Григорія Куриленка та Ніни Ведель, яким зозулі рахують роки у Григорівці, – побували голова районної ради ветеранів Володимир Карпенко й начальник управління праці та соціального захисту населення Олександр Шевчун.

У першу чергу, районне керівництво бажало ветеранам найнеобхіднішого – здоров"я. А ще – поваги й любові від молодого покоління. Це задля нього, тепер сивочолі, а тоді зовсім юні месники, мокли в болотах, мерзли в снігах, багнетом і кулею били фашиста. Хіба ж можна таке забути?!

Олександр ВАСИЛЕНКО

На фото: голова РДА Володимир Другаков та сільський

голова Анатолій Рибка під час зустрічі з бійцями

партизанського загону «За Батьківщину» Миколою

Нагорним і Марією Гайдук.