back

У районі - надзвичайна ситуація

14 жовтня 2014

Звістка про те, що в одному із домоволодінь у Крутах виявлено порося хворе на африканську чуму приголомшила мешканців села і не тільки їх. Інформація про це швидко розійшлася телеканалами, і ще більше збентежила людей, посилила панічні настрої.

Миттєво, зі знанням справи, зреагували на тривожний сигнал із Києва, де й підтвердився діагноз зразків відібраних у хворої тварини, усі причетні служби – ветеринарної медицини, ветеринарної міліції, надзвичайних ситуацій, правоохоронці та інші. Територію в радіусі трьох кілометрів від точки епізоотичного спалаху взято в кільце, на всіх дорогах що ведуть із села встановлено санітарні пости. А в самому ж селі розпочали проводити безкровне знищення й утилізацію усіх свиней. Все це робиться для того, щоб не допустити поширення цієї вірусної інфекції, яка входить у першу п’ятірку найнебезпечніших хвороб. Відразу ж зазначу, що для інших свійських тварин і птиці, а також для людей, це захворювання цілком безпечне.

Для координації дій у райдержадміністрації відразу ж було створено спеціальну епізоотичну комісію, яку очолив перший заступник голови РДА Сергій Батрак.

Важким був ранок понеділка для керівників усіх ланок райдержадміністрації. Хоч нелегшими були й два попередні дні, та й наступні теж. На нараді у голови РДА Ігоря Смаля були чітко окреслені завдання кожному із очільників підрозділів, щоб забезпечити мешканців села всім необхідним, а також людей, які виконують специфічні завдання у зоні локалізації хвороби. Школярів із навколишніх сіл на період карантину возитимуть у школу не в Крути, а в Черняхівку.

В рамках карантинних заходів введено заборону на вивезення сільськогосподарської продукції, в тому числі й молока. Відразу ж постало питання виплати компенсацій власникам утилізованих тварин, що теж потребувало якнайшвидшого вирішення.

І хоч за ці кілька днів зроблено багато, про те до оптимального розвитку подій ще далеко. Зважаючи на всю складність ситуації у понеділок увечері в Крутах побував міністр аграрної політики України Ігор Швайка та керівники відповідних профільних департаментів з Києва та Чернігова. Спілкуючись із людьми пан Швайка наголосив, що його приїзд у Крути – це не та нагода з якої він хотів би побувати у цьому гарному селі зі славною героїчною історією. Але маємо те що маємо.

Зараз головним завданням для всіх – не допустити епідемії, адже це значні збитки не лише для людей, які втратили худобу, а й економіки держави, для якої ця галузь є досить … Він запевнив крутян, із чиїх господарств вилучили свиней, що кошти на їх відшкодування є. Впродовж двох тижнів збитки будуть компенсовані. Проте виплата компенсацій розпочнеться лише після того, як спеціалісти повністю завершать утилізаційні роботи, і в селі не залишиться жодної голови та буде повна інформація про загальну вагу утилізованих тварин і остаточну суму коштів, яку й належить виплатити людям.

В свою чергу голова РДА Ігор Смаль наголошував, що люди вже зараз можуть відкривати рахунки в Ощадбанку, відділення якого є й у Крутах. Але проплати не буде, поки в окремих дворах залишаються ці тварини. Це стримує й початок карантину, який триватиме впродовж 40 днів. І якщо за цей період хвороба більше себе не проявить карантин знімуть і люди зможуть повернутися до нормального життя. А через певний час знову зможуть заводити свиней. Якщо ж вірус африканської чуми знову дасть себе знати карантинні заходи продовжаться.

Проблема зробила усіх нас залежними один від одного. Більшість людей ставляться до цього з розумінням, запевнила секретар сільської ради Наталія Гурин, яка у складі утилізаційної бригади обходить двори крутянців, складає акти про вилучення тварин і збирає заяви на відшкодування. У пенсіонерки Ольги Олексіївни вилучили на вигляд цілком здорове порося, яке вона не стала його різати для себе, хоч дехто й радив це зробити. А в іншій сім’ї забрали двоє, вагою понад два центнери і одне невеличке. Звичайно ж людям жаль було віддавати тварин, адже скільки коштів, кормів і праці вкладено, щоб вигодувати їх до таких розмірів. Тому люди й вимагали від відповідальних осіб організувати повторний обхід дворів, з тим щоб швидше завершити цю роботу і пережити цей жах.

За інформацією газети "Ніжинський вісник"