back

Біда не приходить одна...

15 жовтня 2014

14 жовтня 2014 року голова райдержадміністрації Ігор Смаль провів семінар-нараду голів селищної, сільських рад. У заході взяв участь голова районної ради Олег Бузун.

До порядку денного засідання були внесені питання:

1. Про надзвичайну ситуацію в районі в зв’язку з виникненням захворюваності на «африканську чуму» свиней в с.Крути.

2. Про стан пожежної безпеки в Ніжинському районі.

Заступник начальника головного управління ветеринарної медицини ОДА Юрій Павлишин, виступаючи перед сільськими головами, відразу ж повідомив неприємну новину: за останню добу підтвердився ще один випадок захворювання на АЧС у Щорсі.

Вже п’ять днів Юрій Володимирович разом з іншими спеціалістами перебуває в епізоотичному осередку в умовах м’яко кажучи, з мінімальним комфортом, де люди працюють на виснаження, при цьому суворо дотримуючись вимог інструкції. Але відлік карантину й досі не розпочався. Тому він просив керівників місцевих громад, а також представників засобів масової інформації ширше інформувати людей про те, як правильно діяти в разі виникнення небезпеки, щоб спрацювати на випередження хвороби, вакцини проти якої не має. А тому кожна свиня в епізоотичному осередку це потенційно хвора тварина. І єдиним способом боротьби в цій ситуації є повне знищення усіх свиней шляхом спалювання.

Натомість вночі до села околичними дорогами з’їжджаються перекупники м’яса, які й пропонують людям свої «послуги». А це вкрай небезпечно. Зважаючи на цю обставину, Ігор Смаль звернувся до начальника міліції з вимогою перевірити ці факти і провести профілактичну роботу з ніжинськими «м’ясниками».

- Африканська чума свиней становить не тільки біологічну загрозу, - далі вів мову Ігор Вікторович, - а й економічну. Адже може обернутися мільйонними збитками для держави, і в тому числі для кожного з нас.

Що ж до причин виникнення африканської чуми свиней, то існують різні версії. Дехто із фахівців схиляється до думки, що це диверсія, дехто вважає що вірус передався від диких тварин, адже дика фауна сусідньої держави «кишить» вірусом. Проте офіційно аналіз жодної проби, відібраної в диких тварин діагнозу не підтвердив. Начальник лісового господарства Юрій Болоховець теж зазначив, що в лісових масивах господарства не зафіксовано випадків масової загибелі диких свиней.

Та як кажуть, біда не приходить одна. Водночас із небезпечним вірусом, що дав про себе знати кілька днів тому назад, значну частину території району охопили пожежі. Горіли ліс, торфовища й поля у Вертіївці, Бобрику, Бурківці, Колісниках, Талалаївці й у тих же Крутах, адже такої сухої осені, як цьогорічна вже й не пригадати. Через це приведено в підвищену готовність підрозділ оперативно-рятувальної служби МНС. Задіяний весь особовий склад. Та цього замало. Начальник підрозділу В’ячеслав Степаненко просив сільських голів висилати в місця загорання свої пожежні машини, зазначивши що Ніжин не направлятиме зайвий раз на села своїх машин, бо заправити їх нічим. А також нарікав ще й на відсутність гідрантів у багатьох населених пунктах.

Та сільські пожежні команди знаходяться ще в гіршому становищі, адже утримуються в боєздатному стані за кошти місцевих громад.

– Сільські люди вже обдерті, як липка. Чому б не зібрати хоча б по дві гривні на бензин для пожежних із жителів Ніжина, адже в селах люди здають по десять-двадцять, а той більше гривень,– обурилась Вертіївський сільський голова Олександра Теслик. Її підтримали й інші керівники громад. А очільники району запропонували підготувати звернення до Ніжинської міської ради сформувати в місті спеціальний фонд для підтримки сільських пожежних команд. Адже, як правило, виникають пожежі в сухий період за межами сіл, а гасити їх доводиться коштом села.

За оцінками фахівців, виникають вони як через недбальство і необережність, так і через навмисні підпали. От тільки впіймати зловмисників на гарячому дуже важко. Сільські голови вимагали притягнути до відповідальності орендарів, які спалюють рослинні рештки на полях, звідки найчастіше вогонь і перекидається на ліс та болота. Також Олександра Теслик звернулися до керівників Ніжинського лісового господарства та Ніжинрайагролісу з вимогою відшкодувати витрати за пальне сільським громадам за гасіння лісових пожеж. Відразу ж погодився це зробити відповідно до виставлених рахунків Олександр Залозний – начальник Ніжинрайагролісу, масиви якого й горіли останнім часом і подякував Вертіївській й Бурківській громадам за те що врятували ліс від вогню.

Особливо важко загасити торфовища, адже рівень грунтових вод там значно нижче норми. А тому з року в рік в посушливий період року маємо одну і ту ж проблему. Голова районної ради Олег Бузун, котрий і ініціював проект розробки торфовищ в північній частині району, наголосив що зараз він актуальний як ніколи. І зазначив, що це дасть змогу докорінно змінити ситуацію.

За матеріалами газети "Ніжинський вісник"