back

Інформація Ніжинської ОДПІ

18 січня 2011

До уваги платників ПДВ!

Наказом ДПА України від 21.12.2010 року №969, затвердженого в Міністерстві юстиції України від 29.12.2010 р. №1401/18696 «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення» затверджена форма податкової накладної та порядок її заповнення, розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. Наказ набрав чинності з дня офіційного опублікування 10.01.2011 року.

Наказом ДПА України від 24.12.2010 року №1002, затвердженого в Міністерстві юстиції України від 29.12.2010 р. №1402/18697 «Про затвердження форми Реєстру виданих та отриманих податкових накладних та Порядку його ведення», затверджена форма реєстру виданих та отриманих податкових накладних та Порядок його ведення. Наказ набрав чинності з дня офіційного опублікування 10.01.2011 року.

Електронна звітність – звітуємо по- сучасному

Податковим кодексом України, який вступив в дію з 1 січня 2011 року передбачено, що податкова декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків в один із таких способів:
а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
в) засобами електронного зв"язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу державної податкової служби в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Які ж підприємства можуть бути віднесені до малих підприємств, середніх або великих підприємств?

Згідно ст. 63 Господарського Кодексу:

Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п"ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує сімдесяти мільйонів гривень.

Великими підприємствами визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує двісті п"ятдесят осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму сто мільйонів гривень. Усі інші підприємства визнаються середніми.

Центральний орган виконавчої влади, відповідальний за процеси інформатизації в Україні, впроваджує та утримує автоматизовану систему "Єдине вікно подання електронної звітності" для надання послуг з подання за допомогою мережі Інтернет в електронному вигляді звітності, обов"язковість подання якої встановлено законодавством, до міністерств, інших органів державної влади та фондів загальнообов"язкового державного страхування.

Автоматизована система "Єдине вікно подання електронної звітності" повинна забезпечувати підтримку роботи засобів електронного цифрового підпису всіх акредитованих центрів сертифікації ключів, що працюють на ринку України відповідно до чинного законодавства. Опис форматів (стандартів), структура електронних документів, що забезпечує подання електронної звітності до автоматизованої системи "Єдине вікно подання електронної звітності", повинні розміщуватися та підтримуватися в актуальному стані на безоплатній для користувачів основі на загальнодоступних інформаційних ресурсах Міністерства фінансів України та тих органів державної влади, до яких обов"язковість подання звітності встановлена законодавством.

Автоматизована система "Єдине вікно подання електронної звітності" та всі її компоненти є державною власністю.За допомогою автоматизованої системи "Єдине вікно подання електронної звітності" або її компонентів можуть надаватися інші послуги.Крім того, нормами Податкового кодексу встановлено, що повинна здійснюватися реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних: більше 1 млн.грн. - з 1 січня 2011 року; більше 500 тис.грн. - з 1 квітня 2011 року; більше 100 тис. грн. - з 1 липня 2011 року; більше 10 тис.грн. - з 1 січня 2012 року.

Обов"язковою умовою залишається вимога надання усіма платниками податку на додану вартість разом з декларацією копій реєстрів в електронному виглялі.
Сектор масово-роз"яснювальної роботи та звернень громадян

Окремі питання застосування спрощеної системи оподаткування суб"єктами малого підприємництва – юридичними особами.

Податковим кодексом України збережено спрощену систему оподаткування для суб"єктів малого підприємництва – юридичних осіб.

Так, підрозділом 8 Розділу XX Податкового кодексу України дія Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб"єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28.06.1999 № 746/99) (далі – Указ) продовжена до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу України в частині оподаткування суб"єктів малого підприємництва.

Відповідно до ст. 4 Указу суб"єкти підприємницької діяльності - юридичні особи сплачують єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця. Відділення Держказначейства України наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах:
до Державного бюджету України - 20 відсотків;
до місцевого бюджету - 23 відсотки;
до Пенсійного фонду України - 42 відсотки;
на обов"язкове соціальне страхування - 15 відсотків (у тому числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення - 4 відсотки) для відшкодування витрат, які здійснюються відповідно до законодавства у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності, а також витрат, зумовлених народженням та похованням.

Проте, статтею 10 розділу І Податкового кодексу єдиний податок віднесено до місцевих податків, тому у подальшому розподіл єдиного податку, сплаченого до бюджету юридичними особами, між Державним та місцевими бюджетами не здійснюватиметься, а перераховуватиметься до місцевих бюджетів.

Підрозділом 8 глави ХХ ПКУ також встановлено, що єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку, що підлягає перерахуванню до бюджетів відповідно до норм Указу (крім єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року). При цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов"язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється;

Нарахування, обчислення та сплата єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування здійснюються суб"єктами малого підприємництва, які сплачують єдиний податок відповідно до Указу у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування".

Таким чином, задекларовані в Розрахунку сплати єдиного податку суб"єктом малого підприємництва – юридичною особою (далі - Розрахунок) за звітні періоди 2011 року суми єдиного податку сплачуються платниками до місцевих бюджетів у розмірі 43 відсотка від загальної нарахованої суми, а єдиний внесок на загальнообов"язкове державне соціальне страхування – на окремий рахунок, відкритий Державним казначейством України у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування". Водночас, пунктом 4 Підрозділу 8 Розділу XX Податкового кодексу України передбачено, що зарахування до бюджетів та фондів загальнообов"язкового державного соціального страхування (у тому числі пенсійного страхування) єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, здійснюється у порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року.

Враховуючи наведене, суми єдиного податку, задекларовані в Розрахунку за ІV квартал 2010 року сплачуються не пізніше 20 січня 2011 року у повному обсязі на окремий рахунок відділень Державного казначейства України. Відділення Державного казначейства України, відповідно до вказаної норми Податкового кодексу України зобов"язані здійснити розподіл отриманих коштів на умовах діючого Указу.

З цього питання надане роз"яснення ДПА України від 29.12.2010 29263/7/15-0117

Сектор масово-роз"яснювальної роботи та звернень громадян

Кампанія декларування доходів фізичними особами за 2010 рік стартувала

Декларування у 2011 році доходів фізичних осіб пов"язано з виконанням платниками податку вимог Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” (далі – Закон №889), згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов"язані подати річну податкову декларацію (далі –декларація), або мають право подати декларацію для отримання повернення з бюджету.

Слід зазначити, що деклараційна компанія цього року буде провадитися відповідно до норм саме Закону №889 та не матиме значних відмінностей від минулорічної.

Суттєвим, на що слід звернути увагу, є те що Податковим кодексом України починаючи з 2011 року продовжено термін декларування доходів фізичних осіб до 1 травня. Тобто вже в 2011 році за наслідками 2010 звітного року податкову декларацію слід подавати до 1 травня.

Річна декларація про майновий стан і доходи відповідно до п. 18.1 Закону № 889 подається платником податку, який:
- зобов"язаний її подавати згідно з нормами зазначеного Закону або інших законів;
- має право її подати для отримання податкового кредиту (далі – ПК) та повернення ПДФО.

Обов"язкове подання Декларації

Фізична особа зобов"язана подати у 2011 році Декларацію, якщо протягом звітного 2010 року вона отримала:
- доходи (прибутки), які не підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті (пп. 8.1.3 Закону № 889);
- іноземні доходи (пп. 9.9.1 Закону № 889);
- доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто доходи, отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є СПД, або особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність) (пп. 8.2.1 Закону № 889).

До таких доходів, зокрема, належать:
- вартість подарунків, одержаних від особи, яка не є податковим агентом (пп. 4.2.3 Закону № 889);
- доходи, одержані від надання майна в оренду або в суборенду особі, яка не є податковим агентом (пп. 4.2.7 Закону № 889);
- доходи, які раніше не були обкладені ПДФО (самостійно виявлені, нараховані органами ДПС тощо) (пп. 4.2.8 Закону № 889);
- дохід у вигляді неустойки, штрафів або пені, фактично одержаних як відшкодування матеріальної або моральної шкоди від особи, яка не є податковим агентом, крім окремих випадків, установлених пп. 4.2.10 Закону № 889 (пп. 4.2.10 цього Закону);
- сума заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності, за умови що з цієї суми не було утримано ПДФО (пп. 4.2.11 Закону № 889);
- інвестиційні прибутки (пп. 4.2.13 п. 9.6 Закону № 889);
- дохід у вигляді вартості успадкованого майна (пп. 4.2.14, п. 13.4 Закону № 889);
- кошти або майно, отримані як хабар (викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі), підтверджені в судовому порядку (пп. 4.2.16 Закону № 889);
- сума заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк давності згідно з законом, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів (обов"язкових платежів) та погашення податкового боргу (пп.4.2.11 Закону №889);
- доходи від виграшів в азартні ігри (пп. 9.5.2 Закону № 889);
- сума нецільової благодійної допомоги, отриманої від благодійника - фізичної особи, платника ПДФО (за умови, що така сума у 2010 році перевищила 1220 грн., а її отримувач не мав права на ПСП або не використав її протягом звітного року) (пп. 9.7.3, пп. 9.7.5 Закону № 889);

Крім того, зобов"язані подавати Декларацію звільнені з роботи працівники, у яких за результатами проведеного остаточного розрахунку при звільненні не вистачило доходів для сплати ПДФО. Також, обов"язково слід задекларувати суми надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк працівником, який звільнився. Такі платники податку доплачують ПДФО на підставі поданої Декларації.

Платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, також зобов"язані подати до органу ДПС Декларацію не пізніше закінчення 60 календарного дня, що передує такому виїзду (п. 18.3 Закону № 889).

