back

Розширене спільне з Президією районної ради засідання Колегії райдержадміністрації

25 грудня 2014

24 грудня 2014 року голова райдержадміністрації Ігор Смаль провів розширене спільне з Президією районної ради засідання Колегії райдержадміністрації, на яке були запрошені начальники управлінь, відділів, секторів, структурних підрозділів райдержадміністрації, селищний, сільські голови, приватні підприємці, керівники дошкільних навчальних закладів, представники засобів масової інформації.

Участь у роботі Колегії взяв голова районної ради Олег Бузун.

Про проект Програми економічного і соціального розвитку району на 2015 рік інформував начальник відділу економічного розвитку і торгівлі РДА Вадим Шелест. Він детально зупинився на головних показниках та заходах, передбачених Програмою, які повинні закласти основу для економічного розвитку та забезпечення соціального захисту населення району. Зокрема, у промисловому комплексі обсяги виробництва продукції прогнозуються на рівні 102,7% до 2014 року.

Пріоритетним у сільському господарстві буде збереження виробництва сільськогосподарської продукції, забезпечення продовольчої безпеки району, покращення умов життя та праці селян, створення умов для розвитку підприємництва у сільській місцевості.

У 2015році прогнозується виробити сільськогосподарськими підприємствами району зерна (у вазі після доробки) 147473 т, цукрових буряків – 2000 т, олійних культур –31187 т, картоплі – 1840 т, овочів – 4350 т, м’яса худоби та птиці – 464 т, молока – 7100 т.

Головною метою інвестиційної діяльності є забезпечення зростання інвестиційного капіталу, залучення інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх у пріоритетні сфери діяльності, пошук нових інвесторів, нових замовлень.

У 2015 році за рахунок усіх джерел фінансування передбачається залучити в економіку району капітальних інвестицій на суму близько 45,5 млн.грн.

У сфері зайнятості планується створити не менше 360 нових робочих місць.

У сфері охорони здоров’я населення пріоритетним буде забезпечення належного рівня надання медичної допомоги населенню, проведення профілактичних заходів, забезпечення стабільного функціонування закладів охорони здоров’я.

В освітній галузі головною метою буде підвищення якості надання освітніх послуг.

Планується покращення матеріально-технічної бази шкіл, навчально-виробничих комбінатів, забезпечення 100 % підвозу учнів до шкіл та навчально-виробничих комбінатів на протязі навчального року за рахунок бюджетних коштів, проведення поточних ремонтів в усіх закладах освіти до початку нового навчального року, заходів з енергозбереження та теплореновації.

В ході обговорення питання було акцентовано увагу на реалізації в районі проектів «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ» та спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду. Фаза ІІІ».

Про виконання районної програми «Розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки» інформувала головний спеціаліст відділу освіти Людмила Івашко, яка зазначила, що на сьогодні в районі функціонує 6 дошкільних навчальних закладів та 9 навчально-виховних комплексів, де виховується 485 дітей. Суспільним дошкільним вихованням охоплено 73,5% дітей віком від 3 до 5-ти років. Охоплення дітей віком від 3-х до 5-ти років усіма формами дошкільної освіти становить 96%.

Особлива увага у районі приділяється дошкільній освіті дітей п’ятирічного віку. У ДНЗ району проводиться робота щодо формування у дошкільників умінь, навичок і здібностей, необхідних їм для навчання у школі. З метою підготовки майбутніх школярів, які не відвідують дошкільні заклади (таких у районі 55), забезпечення їм рівних з однолітками стартових умов при загальноосвітніх закладах організовано 25 груп, в яких 29% дошкільнят готуються до подальшого навчання у школі. На 100 місцях виховується 84 дитини.

На виконання завдань Програми, з метою розширення мережі дошкільних навчальних закладів у 2013 році розпочалися ремонтні роботи приміщення колишнього дошкільного навчального закладу в с. Липів Ріг. У січні 2014 року Липоворізьку ЗОШ І-ІІ ступенів було реорганізовано в Липоворізький навчально-виховний комплекс «загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад» І-ІІ ступенів. А вже у жовтні 2014 року у вищевказаному навчальному закладі відкрито дві дошкільні групи на 40 місць.

