back

На Колегії в райдержадміністрації підведено підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку та бюджету району за 9 місяців 2014 року

04 листопада 2014

Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку та бюджету району за 9 місяців 2014 року йшла мова на спільному розширеному засіданні Колегії райдержадміністрації та Президії районної ради, яке провів 04 листопада 2014 року голова райдержадміністрації Ігор Смаль. У засіданні взяв участь голова районної ради Олег Бузун, начальники управлінь, відділів, секторів, структурних підрозділів райдержадміністрації, селищний, сільські голови, керівники агроформувань, представники засобів масової інформації.

- Незважаючи на економічні та політичні виклики, спільними зусиллями ми працювали над виконанням першочергових завдань Програми економічного і соціального розвитку та бюджету району за 9 місяців поточного року.

Оцінюючи реальну ситуацію, ми бачимо і розуміємо ті проблеми, над вирішенням яких ще потрібно працювати. Упевнений, що ми і надалі спрямовуватимемо всю свою діяльність на їх розв’язання і робитимемо все можливе для поліпшення добробуту наших громадян. Найголовніше ж вбачаю в об’єднанні наших зусиль, в єдності команди. Це дасть можливість створити надійний фундамент для подальшого успішного соціально-економічного розвитку нашого району - зазначив голова райдержадміністрації.

Начальник відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Вадим Шелест у своїй доповіді окреслив основні показники різних сфер розвитку району. Співдоповідачами з даного питання були начальник фінансового управління райдержадміністрації Світлана Алемша та заступник начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Марія Носенко.

Беззаперечно позитивним є те, що, незважаючи на складний фінансовий стан, значна частина промислових підприємств району продовжують вживати заходи, спрямовані на випуск продукції, оптимізацію структури промислового виробництва, освоєння нових ринків збуту виробленої продукції. Обсяги промислового виробництва за січень – вересень поточного року склали 149,4 млн.грн. і становлять 103,3 % відповідного періоду минулого року. Збільшення обсягів отримано за рахунок виробничої діяльності підприємств ДП «Ніжинське лісове господарство» (133,7%) ТОВ «Ніжинський консервний завод» (104,5%), ТОВ «Лосинівський маслосирзавод» (100,6%) та ДП «Дрінкс Україна» (102,8%).

За 9 місяців 2014 року по сільгосппідприємствах району вироблено валової продукції на суму 198,615 млн. грн. (145,4 % до рівня минулого року).

Значну увагу сільгоспвиробники приділяють розвитку соціальної сфери та інфраструктури сіл. Між орендарями та сільськими радами укладено дев’ять договорів соціально-економічного співробітництва. Станом на 01.10.2014 року всіма підприємствами, які працюють на території району, надано соціальної допомоги сільським радам у розмірі 1005,5 тис. грн.

Складною є ситуація з розвитком тваринництва в районі. Відмічається скорочення виробництва м’яса ВРХ та молока. За січень – вересень 2014 року виробництво м’яса ВРХ становить 73 %, молока – 93%.

Причиною, що вплинула на зменшення обсягів виробництва - є скорочення поголів’я молодняка в господарствах району та зміщення графіку розтелень на ТОВ «Крок Агро» та ПП «Агропрогрес».

За 9 місяців поточного року в експлуатацію введено 2 індивідуальних житлових будинки загальною площею 257 кв.м., що становить 11,7 % до завдання Програми економічного і соціального розвитку району на 2014 рік.

Зменшення об’ємів введення житла в експлуатацію обумовлене зниженням платежеспроможності населення та відсутністю затвердженого Мінрегіоном порядку введення житла в експлуатацію, побудованого без дозволу інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.

На виконання Закону України «Про адміністративні послуги» в районі відкрито Центр надання адміністративних послуг. Центр створений для мешканців району, представників суб’єктів господарювання, які зможуть за принципом «єдиного вікна» прозоро отримати велику кількість адміністративних послуг.

У складі Центру надання адміністративних послуг діє Дозвільний центр.

За 9 місяців поточного року до державного адміністратора надійшло 14 звернень від суб’єктів господарської діяльності з проханням видати документи дозвільного характеру. Видано 12 дозвільних документів, які стосуються різних видів підприємницької діяльності, зареєстрована одна декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та одна відмова в реєстрації повідомлення про ідентифікацію об’єктів підвищеної небезпеки. Надано 11консультацій.

За І півріччя 2014 року в економіку району залучено 7190 тис. грн. капітальних інвестицій. Це розрахунково складає 27,2 % до відповідного періоду попереднього року та становить 0,7 % загального обсягу інвестицій, залучених в Чернігівську область.

Головним джерелом фінансування інвестицій є власні кошти підприємств і організацій, за рахунок яких освоєно 5727 тис.грн. капіталовкладень (79,7%). Кошти населення на індивідуальне житлове будівництво склали 765 тис.грн.

Складною залишається бюджетна та податкова політика усіх рівнів. Планові показники 9 місяців 2014 року по доходах, затверджені органами місцевого самоврядування, виконані на 130,8%, перевиконання становить 2038,1тис.грн., але в порівнянні з минулим роком надходження зменшились на 254,3тис.грн.

В районі забезпечено першочергове фінансування видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери та захищених статей. Погашення наявної заборгованості буде здійснюватися за рахунок надходження власних доходів та за рахунок отримання короткотермінових позичок, які будуть отримані в казначействі.

Протягом поточного року соціальна політика в районі головним чином була спрямована на забезпечення зростання доходів громадян, підвищення рівня життя населення, створення нових робочих місць, зменшення напруги на ринку праці, повне охоплення малозабезпечених, пільгових категорій громадян передбаченими державою соціальними гарантіями.

Підсумовуючи розгляд питання, голова райдержадміністрації Ігор Смаль вкотре акцентував увагу на співпраці всіх гілок влади у вирішенні тих нагальних проблем, які стоять зараз перед Ніжинщиною.

Також до порядку денного засідання було внесено питання про стан контрольно-ревізійної роботи, дотримання фінансово-бюджетної дисципліни в Ніжинському районі та про соціальний захист ветеранів війни та інвалідів в районі, які розглядалися протокольно.

На завершення роботи Колегії керуюча Ніжинським відділенням «Ощадбанку» Наталія Володько ознайомила присутніх з умовами кредитування енергозберігаючих технологій.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА