back

Умови надання житлових субсидій за наявності засобів обліку

12 березня 2011

Для родин, що отримують житлові субсидії існує вигідний механізм щодо зменшення своїх витрат на оплату за послуги при наявності лічильника. Вищезазначений механізм передбачений Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848.

Розмір плати громадян за умови призначення житлової субсидії визначається в залежності від доходів (15 або 10 відсотків їх середньомісячного доходу). У повідомленні про призначення субсидії зазначається обов"язкова частка плати сім"ї в межах норм споживання, яку отримувач субсидії повинен сплачувати щомісячно.

У разі, коли вартість фактично спожитої послуги менша ніж обов"язкова частка витрат на оплату цієї послуги, отримувачі субсидії сплачують її фактичну вартість.

Якщо сім"я економно споживала газ, воду, електроенергію у період отримання субсидії, при призначенні субсидії на наступний термін розмір її витрат зменшується на 2 відсотки за кожні 10 відсотків економії суми вартостей фактично використаних послуг. При постійній економії розмір витрат може зменшуватись, але не більше як на 6 відсотків. Так, за 10 відсотків економії послуг обов"язковий платіж громадян зменшується з 15 до 13 відсотків, а з 10 до 8 відсотків сукупного доходу.

Тобто, заощаджуючи енергоресурси, отримувачі субсидії мають можливість зменшити витрати на оплату житла.

Субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надаються у безготівковому вигляді, тобто суми призначених субсидій перераховуються на рахунки отримувачів субсидій в організаціях, що надають послуги, їх розмір змінюється в залежності від фактично спожитих послуг.

Такий механізм є вигідний як для сім"ї, так і для держави: заощаджуються енергоносії, сім"я зменшує свої витрати на оплату послуг, зменшується обсяг бюджетних коштів для надання субсидій


С.Ярмак –нач.відділу адресних соціальних
виплат райуправління ПСЗН,тел240-92