back

Вигнання нацистських окупантів з України: пам’ять та уроки історії для сьогодення

29 жовтня 2014

Під такою назвою 23 жовтня 2014 року відбулася Міжрегіональна науково-практична конференція, організатором якої за підтримки Українського інституту національної пам’яті, Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського, Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка виступив Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського.

На конференції виступило близько 20 науковців, науково-педагогічних і педагогічних працівників, студентів ВНЗ. У роботі конференції взяла участь Авраменко Ніна Дмитрівна, вчитель історії Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ніжинської районної ради Чернігівської області. У своєму виступі вона проаналізувала умови життя цивільного населення села Лосинівка в період німецької окупації (1941-1943 рр.).

У доповіді «Друга світова війна у сучасній державній політиці національної пам’яті» голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наголосив, що на Другу світову війну та всю українську історію ми маємо дивитися українськими очима, національну пам’ять про своє минуле маємо самі формувати та розвивати. Треба пам’ятати про те, що мільйони українців та представників всіх народів СРСР разом із державами-членами антигітлерівської коаліції врятували світ від коричневої чуми. І це було зроблено всупереч бездарної антинародної політики комуністичної тоталітарної держави на чолі зі Сталіним.

Характерною особливістю конференції став її інтерактивний характер, активне включення всіх учасників у дискусію стосовно нових сучасних підходів в оцінці вкладу України у перемогу над нацистською Німеччиною, історичних аналогій подій 1939-1944 рр. та 2014 році в контексті агресії гітлерівської Німеччини та путінської Росії.

За інформацією відділу освіти