back

Відбулася ХХV позачергова сесія районної ради VІ скликання

27 листопада 2014

25 листопада відбулася ХХV позачергова сесія районної ради VІ скликання під головуванням Олега БУЗУНА. В роботі сесії взяли участь депутат Верховної Ради України від 209-го виборчого округу Олександр КОДОЛА та в.о.голови райдержадміністрації Сергій БАТРАК.

До участі в роботі сесії запрошувалися керівники структурних підрозділів, селищний та сільські голови.

Про внесення змін до рішення двадцятої сесії районної ради шостого скликання від 3 лютого 2014 року “Про районний бюджет на 2014 рік” доповіла заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації Валентина ДИРДА. Вона нагадала присутнім, що при прийнятті бюджету на 2014-й рік забезпеченість асигнуваннями на оплату праці складала в середньому на 8 місяців. За результатами виконання районного бюджету за 7 місяців вже зроблені уточнення доходної частини бюджету, тим самим забезпечено асигнування серпня й вересня. З державного бюджету отримано додаткову дотацію на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів в сумі 1 млн. 720 тис. грн. Це дало змогу виплатити заробітну плату за вересень та зареєструвати в держказначействі заробітну плату за жовтень та аванс листопада. Наразі очікується допомога з держбюджету. Для того, щоб зареєструвати зарплату листопада, не вистачає асигнувань на 1 млн. 410 тис. грн., на заробітну плату грудня не вистачає 4 млн. 100 тис. грн. Всього на оплату праці до кінця року не вистачає 5 млн. 510 тис. 100 грн. Крім того, на оплату енергоносіїв також не вистачить асигнувань на загальну суму 624 тис. 500 грн.

За результатами виконання районного бюджету за 10 місяців, перевиконання доходної частини складає 15%. Отже, підстави для уточнення є. Сума перевиконання склала 906 тис. грн., проте, цього недостатньо. Це означає, що уточнення здійснюватиметься тільки за рахунок очікуваного річного перевиконання доходної частини бюджету в частині власних надходжень. За попередніми підрахунками 5 млн. 510 тис. спрямовуватимуться на заробітну плату, 624 тис. 500 грн. – на енергоносії.

Щороку із районного бюджету виділяється дотація міському пологовому будинку. З початку 2014-го року вона склала 70 тис. грн., планувалося ще 180 тис. грн. Але, у зв’язку зі складною фінансовою ситуацією в районі, остання сума, як і 10 тис. грн., зекономлені у зв’язку з переформатуванням Великодорізької школи, будуть спрямовані на інші потреби. Зокрема: на матеріальну допомогу учасникам АТО та членам їх сімей – 5 тис. грн., на оплату соціальних послуг – 4 тис. 600 грн., решта 154, 4 тис. грн. – на енергоносії.

Варто зауважити, що упродовж кількох років район виконував свої зобов’язання щодо дотації пологовому будинку. Але, останнім часом виникають проблеми. Жінки Ніжинського району скаржаться на відмову надавати їм медичні послуги, як в жіночій консультації, так і в пологовому будинку. Цей факт викликав у сесійній залі шквал обурення народних обранців. По-перше, пологовий будинок – державна установа і лікарі не мають в принципі відмовляти у допомозі, адже всі вони приймали клятву Гіппократа. По-друге, переважна більшість працівників районних інстанцій (райдержадміністрація, районна рада, районна лікарня, відділи освіти та культури, управління Пенсійного фонду, управління соціального захисту населення та багато інших) живуть і працюють в місті, а отже сплачують податки в міський бюджет. Крім того, в пологовому обслуговуються жінки із інших сусідніх районів – Ічнянського, Прилуцького, Куликівського, Носівського, Бахмацького, Борзнянського, які, на відміну від Ніжинського, жодних дотацій не перераховують. Всі прийшли до єдиного висновку - це питання потребує негайного й детального вивчення та виваженого вирішення спільно з міською владою.

У цей надскладний для країни час питання державного фінансування актуальне на всіх рівнях. На сесії обласної ради обговорювалися ці ж проблеми. Відбулося останнє засідання бюджетного комітету Верховної Ради у старому складі, де було вирішено виділити 235 млн. грн. на погашення дефіциту бюджету Чернігівській області. Днями цю постанову приймуть на засіданні Кабміну, а протягом грудня кошти надійдуть в область і фінансовий рік Чернігівщина повинна закрити повністю, - про це повідомив Олександр КОДОЛА.

Він подякував виборцям, в тому числі – жителям Ніжинського району, за довіру, підтримку й голоси, які дозволити Олександру Михайловичу перемогти 26 жовтня на позачергових виборах до Верховної Ради України. – Попереду багато тяжкої і самовідданої праці, і я до неї готовий, - зазначив новообраний нардеп. Незабаром в Ніжині розпочне свою роботу його приймальня, яка дозволить тісніше співпрацювати народному обранцю з його виборцями.

Про внесення змін до Програми розвитку та удосконалення організації харчування в навчальних закладах Ніжинського району на 2014 рік, затвердженої рішенням двадцятої сесії районної ради шостого скликання від 03.02.2014 року, вела мову заступник начальника відділу освіти РДА Людмила ІВАШКО.

На Ніжинщину прибувають переселенці зі східних областей України. На 1 вересня в районі додалося 18 школярів з числа переселенців. Сьогодні їх 14. Як бачимо, цифра міняється. Якщо школярі молодшого віку харчуються безкоштовно, то учні 5 – 11 класів – ні. Тож Людмила Миколаївна звернулася до депутатів, аби з районного бюджету виділили додаткові кошти на гаряче харчування переселенців-старшокласників та дітей учасників АТО, яких зараз налічується 27, з них 13 – учні 5 – 11 класів. До речі вартість харчування на одного учня складає 4 грн. в день.

Йшлося на сесії і про звернення обласної ради до органів місцевого самоврядування та виконавчої влади району щодо звільнення від сплати комунальних послуг військовослужбовців-учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. Депутати районної ради в свою чергу прийняли звернення рекомендаційного характеру до органів місцевого самоврядування, аби звільнити від сплати комунальних платежів учасників АТО і членів їх сімей за рахунок місцевих бюджетів. У самодостатніх сільських радах це можливо, в інших платежі компенсуватимуть за рахунок районного бюджету. Після спільно відпрацьованого з управлінням соціального захисту населення механізму цієї процедури, керівникам територіальних громад будуть надані рекомендації, потім селищна і сільські ради приймуть відповідні рішення. Крім того, за наявності вільних земель, учасникам АТО надаватимуться земельні ділянки.

За інформацією газети "Ніжинський вісник"