back

Діяльність Ніжинської ОДПІ

11 листопада 2010

Щодо права віруючих громадян здійснювати платежі без ідентифікаційного номера та залишення цього права у проекті Податкового кодексу України

Відповідно до Закону України „Про Державний реєстр фізичних осіб-платників податків та інших обов"язкових платежів” для осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи, зберігаються раніше встановлені форми обліку платників податків та інших обов"язкових платежів. У паспортах зазначених осіб робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.

З метою виконання положень Закону України “Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов"язкових платежів” та врегулювання питання щодо внесення відмітки до паспорта громадянина України фізичній особі, яка за релігійними або іншими переконаннями відмовляється від ідентифікаційного номера, розроблено Порядок унесення відмітки до паспорта громадянина України щодо ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків та інших обов"язкових платежів, який затверджено спільним наказом Державної податкової адміністрації України і Міністерства внутрішніх справ України від 19.10.2004 № 602/1226 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.10.2004 за № 1345/9944 із змінами (далі – Порядок № 602).

Порядок № 602 визначає процедуру внесення відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера до паспорта фізичної особи, яка за релігійними або іншими переконаннями відмовляється від ідентифікаційного номера та офіційно повідомляє про це у формі відповідної заяви (форма №В1, №В2) орган державної податкової служби.

У проекті Податкового кодексу збережене право відмовитись від ідентифікаційного номера через релігійні або інші переконання. Зокрема, враховуючи інтереси віруючих та виходячи із положень статей 24, 35, 67 Конституції України та статті 4 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації”, а також те, що віруючі виступають проти присвоєння номерів людям і не виступають проти присвоєння номерів паспортам, посвідченням, заявам, свідоцтвам тощо, проблему відмов від ідентифікаційних номерів через релігійні переконання проектом Податкового кодексу України було запропоновано зняти шляхом повної відмови від використання ідентифікаційного номера фізичної особи для всіх фізичних осіб незалежно від релігійних переконань. Для обліку доходів, податків та податкового контролю пропонується використовувати реєстраційний номер облікової картки фізичної особи – платника податків. Тобто це номер, який присвоюється документу, що подається фізичною особою для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та інших обов"язкових платежів. Для громадян, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття податкового номера, була передбачена альтернативна форма обліку за серією та номером паспорта.

Результати роботи співробітників відділу податкової міліції Ніжинської ОДПІ щодо виявлення та вилучення з незаконного обігу підакцизних товарів

Співробітниками відділу податкової міліції Ніжинської ОДПІ спільно із іншими правоохоронними органами у поточному році в рамках комплексних заходів під умовною назвою «Акциз», «Щит» та «Гральний бізнес» здійснюється відпрацювання споживчого ринку регіону обслуговування.

Особлива увага звертається на відпрацювання суб"єктів господарської діяльності, які працюють у сфері обігу підакцизних товарів, місць можливого зберігання не облікованих та нелегальних партій таких товарів, проводяться заходи на автошляхах по виявленню фактів незаконного перевезення фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів. В результаті у поточному році співробітниками ВПМ було виявлено 4 злочини в сфері незаконного обігу товарів, кваліфіковані за ч.3 ст. 204 Кримінального кодексу України «Незаконне виготовлення алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів з недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу для життя і здоров"я людей, а так само незаконний збут таких товарів, що призвело до отруєння людей чи інших тяжких наслідків».

В результаті проведених заходів за період січня-жовтня 2010 року із незаконного обігу вилучено товарно-матеріальні цінності на загальну суму 6 млн. 313,0 тис. грн., в тому числі 24,7 дал. алкогольних напоїв на суму 10,5 тис. грн. та 1142,9 дал. спирту на суму 687,2 тис. грн. Встановлено 23 факти зберігання у торгівельних організаціях алкогольних напоїв, маркованих акцизними марками, які мали ознаки підробки. Вилучено 486 пляшок алкогольних напоїв, маркованих такими акцизними марками. Посадові особи торгівельних підприємств, на яких встановлені порушення, притягнуті до адміністративної відповідальності

З метою припинення фактів незаконного обігу товарів, в тому числі підакцизних та оперативного реагування на такі випадки, в разі встановлення читачами фактів порушень чинного законодавства прошу звертатись до відділення боротьби із незаконним обігом підакцизних товарів ВПМ Ніжинської ОДПІ за тел. 2-36-53 або у чергову частину за тел. 5-32-43.

