back

«Подумай про майбутнє – обери життя»

22 травня 2015

Щорічно, в третю неділю травня, у світі (в Україні – з 2001 року) традиційно проводяться акції в пам'ять померлих від СНІДу. Вперше такий захід був організований в 1983 році в Сан-Франциско (США) группою американців, яких особисто торкнулася проблема СНІДу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я сьогодні у світі ВІЛ/СНІДом уражено 34 млн. осіб, з яких приблизно третина не має доступу до противірусного лікування. Більше 30 млн. вже померли від СНІДу. Щоденно від захворювань, обумовлених СНІДом, помирає близько 5 тис. осіб. На кожну людину, яка розпочинає курс антиретровірусного лікування, припадає 5 нових інфікувань ВІЛ.

При цьому, за даними ООН, епідемія ВІЛ-інфекції в Україні залишається найсерйознішою на Європейському континенті, із найвищим показником поширеності ВІЛ-інфекції у віковій групі 15-49 років. Загальна оціночна кількість інфікованих людей перевищує 375 000 осіб. З 2001 року щорічна кількість вперше зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в нашій країні зросла більш ніж в три рази.

З метою привернення уваги до проблем поширення ВІЛ/СНІДу та формування толерантного ставлення до людей, що живуть з ВІЛ-інфекцією, в Ніжинському районі з 11 по 20 травня було проведено профілактичну акцію «Подумай про майбутнє - обери життя» на базі Безуглівської, Вертіївської, Кропивнянської та Черняхівської ЗОШ.

Спеціалісти та фахівці із соціальної роботи Ніжинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді організували і провели бесіди та тренінги для учнівської молоді району. В ході акції було продемонстровано відеоматеріали з профілактичною інформацією, інтерв’ю хворих; проведено опитування учнів, в ході яких було виявлено їх непогану обізнаність з питання поширення ВІЛ/СНІДу.

Насамкінець можна сказати, що добробут кожного громадянина в контексті проблеми ВІЛ/СНІДу знаходиться у його власних руках. Ця проблема давно вже вийшла за рамки медичної, в її основі в більшості лежать соціальні аспекти, це проблема виховання, культури, освіти, широкої інформованості населення, формування здорового способу життя, безпечної поведінки молоді.

За інформацією Ніжинського РЦСССДМ