back

Засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

22 жовтня 2014

21 жовтня в.о. голови райдержадміністрації Сергій Батрак провів засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ніжинській районній державній адміністрації. Крім членів комісії на засідання були запрошені користувачі мисливських угідь та керівники свиногосподарств.

На порядок денний були винесені питання: Щодо виконання протокольного рішення №7 від 11.10.2014 року ДНПК при Ніжинській РДА та Плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканською чумою свиней в Ніжинському районі та щодо виконання протокольного рішення №7 від 20.10.2014 року ДНПК при Чернігівській ОДА та Плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканською чумою свиней в Куликівському районі.

Заступник голови ДНПК, начальник управління ветмедицини в районі Володимир Науменко доповів про проведену роботу в зоні епізоотичного вогнища, в зоні захисту та нагляду щодо захворювання свиней на АЧС. У зв’язку з підтвердженням діагнозу на африканську чуму свиней та оголошенням карантину в лісовому урочищі біля с. Ковчин Куликівського району рішенням ДНПК №7 від 20.10.2014 р при ОДА Ніжинський район, а також відповідно до власного рішення ДНПК №7 від 11.10.2014 року села Ніжинського району, що не увійшли в зону епізоотичного вогнища та зону захисту, визнані територією зони нагляду.

З урахуванням заслуханої інформації членами комісії було вирішено встановити термін карантинного обмеження на території с. Крути щодо африканської чуми свиней, починаючи відлік 40- денного терміну карантину з 16.10.2014 року, зобов‘язати селищного, сільських голів надати інформацію про можливе утримання диких свиней на подвір’ях господарств населення, створити мобільні групи для вилучення диких свиней, які можуть бути виявлені на подвір’ях жителів села, до яких будуть входити представники державної служби ветеринарної медицини в районі, Ніжинського МВ УМВС, ДП «Ніжинське лісове господарство», УТМР, користувачі мисливських угідь. Також вирішено активізувати роботу рейдових бригад по посиленню боротьби з браконьєрством в мисливських угіддях району.

Комплексом заходів з метою недопущення розповсюдження захворювання по території району передбачена заборона торгівлею на ринках живими свинями, м’ясом із них та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів, вивезення або ввезення домашніх тварин , в тому числі свиней, проводити виключно з дозволу головного державного інспектора ветеринарної медицини району.

Крім того керівникам господарств та користувачам мисливських угідь було рекомендовано продовжувати виконувати заходи щодо знищення гризунів на фермах та подвір’ях громадян, гуманного знищення безпритульних тварин, а також терміново забезпечити дотримання «закритого режиму» роботи в свиногосподарствах всіх форм власності.

За інформацією районного управління ветеринарної медицини