Слід нагадати, що згідно із Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 р. N 527-р „Питання декларування фізичними особами майнового стану та доходів” згідно із яким визнається таким, що виконаний, обов"язок з подання річної декларації про майновий стан та доходи (податкової декларації) за 2010 рік фізичними особами - платниками податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб" оподатковується за нульовою ставкою, за умови відсутності інших підстав для виконання такого обов"язку.

Добровільне подання Декларації
Як було зазначено вище, подати Декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податковий кредит.
Крім того, з метою повернення зайво сплаченої суми податку Декларацію мають право подати:
- фізичні особи, які сплатили ПДФО за договором відчуження об"єкта рухомого чи нерухомого майна, але договір не було засвідчено нотаріально й угода не відбулася (у такому разі до Декларації додаються підтверджувальні документи про фактичну сплату ПДВО);
- звільнені з роботи працівники, у яких при проведенні остаточного розрахунку при звільненні виникла переплата ПДФО (до Декларації додається довідка про результати перерахунку).

Податковий кредит – це сума (вартість) витрат, понесених платником податку - резидентом у зв"язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених цим Законом. Умови та порядок надання податкового кредиту визначені у ст. 5 Закону. На підставі цієї статті Закону наказом Державної податкової адміністрації України від 22.09.03р. за № 442 затверджено Інструкцію про податковий кредит. Згідно із статтею 5 Закону право платника податку на податковий кредит виникає за наслідками звітного податкового року. Право на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, починаючи з дня набуття чинності цим Законом, має платник податку - резидент України, який має ідентифікаційний номер. При цьому, загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата, тому податковий кредит застосовується виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати. До складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Зазначені документи не надсилаються податковому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту.

Форма Декларації, терміни та місце її подання Форма Декларації для декларування доходів за 2010 рік у 2011 році залишається „старою”, тобто платники подають Декларацію згідно з додатком № 1 до Інструкції № 12. Про це зазначено в листі Мінфіну України від 12.12.07 р. № 31-20040-04-18/27150. Бланк Декларації платник податку може безкоштовно отримати в органі ДПС (п. 5.5 Закону № 889).

Подається Декларація до органу ДПС за місцем проживання платника податку (за реєстрацією в паспорті). Працівники органів ДПС зобов"язані надавати консультацію щодо її заповнення.

Платник заповнює Декларацію самостійно або це може зробити нотаріально уповноважена ним на це особа (п. 18.5 Закону № 889). За неповнолітніх дітей Декларацію подають їх батьки (опікуни, піклувальники).

У 2011 році Платники податку, як ті, що зобов"язані подавати Декларацію, так і ті, що мають право подати її добровільно ( в т.ч. з метою одержання податкового кредиту) подають її до 1 травня.

Відповідальність

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов"язкову форму обліку, визначена статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення в редакції від 07.12.1984 р. (зі змінами та доповненнями), та тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п"яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Сектор масово-роз"яснювальної роботи та звернень громадян

ЗНАЙДИ СВОЄ ПОКЛИКАННЯ.

З метою забезпечення потреби органів державної податкової служби України у працівниках з високим професіональним та культурним рівнем, здатних компетентно та відповідально вирішувати завдання щодо наповнення Державного бюджету України, Національний університет Державної податкової служби України оголосив набір на денну та заочну форми навчання на 2011 навчальний рік бакалаврів, спеціалістів, магістрів за спеціальностями :
1. Фінанси
2. Облік і аудит
3. Економіка підприємства
4. Оподаткування
5. Правознавство
6. Правознавство (факультет податкової міліції)

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 № 301-р. в Національній академії діє факультет військової підготовки.

На факультет податкової міліції за спеціальністю «Правознавство» здійснюється попереднє вивчення кандидатів на навчання.

В Національному університеті державної податкової служби України проводяться зустрічі з ректором та членами приймальної комісії. «Дні відкритих дверей» відбудуться в актовій залі центрального корпусу університету:
- 29.01.2011 р. (субота, 11.00) - для абітурієнтів факультетів: фінансів та банківської справи, обліково-економічного, економіки та оподаткування, заочного.
- 05.02.2011 р. (субота,11.00) - для абітурієнтів факультетів: юридичного, податкової міліції, заочного.
- 12.02.2011 року (субота, 11.00) «День відкритих дверей» проводить Київський фінансово-економічний коледж Національного університету ДПС України.

З питань детальної інформації щодо порядку вступу на навчання до Національного університету ДПС України звертатись до сектору персоналу Ніжинської ОДПІ 4 поверх каб. № 406 тел.: (04631) 2-27-36, з питань вступу до факультету податкової міліції – штаб відділу податкової міліції Ніжинської ОДПІ 2 поверх каб.. № 213 тел.:(04631)2-53-35, адреса веб-сайту Національного університету ДПС України http://www.asta.edu.ua.
Олександр Олійник, в.о. начальника ВПМ Ніжинської ОДПІ підполковник податкової міліції