Податкова викриває порушення у сфері оподаткування податком з доходів фізичних осіб

Мобілізація доходів бюджету відбувається в складних економічних умовах. Лише спільними зусиллями податківців та платників податків можна забезпечити безперебійне наповнення бюджетів усіх рівнів, що підвищить добробут громадян нашої держави та забезпечить правильну реалізацію податкової політики.

Одним із пріоритетних завдань Ніжинської ОДПІ є легалізація заробіт¬ної плати. Щоб уникнути сплати по¬датків, деякі роботодавці вдаються до різних махінацій — виплати «тіньової зарплати», використання фіктивних документів, «відмивання» готівкових коштів. Зокрема, для виплати неофі¬ційної заробітної плати суб"єкти гос¬подарювання використовують подвій¬ну бухгалтерію, а при одержанні до¬ходів у значних розмірах не подають декларації до податкових органів» - про це зазначив заступник начальника Ніжинської ОДПІ Шовкун С.І. під час проведення зустрічі з керівниками підприємств та організацій, які не здійснюють діяльності та тривалий час не сплачують податок з доходів фізичних осіб. Також було відмічено те, що в Ніжинській ОДПІ обліковано 1120 платників податків - юридичних осіб, з них 898 повинні сплачувати податок з доходів фізичних осіб, а фактично сплачують 711 або 79,2%. Серед неплатників є приватні підприємства, товариства, об"єднання, релігійні організації, фермерські господарства, філії та ін. Однак, це не залишається поза увагою податківців.

Начальник управління оподаткування фізичних осіб Лукащук О.М., повідомила, що за період січень – вересень 2010 року податківцями донараховано податку з доходів фізичних осіб 273,8 тис. грн. Характерними порушеннями, які були встановлені у ході перевірок є надання фізичним особам додаткових благ (матеріальних цінностей), різного роду позик, виплата орендної плати за надані в оренду земельні паї без утримання податку з доходів фізичних осіб та інші порушення..

В ході проведення планової документальної перевірки приватного підприємця був встановлений факт закупівлі сільськогосподарської продукції без довідки за формою 3-ДФ, яка дає право на пільгу в оподаткуванні. Вартість закупленої сільськогосподарської продукції становить 6,5 т. грн. Донараховано 3,0 тис.грн. податку доходів фізичних осіб.

По приватному підприємцю, якій працює в сфері вантажних перевезень встановлено закупівлю ТМЦ, а саме запасних частин до вантажного автомобіля у фізичної особи на суму 4,7 тис. грн. без утримання ПДФО в сумі 0,7 тис.грн., до бюджету донараховано 2,0 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб.

При перевірці юридичної особи виявлено виплату фізичним особам доходу за закуплені в них продукти харчування на власну їдальню без утримання податку з доходів фізичних осіб у джерела виплати. До бюджету донараховано 2,4 тис.грн.

Крім того, протягом 2010 року ніжинськими податківцями за результатами контроль¬но-перевірочної роботи було виявле¬но неоформлених найманих осіб — 260 громадян. В результаті проведених співбесід з фізичними особами заробітна плата їх найманих працівників легалізована. За результатом проведеної роботи до бюджету сплачено 36,0 тис.грн. податків.

Наповнення бюджету району – один із пріоритетних напрямків роботи податківців

За 9 місяців 2010 року від підприємств Ніжинського району зібрано до зведеного бюджету 15 122,1 тис.грн. податків та зборів, з них до Державного бюджету зараховано 6 793,2 тис.грн. ( 44,9 % від загальних збору), місцевого бюджету – 8 328,9 тис.грн. ( 55,1 % загальної суми надходжень).

