back

ЖІНОЧА ДОЛЯ – ВИШИТИЙ РУШНИК

23 грудня 2014

2014-й рік був знаменним для Ніжинщини, адже на державному рівні відзначався 160-річний ювілей від дня народження першої народної артистки України, уродженки невеличкого села Заньки, що в Ніжинському районі, Марії Заньковецької. За ініціативи директора меморіального музею Марії Заньковецької Ольги Новак та за підтримки районних відділів освіти й культури, а також нашої газети, у травні був оголошений конкурс дитячих літературних творів на тему: «Жіноча доля – вишитий рушник».

У конкурсі взяли участь 11 юних дарувань. Це були як учні молодших класів, так і ліцеїсти. Нарешті, у переддень Нового року, журі визначило переможців. Проте, на зустріч організатор конкурсу Ольга Новак запросила всіх без виключення учасників та їхніх наставників. У затишній залі райдержадміністрації зібралися хлопчики та дівчата зі своїми учителями в очікуванні результатів їхніх старань.

Більшість робіт були присвячені материнству – одвічному призначенню жінки на землі. Учень 5 класу Липіврізької школи І-ІІ ст.. Назар Пінчук у своєму творі: «На полотні майбутнє – власне й ненароджених дітей» писав про свою бабусю Людмилу Володимирівну Фесюн. Восьмикласниця Галицької школи Наталія Коваль розповіла хвилюючу історію про Ольгу Іванівну Хімич («Мати-мачуха»), яка виховала чоловікових дітей, а потім і внуків. Вероніка Ярешко, учениця 9 класу Великокошелівської школи, у творі «Свій світ вона створювала сама» вела мову про Катерину Сергіївну Шафрай і про нелегкі рубежі її життя.. Дмитро Рева вчиться у 4 класі Вертіївської школи. У своєму невеличкому доробку «Щастя буває різне» він розповів про свою бабусю Надю. А Мирослава Сидорець, вихованка Великокошелівської школи, у «Думі про вчительку» розповіла про Вчительку з великої літери. вже покійну Пашу Іванівну Бойко. І знову Великокошелівська школа була представлена Оксаною Койдан, десятикласницею. Розповідаючи про Валентину Іванівну Данько, дівчина стверджує, що «Велике щастя - бути матір’ю». Історію життя Катерини Митрофанівни Орел можна назвати тяжкою, адже жінка втратила під час афганської війни сина. «Червоний – то любов, а чорний – то печаль», - так назвала твір про цю жінку учениця 10 класу Перемозької школи Альона Талалаївська. Випускниця Сальнянського НВК Мар’яна Петрик у «Рушнику моєї бабусі» з великою любов’ю розповіла про свою бабусю Галину Петрик. Семикласник із Липового Рогу Андрій Шевченко, пишучи про прабабусю Ганну Митрофанівну Рябу, назвав свою розповідь «Оживе все знайоме до болю». А Ольга Козій, дев’ятикласниця Кунашівської школи, розповіла про землячку, місцеву поетесу Євдокію Павлівну Черничко у своєму доробку під назвою «Моя земля!». Катерина Ярмоленко, яка вчиться у 8 класі Вертіївської школи, у творі під назвою «Все життя вишите-вистраждане на ньому» з неймовірним трепетом розповіла про свою прабабусю Уляну Митрофанівну.

Читаючи твори, важко було визначити кращі, адже юні автори розповідали або ж про найближчих і найдорожчих людей, або про героїнь, які своїм життям заслуговують на особливу увагу й повагу. Але умови конкурсу передбачають обрання переможців. Тож, ними стали: Наталія Коваль з Галиці та Вероніка Ярешко із Заньок (Великокошелівська школа), які розділили два треті місця; Катерина Ярмоленко із Вертіївки отримала друге місце; Альона Талалаївська із Перемоги стала переможницею (як символічно це звучить: із Перемоги – переможниця). Вони отримали грошові винагороди відповідно: 100 грн., 200 грн. і 300 грн.. Решта учасників конкурсу, як і їхні педагоги, відзначені новорічними подарунками і словами щирої вдячності за те, що відгукнулися й взяли участь у літературних змаганнях.

Вітаючи присутніх, голова райдержадміністрації Ігор Смаль зазначив, що у цьому конкурсі перемогли всі: громада району, адже дізналася про історії неймовірних жінок, освіта, бо вкотре пересвідчилася у високому рівні знань своїх вихованців, культура, адже саме вона стала таким собі містком між ідеєю конкурсу і її втіленням у життя, і підняла цілий пласт духовності. Кожен із хлопчиків і дівчаток-конкурсантів теж переміг, адже готуючи твори, зустрілися із надзвичайними людьми, або згадали власних дорогих людей, з особливим теплом писали про них, і це тепло назавжди залишиться у їхніх серцях. Ігор Вікторович побажав всім гарної долі, аби на вишитих рушниках кожного переважали червоні кольори, хоч життя й не може бути однокольоровим, і в ньому, незалежно від нас, з’являються інші, часом і чорні.

Після підведення підсумків всі відвідали Ніжинський краєзнавчий музей, де є експозиція, присвячені Марії Заньковецькій.

Конкурс завершився, визначені переможці. Але саме цей конкурс показав, наскільки глибинна наша історія, навіть недалека, близька до сьогодення. Тож директор меморіального музею Ольга Новак запросила до участі у наступному «Народна криниця», який буде оголошено найближчим часом.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"