back

Звернення до жителів Ніжинщини

28 жовтня 2014

Шановні жителі Ніжинщини, ветерани війни, учасники партизанського руху і підпілля!

28 жовтня ми відзначаємо 70-ту річницю вигнання нацистських окупантів з України та вшановуємо пам'ять всіх загиблих воїнів-визволителів.

Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. За сучасними підрахунками, загальні людські втрати України у 1941 – 1945 роках становлять близько 9 мільйонів людей.

2,3 мільйона українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Цілком чи частково на території України було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, без даху над головою залишилися близько 10 мільйонів людей. Також повністю чи частково було знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. Підраховано, що загальні втрати економіки України у війні сягнули 40 %.

У ході визволення України – протягом січня 1943 – жовтня 1944 років на території України проведено 15 наступальних операцій, із них 11 стратегічних і 4 фронтові.

27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня війська вийшли на сучасний кордон України. Загалом в боях на території України загинули мільйони наших воїнів.

Встановлення Дня визволення України від фашистських загарбників має на меті всенародне уславлення воїнів-переможців, вшанування пам'яті мільйонів полеглих за визволення української землі представників усіх національностей, співвітчизників, які загинули на окупованій території, в концтаборах.

Шановні земляки!

Наша держава зараз переживає складні часи, часи протиріч та випробувань. Проте, лише консолідація всіх громадян України, об’єднання їх навколо основоположних цінностей, дасть можливість достойно пройти шлях випробувань.

Правителі сусідньої країни, підступно розпаливши збройне протистояння на Сході України, забули про уроки минулого та спільний вклад наших народів у перемогу над нацизмом. Закликаємо вас пам’ятати уроки історії, не піддаватися на провокації, які можуть дестабілізувати ситуацію в регіоні, та зберігати спокій та витримку.

Шановні ветерани!

Я висловлюю найщиріші слова шани вам - людям, які вибороли право на життя й свободу нашого народу, воскресили з попелу та згарищ країну, врятували від нацистської навали інші європейські народи.

Міцного вам здоров’я, благополуччя і довголіття.

Будьмо у своїх помислах і діяннях гідними героїв і мучеників тієї війни.

Голова райдержадміністрації

Ігор Смаль