В порівнянні з відповідним періодом минулого року збір податків та зборів до зведеного бюджету збільшився на 289,6 тис.грн., або на 2,0 відс. за рахунок збільшення надходжень до місцевого бюджету на 1185,0 тис.грн., або на 16,6 відс. До державного бюджету податкові надходження зменшилися на 11,6 відс. (-895,4 тис.грн.).

Збільшення показників надходжень до місцевого бюджету відбулося в першу чергу за рахунок податку з доходів фізичних осіб (+581,2 тис.грн., + 10,9 відс.), плати за землю (+392,3 тис.грн, +45,2 відс.),податку з власників транспортних засобів (+182,9 тис.грн., в 1,6 рази).

Найбільшу питому вагу в загальному зборі становлять надходження по податку з доходів фізичних осіб – 39,0 відс., податку на додану вартість – 35,7 відс., платі за землю – 8,3%, податку на прибуток – 5,6 %.

Виконання розпису бюджету Ніжинського району.

За 9 місяців 2010 року до бюджету району надійшло податків і зборів 6 177,6 тис. грн. Рівень минулого року перевищено на 845,7 тис. грн, або на 15,9 відс.

Фактичні надходження загального фонду бюджету району склали 5 930,9 тис.грн., що на 752,7 тис грн. більше ніж минулого року.

Виконання розпису доходів забезпечено за всіма джерелами надходжень. Зокрема, бюджетні призначення з надходження податку з доходів фізичних осіб забезпечено на 107,5 відс.( +435,3 тис.грн до завдання), податку на прибуток на 110,9 відс. (+1,2 тис.грн.), плати за землю – на 115,6 відс. (+ 127,3 тис.грн.), єдиного податку – на 102,2 відс. (+6,8 тис.грн.), місцевих податків та зборів на 122,6 відс. (+6,3 тис.грн.).

По бюджетних призначеннях спеціального фонду по надходженнях платежів за 9 місяців рівень минулого року перевищено на 93,0 тис.грн.

За січень – вересень 2010 року перевірено 21 підприємство по Ніжинському району. Порушення виявлені по 20 підприємствам. Донараховано платежів в бюджет в сумі 665,2 тис. грн. За ведення податкового обліку з порушенням встановленого порядку на 18 посадових осіб підприємств складено протоколи про адміністративні правопорушення.

За 9 місяців 2010 року по результатах проведених перевірок зменшено від’ємне значення об’єкту оподаткування податком на прибуток 2489,2 тис.грн., від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов»язання та податкового кредиту з ПДВ на 2790 тис. грн., суму податку на додану вартість, заявлену до відшкодування з бюджету на 1740,1 тис. грн.

За порушення дотримання вимог чинного законодавства при здійсненні розрахунків із споживачами у сфері торгівлі громадського харчування та послуг Ніжинською ОДПІ до 46 порушників застосовані фінансові санкції на загальну суму 56,2 тис. грн., складено 46 протоколів про адміністративні правопорушення, за результатами яких винесені постанови про притягнення порушників до адміністративної відповідальності на загальну суму 2,9 тис. грн.

Викрито підпільне виробництво безалкогольних напоїв.

Співробітниками відділу податкової міліції Ніжинської об"єднаної державної податкової інспекції в ході операції «Щит» виявлено та задокументовано незаконну діяльність підпільного цеху по виробництву безалкогольних напоїв. При перевірці встановлено, що одне з підприємств, яке знаходиться на території обслуговування відділу, здійснює виробництво безалкогольних напоїв без дозвільних документів необхідність яких передбачено Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів». В результаті перевірки вилучено лінію по розливу безалкогольних напоїв, скляні пляшки в кількості 100 тисяч штук та близько 1 тони спирту етилового. Загальна сума вилучених товарно – матеріальних цінностей складає близько 700 тис. грн. В даний час здійснюється підготовка матеріалів для направлення до суду з метою притягнення службових осіб підприємства до адміністративної відповідальності.