back

З'їзд качуровістів у Крутах

07 жовтня 2014

04 жовтня 2014 року у Крутах відбулася нарада-конференція, приурочена до 96-ї річниці від дня народження поета, перекладача, літературознавця, радіожурналіста, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка - Ігоря Васильовича Качуровського.

О 12 годині на місці почесного поховання поета відбулася панахида. Люди, які особисто знали Качуровського, шанувальники його творчості, зокрема: Микола Шкурко, Олена Бросаліна, Любов Карпенко, Надія Онищенко, Станіслав Маринчик, Всеволод Ткаченко, Володимир Сенцовський, Олена Криштальська та багато інших вшанували пам'ять поета та поклали квіти на його могилу. Також у заході взяли участь: народний депутат України Руслан Марцинків, голова Ніжинської районної державної адміністрації Ігор Смаль, сільський голова Михайло Беспалий.

Конференція проходила у Крутівському будинку культури. Учасники конференції констатували, що заповіт поета виконано на високому рівні і наступні урочисті заходи необхідно проводити 1 вересня — у день його народження. Говорилося й про відзначення сторічного ювілею у 2018 році. Як депутат Верховної Ради України, Руслан Марцинків взяв зобов’язання підготувати проект Постанови "Про відзначення 100-річчя від дня народження Ігоря Качуровського".

Усі були одностайними, 100-річчя поета має відзначатися на високому, загальнодержавному рівні за участі органів державної влади, видавничих та освітніх установ, закладів культури, засобів масової інформації.

Вирішили, що для вшанування пам’яті Ігоря Качуровського необхідно ще багато чого зробити, зокрема:

- видати книжкові проекти, які ще не реалізовані та вийшли у діаспорі й неприступні українському читачеві;

- створити документальний фільм «Дім над кручею» - про життєвий і творчий шлях Ігоря Качуровського;

- увічнити ім’я Качуровського у назвах вулиць міст Києва, Чернігова, Ніжина , школи у селі Крути;

- відновити й зберегти родинний будинок Качуровських у Крутах;

- заснувати Національну премію ім. Ігоря Качуровського за досягнення у неокласичній поезії, художньому перекладі та віршознавстві;

- провести заходи з благоустрою центру с. Крути;

- провести роботи з облаштування сільського Будинку культури, аби він відповідав сучасним санітарно-технічним вимогам;

- створити у Будинку культури музейну експозицію, присвячену життю і творчостіземляка.

Також залишається невирішеною доля архіву Ігоря Качуровського, який наразі перебуває у Мюнхені.

За результатами конференції складено Відозву до української влади і громади з пропозиціями щодо вшанування пам’яті Ігоря Качуровського.

За інформацією Ніжинської міськрайонної благодійної організації «Благодійний фонд «Ніжен»