back

Здорова молодь – майбутнє держави!

01 вересня 2011

Напевне ні в кого немає сумніву в тому, що здоровий спосіб життя зберігає й подовжує наше життя. Здоров"я – це нічого, але все без здоров"я – ніщо. Такий афоризм дійшов до нас ще з давніх часів і він не потребує коментарів. Але від чого залежить наше здоров"я? Чи залежить воно від нас? Доведено що здоров"я залежить від основних таких чинників: спадковість -20%; рівень медицини – 10 %; екологія – 20 %; спосіб життя – 50 %. А спосіб життя – це той чинник здоров"я, який майже цілком залежить від нашої поведінки. Тютюнопаління, алкоголізм, наркоманія, хвороби, що передаються статевим шляхом – це ті шкідливі фактори, що негативно впливають на наше життя і суттєво його скорочують. От взяти наприклад, тютюнопаління, яке в наш час становить одну з найсерйозніших медикосоціальних проблем. В Україні тютюнопаління є опосередкованою причиною кожного п"ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років.

Тютюн - найголовніший і найглобальніший вбивця. Тобто кожних 8 секунд на земній кулі помирає людина з цієї причини. Якщо відношення до тютюнопаління не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини буде помирати понад 10 млн. чоловік.

За останні роки майже вдвічі зросла кількість осіб, що перебувають на обліку в медичних закладах з діагнозом наркоманія. Статистичні дані про рівень і динаміку наркотизації відображають лише зовнішні тенденції цього небезпечного явища. Є підстави вважати, що кількість споживачів наркотичних засобів у 10 разів більша, ніж за офіційними даними. Крім того, велику кількість осіб залучено до зберігання та розповсюдження наркотиків, причому наркоманія охоплює не тільки молодь, що викликає педагогічне занепокоєння, а і зовні благополучних підлітків.

Через це проблема пропаганди здорового способу життя серед молоді гостро стоїть перед суспільством. Адже забезпечення повноцінного розвитку дітей і молоді, охорони та зміцнення їхнього здоров"я, формування фізичних здібностей особистості, гармонії тіла і душі; виховання потреби у регулярних заняттях фізичною культурою і дотриманні режиму дня, у прагненні до оволодіння санітарно-гігієнічними знаннями і навичками, утвердження здорового способу життя є одним з пріоритетних напрямків профілактичної роботи з молодим поколінням. Спеціалісти Ніжинського районного центру соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді разом з студентами – волонтерами на базі санаторію «Пролісок» провели профілактичну акцію «Здорова молодь – майбутнє держави». В ході проведення цієї акції дітям, що відпочивають в санаторії, був показаний профілактичний фільм «Що ти маєш знати про ВІЛ-інфекцію». Сучасна інформація про те, що таке ВІЛ/СНІД, як передається вірус цієї небезпечної хвороби, як виявити симптоми, як вірус впливає на імунну систему та як запобігти його поширенню примусила замислитись багатьох дітей. Для закріплення поданого матеріалу дітям були роздані буклети «Вірусна загроза існує не лише в інтернеті». Після перегляду відеофільму дітям запропонували взяти участь в профілактичних іграх. Гра «Фотофішка», мала на меті правдиво показати зворотній бік наркоманії та життя молоді, яка попалась на гачок цієї страшної хвороби. Гра була спрямована на підвищення рівня поінформованості з питань здоров"я, наслідків ризикованої поведінки. Всі активно обговорювали, як сказати «ні наркотикам», змінити ризиковану поведінку, зробити правильний вибір.

В грі «Ярлик», учасники змогли відчути бар"єри в спілкуванні, пов"язані з суспільними стереотипами, а також зрозуміти, що СНІД, наркоманія – це хвороби, що уражають не тільки людину, але й впливають на життя здорових людей.

Інформація з профілактики тютюнопаління дуже зацікавила дітей та викликала жваву дискусію. Цікавими для обговорення були питання: Чому люди починають палити? Які цигарки є менш шкідливими? Чи можна покинути палити? Також серед дітей було проведено опитування: Чи варто палити. За його результатами 10% з усіх опитаних були за паління, і на питання, чому вони так вважають конкретно відповісти не змогли. І на завершення акції дітям запропонували конкурс малюнків на асфальті на тему: «Здоровим бути модно». В своїх малюнках діти намагалися зобразити своє бачення здорового способу життя.

Відповідальне ставлення до збереження здоров"я та якісного покращення – найбільше, що людина може зробити для себе та оточуючих. Тож цінуймо те, що ми маємо. Бережіть те, що так легко втрачається та вже немає вороття. Будьмо вже зараз відповідальними за свої дії та вчинки: перед собою, перед тими, кого любимо, перед тими, кому через нас буде даровано життя. Здоровим бути модно! Саме це намагалися довести спеціалісти та волонтери Ніжинського районного ЦСССДМ підростаючому поколінню, адже здорова молодь – здорове суспільство.

Дейнеко Оксана

спеціаліст Ніжинського

районного центру соціальних

служб для сім"ї, дітей та молоді