back

3 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ОБМЕЖЕНИМИ ФІЗИЧНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ

04 грудня 2014

3 грудня – окремий день в календарі - на Міжнародному рівні увага прикута до людей з обмеженими фізичними можливостями. У розвинених країнах з високим рівнем життя цей самий рівень вимірюється ставленням до дітей, старих людей та інвалідів. Якщо людина з обмеженими фізичними можливостями не відчуває обмежень – у транспорті, мережі торгівлі, на вулицях, в офіційних установах – отже, про неї потурбувалися, передбачили всі можливі проблеми, усунули недоліки, враховуючи потреби й побажання. На жаль, в Україні про такий рівень турботи про інвалідів ми поки що говорити не можемо. Але й поза увагою вони не залишаються.

На сьогодні в Ніжинському районі 2240 інвалідів, з них 87 – діти, 6 – інваліди І групи без обох ніг, четверо з них живуть у власних родинах, двоє – у стаціонарному відділенні для постійного та тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) управління соціального захисту Ніжинської райдержадміністрації, яке очолює Тетяна Миколаєнко.

З грудня голова РДА Ігор Смаль та начальник управління Олександр Шевчун приїхали у відділення відвідати стареньких. І хоч у цей день акцент робили на інвалідів, яких у відділенні 11, проте, не обминули увагою і решту його мешканців, яких там перебуває 20. Всі вони, мов малі діти, чекали гостей, уваги і гостинців. Все отримали сповна. Спочатку був чудовий концерт, підготовлений силами Вертіївських аматорів, потім гості з подарунками – продуктовими наборами та грошовою допомогою, а згодом – святковий обід.

Тепло, чисто, комфортно, ситно – чого можна бажати людині на старості літ, якщо вона залишилася сама, або про неї нікому потурбуватися? У стаціонарному відділенні старенькі доглянуті, й це видно неозброєним оком. Їх не зачіпають ні холод, ні голод, ні байдужість.

Цього ж дня, Ігор Смаль з Олександром Шевчуном відвідали вдома інваліда І групи без обох ніг Анатолія Соболевського в Малій Кошелівці.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"