back

Влада реагує на пожежну небезпеку

16 серпня 2010

Найвищий рівень пожежної небезпеки, якого не було за всю історію метеоспостережень, потребує сьогодні неухильного виконання завдань, поставлених Президентом України Віктором Януковичем 5 серпня на екстреному засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

6 серпня ц.р. під час наради з питань протидії загрозі пожеж в області голова облдержадміністрації Володимир Хоменко поставив вимогу - перенести у площину практичних дій всі розроблені плани та заходи стосовно попередження виникнення пожеж на території області.

Цього ж дня, не гаючи часу, о 18.00 годині голова райдержадміністрації Володимир Другаков провів розширене засідання районного оперативного штабу по захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь від пожеж за участі сільських голів, керівників територіальних підрозділів правоохоронних органів, керівників лісових підприємств та начальника міжрайонного управління водного господарства.

На порядок денний було винесене питання: «Про рішення РНБО щодо протидії загрозі пожеж в Україні, вимог голови облдержадміністрації, викладених на нараді 06.08.2010 р. з забезпечення виконання заходів, спрямованих на захист лісових масивів, торфовищ і сільгоспугідь від пожеж».

Заслухавши та обговоривши інформації голови райдержадміністрації, членів оперативного штабу, в. о. начальника РВ ГУ МНС Віталія Харченка та запрошених на засідання штабу сільських голів, штаб відмічає, що внаслідок несприятливих погодних умов, що викликають пожежі у лісових масивах і природних екосистемах, ймовірність яких підвищилася у зв"язку з тривалим періодом сухої та спекотної погоди, а також з уведенням в Україні найвищого 5–го рівня пожежної безпеки, виникає необхідність постійного моніторинга за додержанням Правил пожежної безпеки у лісах та на сільгоспугіддях району.

Враховуючи ситуацію, що склалася внаслідок негативних погодних явищ, оперативний штаб вирішив:

- Інформувати населення про тимчасову заборону до особливого розпорядження організації ярмарок, інших масових заходів, полювання, відвідування лісів населенням, зупинки, стоянки і відстій транспортних засобів упродовж лісонасаджень, сільгоспугідь, випалювання стерну, трави, сміття тощо.

- Відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА уточнити плани взаємодії на випадок виникнення НС, документи з охорони лісів від пожеж та мобілізаційний план гасіння пожеж, в разі необхідності внести відповідні зміни.

- Сільським головам налагодити цілодобове чергування, уточнити телефони зв"язку з райдержадміністрацією, районним підрозділом МНС, лісовими господарствами, забезпечити паливно – мастильними матеріалами техніку місцевих пожежних команд з метою оперативного реагування на виникнення пожеж лісів, торф"яників, сільгоспугідь тощо. Особливу увагу звернути за дотриманням правил пожежної безпеки у місцях тимчасового або стаціонарного оздоровлення дітей.

- Керівникам територіальних структурних підрозділів МВС виділити необхідну кількість працівників у спільні групи (ДАЇ, МВ УМВС, екологи, інспектори МНС), розробити маршрути їх пересування для забезпечити патрулювання з метою перекриття в"їзду транспортних засобів до лісних масивів району та виявлення порушення Правил пожежної безпеки. Притягувати до адміністративної відповідальності осіб, які порушують встановлені вимоги.

Контроль за виконанням рішення оперативного штабу покладено на заступника голови райдержадміністрації Анатолія Пономаренка.