back

ВШАНОВУВАЛИ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС

12 грудня 2014

У Ніжинському районі проживає 257 ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. З них інваліди І групи – 46, ІІ групи – 159, ІІІ групи – 52. За 2014 рік померло четверо чорнобильців. Всього за 28 років не стало 170 героїв-ліквідаторів.

Указом Президента України від 10 листопада 2006 року 14 грудня оголошено Днем вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Саме в цей день офіційно заявили про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. День 14 грудня покликаний вкотре нагадати суспільству в цілому й кожному його громадянину зокрема про ліквідаторів, про їхні проблеми й турботи.

Аби віддати належне борцям із мирним атомом, а їх сьогодні в Ніжинському районі проживає 257, у Талалаївському районному Будинку культури було організовано зустріч ліквідаторів з представниками влади, працівниками соціальних служб. Серйозним розмовам передував невеличкий, але проникливий концерт, підготовлений силами працівників відділу культури РДА.

Перший заступник голови райдержадміністрації Сергій БАТРАК, згадуючи про найбільшу техногенну катастрофу сучасності, зичив її ліквідаторам здоров’я і всіляких гараздів. А влада, в свою чергу, в міру бюджетних можливостей намагатиметься підтримувати чорнобильців.

Від імені голови районної ради, апарату, депутатського корпусу присутніх вітала радник голови Ірина ГРОЗЕНКО. Ірина Вікторівна зичила всім миру, здоров’я і належної уваги держави до своїх героїв, які 28 років тому стали на захист рідної землі.

Голова спілки чорнобильців Володимир ЖЕЖЕРА подякував владі за окремий день, коли про них згадують і цікавляться нагальними проблемами. Чоловік згадував, як наосліп, не бачачи ворога, йшли у бій. І не знали, що буде з ними, з їхніми ненародженими дітьми через роки й десятиліття. Тепер атом нагадує про себе, забираючи здоров’я у борців, або й життя. На жаль, на державу чорнобильцям сподіватися не варто, особливо зараз, коли в країні війна. Тож очільник громадської організації закликав побратимів самим про себе турбуватися.

Лосинівський селищний голова Анатолій СТРІЛЕЦЬ згадував, як майже три десятиліття тому найбільша громада в районі проводжала своїх чоловіків у Чорнобиль. Тепер доводиться проводжати молоде покоління на схід України.

Сьогодні в селищі проживає 53 ліквідаторів, 22 вже пішли за межу вічності. Аби відзначити найактивніших, Анатолій Олексійович відзначив подяками: Володимира КОЖАНОВА, син якого Олександр зараз воює в зоні АТО, Григорія ПЕТРИКА та найстаршого чорнобильця, 75-річного Миколу КОШАРНОГО.

Після концертної програми ліквідатори цікавилися виплатами, компенсаціями за ліки, оздоровленням, відкриттям додаткових автобусних маршрутів, станом доріг і готовністю їх до зими, графіком відключення електроенергії, іншими проблемами.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"