У 2013 році в районі розпочато введення системи електронної реєстрації дітей у дошкільних навчальних закладах, що забезпечує доступ до інформації про кожний дошкільний заклад. Станом на 01.11.2014 року 13 дошкільних закладів підключено до інформаційної системи управління освіти.

Важливим питанням є кадрове забезпечення дошкільних закладів. На даний час освітньо-виховний процес здійснюють 60 педагогів, з них 37 – з вищою педагогічною та 23 – із середньою спеціальною освітою.

Талановиті педагоги дошкільних навчальних закладів беруть участь у професійних конкурсах, де мають змогу продемонструвати кращий інноваційний досвід та здобутки.

Проте в районі є ряд населених пунктів, в яких має місце нагальна необхідність відкриття дошкільних навчальних закладів. Зокрема, це села Безуглівка, Григоро-Іванівка, де нараховується 42 та 70 дітей дошкільного віку відповідно. Також необхідно завершити роботи по ремонту Кропивнянського НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів та придбати меблі і необхідний інвентар, а також придбати меблі для відкриття додаткової групи у Крутівському ДНЗ. Відкриття нових дитсадків та додаткових груп дасть можливість здобувати якісну освіту більше ніж 100 маленьким жителям району.

Директор Ніжинського міськрайонного центру зайнятості Володимир Власенко ознайомив присутніх із станом реалізації державної політики у сфері зайнятості та станом виконання завдань та заходів Програми зайнятості населення району на період до 2017 року.

Він зауважив, що ситуація на ринку праці України нині перебуває під впливом складних економічних та політичних умов. Зокрема спостерігається висока концентрація факторів, що незабаром можуть призвести до стрімкого погіршення ситуації у сфері зайнятості. Це і загальноекономічні чинники, і вимушене переселення громадян зі східних регіонів та Криму. Експерти прогнозують зростання безробіття в цілому по країні. Не кращим чином ситуація складається і на ринку праці Ніжинського району.

Протягом 11 місяців 2014 року за послугами до центру зайнятості звернулося 876 жителів району. Статус безробітного отримали 647 осіб. Всього ж за звітний період перебували на обліку і отримували послуги 1292 особи (проти 1150 осіб у 2013 році). Всі вони отримали повний комплекс адресних послуг. Найбільше до ценру зайнятості звернулося жителів смт. Лосинівка, сіл Вертіївка, Велика Дорога, Шатура, Талалаївка, Мала Кошелівка, Безуглівка. 75% безробітних охоплено активними заходами сприяння зайнятості.

Підсумки роботи 11-ти місяців свідчать про те, що нам вдалося виконати всі заплановані обсяги надання послуг незайнятому населенню. Забезпечено роботою 610 осіб (у минулому році 622 особи). Рівень працевлаштування безробітних склав 29 %, (середньообласний показник – 29,1%).

Центр зайнятості продовжує роботу щодо сприяння розвитку підприємницьких ініціатив безробітних шляхом виплати допомоги по безробіттю одноразово. Цьогоріч такою послугою скористалося 12 безробітних.

Пріоритетом діяльності служби зайнятості залишається професійне навчання, яким протягом січня-листопада поточного року охоплено 145 безробітних.

Особлива увага приділяється профорієнтації учнівської молоді. Для школярів проводяться дні відкритих дверей, презентації навчальних закладів, ярмарки професій, профорієнтаційні уроки, конкурси малюнків тощо. У школах діють профорієнтаційні термінали.

Актуальним на сьогодні залишається питання щодо соціальної підтримки осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. Воно знаходиться на постійному контролі. Протягом 11 місяців до центру зайнятості звернулося 49 таких осіб, 9 з них проживають у селах району. 5 осіб отримали статус безробітного, та отримують допомогу по безробіттю.

Сьогодні служба зайнятості має механізми, які допомагають вирішувати кадрові потреби роботодавців, а відповідно і працевлаштування безробітних громадян. Мова йде, в першу чергу, про компенсацію роботодавцям, які створюють нові робочі місця, фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття.

Питання Про хід виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року було розглянуто протокольно.

За результатами розгляду питань порядку денного будуть прийняті відповідні розпорядження голови райдержадміністрації.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю