16 червня 2014

23.11.2020

Законопроект 3651-д вже на підписі у Президента

  Голова  Верховної Ради України підписав Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

Закон направлено на підпис Президенту.

Як відомо, законопроект дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад і районів. Він врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а також дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах.

Раніше ми повідомляли, що цей законопроект треба було прийняти до того, як після місцевих виборів набудуть повноважень нові органи місцевого самоврядування. Для функціонування місцевої влади в новому адміністративно-територіальному устрої цей законопроект має створити умови, які гарантують стабільність правових та інших відносин, забезпечують безперервність реалізації завдань і повноважень як державної влади на місцях, так і місцевого самоврядування.

У другому читанні та в цілому Верховна Рада прийняла законопроект №3651-д  17 листопада 2020 року.

 

Уряд затвердив перспективний план формування територій громад Чернігівської області

13-05-2020 

  Кабінет Міністрів України cьогодні, 13 травня, затвердив перспективний план формування територій громад Чернігівщини, а також ще чотирьох областей: Волинської, Кіровоградської, Полтавської та Закарпатської. Відтак, затверджені перспективні плани вже мають 17 областей.

– Реформа адміністративно-територіального устрою, попри карантин, продовжується. Це частина великої реформи децентралізації в Україні. Наша кінцева мета – успішні громади, в яких люди зможуть отримувати якісні сервіси, зокрема, це стосується якісної медичної допомоги, – зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. – Затвердження перспективних планів сприятиме, зокрема, збільшенню надходжень до місцевих бюджетів із розрахунку на одного мешканця громади приблизно удвічі. Це означає більші можливості для розвитку, відновлення інфраструктури, залучення інвестицій тощо.

  Згідно із затвердженим перспективним планом у Чернігівській області передбачається утворення 57 об’єднаних територіальних громад замість існуючих наразі 22 районів.

  Нагадаємо, цьому передувала значна організаційна, аналітична та методологічна робота облдержадміністрації спільно з регіональними відділеннями асоціацій органів місцевого самоврядування та експертним організаціям. У тому числі активно залучалися Асоціація об’єднаних територіальних громад, Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація сільських і селищних рад.

  Згідно зі змінами до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (у грудні), а також до Методики формування спроможних громад (у січні) були чітко визначені критерії, за якими мають утворюватися ОТГ.

  Оскільки одна з умов об’єднання громад – відповідність перспективному плану, детально обговорювалася конфігурація кожної громади.

Щоб знайти найоптимальніші варіанти об’єднання і врахувати думку громад, упродовж кінця січня – початку лютого цього року в ОДА було проведено понад 30 консультацій з представниками органів місцевого самоврядування різних рівнів. До обговорення долучились представники 80 місцевих рад області, голови ОТГ, депутати обласної та районних рад.

Наразі на Чернігівщині функціонують 50 ОТГ (13 міських, 19 селищних, 18 сільських). Вони покривають 65,8 % території області, де проживає половина її населення. Вже 376 місцевих рад із 569 (це кількість рад базового рівня на початок реформи) скористались правом на добровільне об’єднання.

  Проте ще 193 місцеві ради не ввійшли до складу жодної із ОТГ.

  Згідно з прийнятими змінами до законодавства передбачається, що чергові місцеві вибори відбуватимуться на новій територіальній основі – відповідно до затверджених перспективних планів. Тож реформування базового рівня вийшло на завершальну стадію.

  З приводу затвердження перспективного плану висловили свої думки експерти з децентралізації.

  Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції:

 Затвердження перспективного плану дає можливість продовжувати реформу децентралізації та перейти до наступного етапу реформування. Основне завдання зараз, після затвердження перспективного плану, реформувати субрегіональний рівень та прийти на місцеві вибори з новим адміністративно-територіальним устроєм.

Микола Силенко, консультант з бюджетних питань Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України:

– У першу чергу, слід відмітити, що прийнятий перспективний план істотно прискорює завершення процесу формування базового рівня місцевого самоврядування – об’єднаних територіальних громад, які покриватимуть 100% території Чернігівської області. Це означає, що чергові місцеві вибори будуть проведені в усіх громадах, які будуть в рівних умовах. Уже завтра набуває чинності Закон 562-ІХ про «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад», і визначення адмінцентрів громад та затвердження їх територій здійснюватиметься на основі затвердженого Кабміном перспективного плану формування територій громад. 

Серед позитивних моментів слід відмітити, що з 1 січня 2021 року всі громади базового рівня перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою. Бюджетні трансферти (дотації і субвенції) для ОТГ будуть враховані при складанні проєкту державного бюджету на наступний рік. Не будуть виникати ситуації, коли на території району є школи, заклади культури або інші установи, але вони фінансуються із різних, часто «незрозумілих» для жителів громад джерел. Наприклад, сьогодні Смичинська ЗОШ фінансується з бюджету Городнянської ОТГ, а майже поряд Вихвостівська ЗОШ – з районного бюджету. З наступного року має бути єдиний підхід у цьому питанні. Зовсім скоро абсолютно всі утворені громади зможуть розпоряджатися своїми фінансовими ресурсами, матеріальними та іншими активами на свій розсуд, відповідно до потреб та можливостей.

   Серед іншого варто відмітити роботу Чернігівської ОДА у формуванні остаточного варіанту документу, яка провела широкі консультації із представниками громад області. Я особисто був присутній на кількох таких консультаціях і можу зробити висновок: свою думку, бачення щодо перспектив об’єднання або приєднання територій мали можливість висловити всі зацікавлені та небайдужі.

На мою думку, затвердження перспективного плану і створення 100% об’єднаних територіальних громад області запускає широкі можливості для остаточного вдосконалення адміністративно-територіального устрою і функціоналу місцевого самоврядування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

 

 

 

 

100% території Чернігівської області охоплено схемою проєкту перспективного плану формування територій громад

11-02-2020 | 13:54

У грудні 2019 року відповідними змінами до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» повноваження щодо формування перспективного плану повністю передані обласним державним адміністраціям.

При формуванні проєкту плану максимально враховано критерії добровільності та спроможності.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 № 34 «Про внесення змін до Методики формування спроможних територіальних громад» Чернігівською ОДА проведено роботу з приведення перспективного плану відповідно до визначених критеріїв спроможності, а саме: чисельність населення, чисельність дітей шкільного віку, площа громади, індекс податкоспроможності бюджету громади, частка місцевих податків та зборів у доходах бюджету громади.

З 27 січня в ОДА проведено 25 консультацій з представниками органів місцевого самоврядування та ініціативними групами громад, суб’єктами господарювання за участі депутатів обласної ради та районних, селищних, сільських рад.

Проєктом плану визначено 56 громад (18 – сільських, 22 – селищні, 16 – міських). 

Перспективний план формування територій громад Чернігівської області затверджуватиметься розпорядженням Уряду найближчим часом.

Проєкт Песпективного плану формування територій громад Чернігівської області

 

 

 

Уряд змінив Методику формування спроможних територіальних громад

03-02-2020 | 10:42

24 січня цього року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Методики формування спроможних територіальних громад». Визначені чіткі критерії, що дають можливість оцінити рівень спроможності громади.

У документі також зазначено, що обласні державні адміністрації у двотижневий строк мають внести на розгляд Кабміну пропозиції щодо приведення затверджених перспективних планів формування територій громад у відповідність із цією постановою.

Нині в облдержадміністрації проводяться додаткові консультації з органами місцевого самоврядування щодо складу конфігурації громад, у яких досі залишаються неврегульовані питання.

Читати також: В ОДА відбулися консультації стосовно приєднання до ОТГ двох сільських рад Талалаївського району

В ОДА тривають консультації стосовно об’єднання громад

В ОДА відбулися консультації стосовно приєднання до ОТГ двох сільських рад Сосницького району

Голова ОДА Андрій Прокопенко зустрівся із представниками Плисківської громади

В облдержадміністрації обговорили перспективи створення громад на території Талалаївського та Бахмацького районів

За повідомленням Департаменту розвитку економіки
та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації

 

У Ніжинському районі утворюється Талалаївська сільська ОТГ

10 червня 2019 року голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник підписав відповідне розпорядження , що затверджує висновок щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень «Про добровільне об’єднання територіальних громад» Талалаївської, Безуглівської, Великодорізької та Ніжинської сільських рад Ніжинського району.

 

Відтак, ці місцеві ради об’єднуються в Талалаївську сільську об’єднану територіальну громаду з центром у селі Талалаївка.

 

Нагадаємо, на Чернігівщині функціонують 39 об’єднаних територіальних громад. 30 червня ще у шести ОТГ відбудуться перші місцеві вибори, а також у деяких громадах, в тому числі Вертіївській, довибори депутатів сільських рад.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

 

 

 

 

 

 

В Україні розпочинається новий етап децентралізації

   Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман оголосив новий етап реформи децентралізації, який дає поштовх для розвитку України.

   Реформа децентралізації — найуспішніша реформа в Україні. І так вважають не тільки авторитетні міжнародні експерти, а й жителі громад, які відчули на собі всі переваги децентралізації. Але є ризики для найважливішої реформи країни, тож завершити об’єднання громад слід до 2020 року.

    На Форумі місцевого самоврядування Володимир Гройсман представив новий етап децентралізації, що зміцнить місцеве самоврядування і дасть поштовх для подальшого розвитку України.

    Для цього треба затвердити новий адміністративно-територіальний устрій, збалансувати фінансові ресурси і повноваження громад, законодавчо закріпити права і можливості об’єднаних громад.

Основні кроки нового етапу децентралізації:

– завершити створення ОТГ до червня 2020 року. Ресурси місцевого самоврядування будуть відповідати їх повноваженням;

– ефективна система адмінтерустрою — трирівнева: громада, район, регіон (АРК; 24 області; міста Київ, Севастополь; ~ 100 районів; ~1600-1800 громад);

– зміни до Конституції, які закріплять права місцевого самоврядування. Інститут префектів, який представляє державну владу в регіонах;

– наступні місцеві вибори у 2020 році мають пройти на новій адміністративно-територіальній основі.

 

    Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України: «Система, створена сьогодні, — ефективна з точки зору нової якості послуг на території громад. Люди підтримують реформу. Потрібно працювати над незворотністю перетворень, не забуваючи про посилення відповідальності влади на місцях і про контроль процесів, що відбувається.

     Треба захищати реформу. Конституція дає такий захист, дає поштовх для створення можливостей розвитку кожної громади. Ми пройшли 5 років реформи успішно. Наступні роки мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращення життя людей».

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кунашівська сільська рада приєднується до Ніжина

     Територіальні громади сіл Кунашівської сільської ради Ніжинського району (Кунашівки, Паливоди, Наумівського) приєднуються до Ніжинської міської ради.

     Відповідне розпорядження підписала виконуюча обов’язки голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко. Таким чином затверджено висновок про відповідність Конституції та законам України проектів рішень Ніжинської міської ради та Кунашівської сільської ради Ніжинського району «Про добровільне приєднання до територіальної громади міста обласного значення».

    Уже вдруге на Чернігівщині створюється ОТГ шляхом приєднання громад до міста обласного значення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Чернігівщина тепер є першою у рейтингу регіонів щодо формування спроможних громад

З третього на перше місце – такий стрибок у загальному рейтингу областей щодо формування об’єднаних територіальних громад зробила Чернігівська область, випередивши Житомирську та Хмельницьку області. Ці регіони ще минулого місяця посідали у рейтингу відповідно І та ІІ місця. Такі висновки можна зробити, виходячи з попередніх даних Моніторингу щодо процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, який щомісяця здійснює Мінрегіон. Черговий Моніторинг поки на стадії завершення, після чого його оприлюднять, однак вже сьогодні окреслюються в ньому нові лідери.

          У Мінрегіоні лідерство Чернігівської області пояснюють фактом затвердження перспективного плану формування територій громад регіону, який покриває майже 100% його території. Звісно, що цьому передувала копітка спільна робота громад, обласної державної адміністрації, обласної ради, Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування та регіональних відділень асоціацій органів місцевого самоврядування.

         - Ще донедавна 20% території нашої області не були охоплені перспективним планом, були білі плями, і рухатися далі у створенні спроможних громад було складно. Об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін, ми розробили чітку дорожню карту просування реформи на Чернігівщині. Прийняття перспективного плану дозволило не лише об’єднувати нові громади, а й забезпечити процеси приєднання сільських рад до функціонуючих ОТГ. Бажання приєднатися вже виявили 17 сільських рад. Це сприятиме укрупненню громад та посиленню їх фінансової спроможності, - прокоментувала в.о. голови Чернігівської обласної державної адміністрації Юлія Свириденко.

         За її словами, загалом в області діють 38 ОТГ, одна з яких – громада, утворена шляхом приєднання до міста обласного значення Новгорода-Сіверського. А у грудні відбудуться вибори ще у 5 новостворених громадах та у двох громадах – додаткові вибори. Наразі в кожному адміністративному районі вже функціонують ОТГ, які покривають більше половини території області.

        – Перспективний план, який покриває майже всю територію області (ред.:98,2%), за винятком «білої плями» біля Прилук, дає нам змогу на повну працювати в напрямку приєднання громад до міст обласного значення і до діючих об’єднаних громад. От вчора, наприклад, Ніжинська міська рада рішенням сесії дала згоду на добровільне приєднання до міста Кунашівської сільської громади, - пояснила керівник Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

        Вона також наголосила, що чим швидше область зможе завершити процес формування спроможних громад, тим швидше приступить до формування територіального основи місцевого самоврядування районного рівня.

        Нагадаємо, раніше перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода заявляв, що «Підготовка і схвалення перспективного плану – це завдання із «зірочкою», оскільки потребує консенсусу усіх зацікавлених сторін. Чернігівщина з цим справилися (…) Чекаємо таких же хороших новин і з інших регіонів».

За інформацією

Децентралізація gov.ua

До перспективного плану формування територіальних громад Чернігівської області внесено зміни

     17 жовтня Уряд вніс зміни до перспективного плану формування територій громад Чернігівської області. Тепер він покриває 100% території регіону.

     Ці зміни дозволять усім об’єднаним громадам області, створеним за перспективним планом, перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом та отримати субвенцію на формування інфраструктури ОТГ.

     Також, зміни дозволять громадам добровільно приєднуватися до об’єднаних громад та міст обласного значення.

     Зміни уточнюють склад Батуринської, Комарівської, Плисківської, Городнянської, Ічнянської, Парафіївської, Козелецької, Кіптівської, Деснянської, Коропської, Корюківської, Менської, Вертіївської, Лосинівської, Малодівицької, Ладанської, Линовицької, Ріпкинської, Семенівської, Сосницької, Олишівської, Михайло-Коцюбинської, Іванівської, Халявинської, Гончарівської та Новгород-Сіверської громад.

    Зміни також доповнюють перспективний план Понорницькою, Крутівською, Седнівською, Новобілоуською, Ніжинською, Прилуцькою тa Чернігівською громадами.

    З перспективного плану вилучили Талалаївську‚ Грем’яцьку, Яблунівську, Добрянську тa Пакульську громади.

 Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Рейтинг Мінрегіону з децентралізації: Чернігівська область зберігає лідируючі позиції

Чернігівщина знову в трійці лідерів за загальним рейтинговим показником щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, що здійснює Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Область – друга за відсотком населення ОТГ до загальної кількості населення, займає четверте місце по двох показниках: покриття громадами площі області та кількість ОТГ.

– Моніторинг – це не просто узагальнені дані про перебіг реформи. Це показники реальних, відчутних для людей змін у містах та селах. І ці показники вперто демонструють, що у громадах, а отже і в країні загалом, стають більш якісними та доступними соціальні, освітні, медичні, адміністративні та комунальні послуги, оновлюються дороги та комунальна інфраструктура – тобто змінюється якість життя людей, – прокоментував дані моніторингу перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода.

Він також наголосив, що громад, які досі займають вичікувальну позицію і не поспішають об’єднуватися, усе ще багато. За даними моніторингу, громади у 110 районах з 490 (крім 25 тимчасово окупованих) досі не беруть участі у процесах об’єднання.

– Цей рік громади, які не об’єднуються, вже згаяли – втратили і час, і передбачені реформою можливості для розвитку. Але важливим для них буде наступний рік, коли віршуватиметься питання подальшої добровільності у процесі формування спроможного базового рівня місцевого самоврядування. Тобто у громад ще є шанс стати частиною історії успіху, яку зробили вони самі, а не хтось за них, – зауважив перший заступник Міністра.

За даними моніторингу, 479 ОТГ уже отримали в комунальну власність землі за межами населених пунктів (938,7 тисячі гектарів). До кінця року землю мають отримати всі 665 ОТГ, створені у 2015-2017 роках.

На Чернігівщині 24 ОТГ отримали документи, що засвідчують передачу земель сільськогосподарського призначення у власність їх громад.

Читати також: Ще 13 громад Чернігівщини стали господарями землі

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

з використанням матеріалів Міністерство регіонального розвитку,

будівництва та житлово-комунального господарства України

Чернігівська область – у трійці лідерів з децентралізації

За загальним рейтинговим показником щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, що здійснює Мінрегіон, Чернігівщина покращила свої позиції і наразі вже посідає третю сходинку. У тому числі, має 2 місце за відсотком населення ОТГ до загальної кількості населення, четверте – по двох показниках: покриття громадами площі області, а також кількість ОТГ.

Нагадаємо, що в області вже функціонують 37 об’єднаних територіальних громад, у п’яти ОТГ мають відбутися перші вибори голів громад та місцевих депутатів.

Усього ж в Україні на призначення Центральною виборчою комісією дати проведення перших виборів чекають 98 ОТГ.

Чотири роки країна йде шляхом децентралізації. І лише зараз ці громади включаються в реформу. Зрозуміло, як нелегко їм було, бо довелося долати сумніви, внутрішній і зовнішній супротив. Дуже важливо, щоб на завершальному етапі ніщо не завадило громадам почати нарешті робити зміни. На них чекають майже 900 тисяч людей, що мешкають у цих 98 ОТГ, – так прокоментував дані моніторингу перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода та зауважив, що 116 районів із 490 (не враховуючи 25 окупованих районів) досі не беруть участі в процесі добровільного об’єднання.

На Чернігівщині ж ОТГ створені на території абсолютно всіх районів. Новгород-Сіверська об’єднана територіальна громада стала першим прикладом створення ОТГ шляхом приєднання громад до міста обласного значення.

Читати також: Список ОТГ області поповнився Новгород-Сіверською об’єднаною територіальною громадою

 

За матеріалами Міністерства регіонального розвитку,

будівництва та житлово-комунального господарства

та Департаменту економічного розвитку

Чернігівської облдержадміністрації

П’ять громад приєдналися до Вертіївської ОТГ

До Вертіївської ОТГ добровільно приєднані територіальні громади.

01 червня 2018 року голова Чернігівської ОДА підписав розпорядження про затвердження висновку щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень Вертіївської, Березанської, Великокошелівської, Дуболугівської, Заньківської, Черняхівської сільських рад Ніжинського району Чернігівської області «Про добровільне приєднання територіальних громад».

Відтак Березанська, Великокошелівська, Дуболугівська, Заньківська та Черняхівська сільські ради Ніжинського району приєдналися до Вертіївської сільської ради об’єднаної територіальної громади.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Об’єднані територіальні громади Чернігівщини: 37 утворено, 55 заплановано – детальний план

Процес утворення ОТГ за планом має завершитися у 2020 році. До того часу всі нинішні громади мають змогу визначитися з форматом об’єднання на засадах добровільності та спроможності. Після буде об’єднання тих, хто не спромігся прийняти рішення самотужки, і воно відбудеться згідно з рішенням центральних органів влади. Основою для нього слугуватиме «Перспективний план».

Саме тому напрацювання «Перспективного плану» – важливий, тривалий і копіткий процес. Утім учасники обговорення таки дійшли спільної думки, і віднедавнаЧернігівщина здобула оновлений документ, який визначає 100-відсоткове покриття ОТГ території Чернігівщини.

Згідно з останньою редакцією перспективного плану, формування територій передбачає створення 55 ОТГ. Найбільше – 7 – передбачається у Чернігівському районі. По одній – на Куликівщині, Новгород-Сіверщині, Семенівщині, Сосниччині, Семенівщині, Срібнянщині і Талалаївщині.

За планом, три громади мають бути у Бахмацькому районі. На одну більше – у Борзнянському, Козелецькому, Ніжинському, Носівському і Прилуцькому районах.

Вісім районів Чернігівщини матимуть по дві ОТГ. Окремі громади – міста Чернігів і Прилуки.

Нагадаємо, що минулоріч у рейтингу Мінрегіону Чернігівська область була на третьому місці за темпу впровадження реформи з децентралізації влади. Нині в області вже діє 37 об’єднаних територіальних громад. Ще одна – Озерянська – очікує призначення перших виборів.

«Проект перспективного плану прийнятий як рішення ради. Проте основний принцип об’єднання і приєднання громад – добровільність. Тому ми і надалі дослухатимемося до думки громад і, при необхідності, готові ініціювати внесення відповідних змін до перспективного плану, допоки це дозволятиме закон», – позиція голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча з цього приводу.

Про внесення змін до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області»

Прес-служба облдержадміністрації

Чернігівщина — серед лідерів децентралізації

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України здійснило черговий Моніторинг процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Відповідно до його результатів, за динамікою формування об’єднаних територіальних громад Чернігівська область посідає третю сходинку рейтингу. На сьогодні тут утворено 37 ОТГ, у які об’єдналися 297 громад з числа тих, що існували раніше.

Загалом же в Україні протягом 2015 – 2017 років в результаті об’єднання 3118 громад вже сформувалися 665 ОТГ. На їх території проживає 5,7 мільйона жителів — 13,4% загальної кількості населення. У середньому по країні в одній ОТГ проживає понад 8,5 тисячі людей.

У ході моніторингу було проаналізовано також зміни у фінансуванні громад, стан укладення договорів міжмуніципального співробітництва, хід децентралізації у сферах освіти та охорони здоров’я тощо.

Детальніше з результатами моніторингу можна ознайомитись на сайті Мінрегіону.

Уряд передає об’єднаним громадам у власність землі за межами населених пунктів

Кабінет Міністрів України розпочинає процес передачі землі поза межами населених пунктів у власність об'єднаним територіальним громадам. Згідно з розпорядженням КМУ цей процес розпочнеться вже з 1 лютого цього року.

Як саме земля буде передана в розпорядження громадам

Уряд надав розпорядження Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру з 1 лютого 2018 року провести інвентаризацію таких земель з подальшою передачею земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад (відповідно до статті 117 Земельного кодексу України). Також відтепер передача таких земельних ділянок в користування (виключно шляхом проведення аукціонів) або у власність буде здійснюватись тільки за погодженням з об’єднаними територіальними громадами та після прийняття ними рішення відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

— Із завтрашнього дня жоден геокадастр країни не має права приймати одноосібні рішення, — сказав Володимир Гройсман. — Не дай Бог хтось спробує передати землю поза межами населеного пункту (без згоди ОТГ). За це буде чітка кримінальна відповідальність.

Урядове рішення сприятиме розвитку громад

Завдяки ініціативі Уряду відтепер не чиновники, а самі громади прийматимуть рішення, які сприятимуть розвитку сільськогосподарського виробництва, залученню інвестицій, суттєво збільшать надходження до місцевих бюджетів. Також децентралізація земельних відносин дозволить побороти проблему корупції в цій сфері. Рада громади сама визначає ставку земельного податку, 100% якого залишається в місцевому бюджеті.

Скільки землі зможуть отримати в розпорядження об’єднані громади

Минулого року бюджетні надходження об’єднаних громад від плати за землю зросли на 20% — до 1,4 мільярда гривень. Завдяки рішенню Уряду надходження зможуть суттєво збільшитись, адже в розпорядження об’єднаних територіальних громад може перейти до 7,2 мільйона гектарів, з яких 2,5 мільйона гектарів ще не розподілені між користувачами. Податкові надходження за використання земель, що знаходяться поза межами населених пунктів, можуть скласти до 10% бюджетних надходжень ОТГ.

Чому об’єднані громади мають розпоряджатись землями за межами населених пунктів

Наразі землями поза межами населених пунктів розпоряджається Держгеокадастр. Суттєва частина цих земель здавалася в оренду за найменшою орендною платою — 1-3%, тобто за цінами, нижчими за ринкові. Об’єднані територіальні громади були повністю усунені від розпорядження такими земельними ділянками державної власності. Це збільшувало корупційні ризики, а громади недоотримували кошти на свій розвиток. Органи місцевого самоврядування фактично мали вплив лише на 12% власних територій і були позбавлені можливостей ефективно планувати їх розвиток.

Як збільшаться бюджети громад завдяки урядовому рішенню

Завдяки більш широким можливостям органів місцевого самоврядування в частині розпорядження земельними масивами орієнтовні обсяги додаткових надходжень до місцевих бюджетів від сплати за землю, за оцінками експертів, можуть зрости на 30-40% .

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України

Мінрегіон створив інструмент для ефективного просторового планування територій громад

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України проводить послідовну роботу з реалізації Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Серед завдань — забезпечення органів місцевого самоврядування інструментами, застосування яких сприятиме розвитку територій.

Наказом Мінрегіону затверджено Державні будівельні норми (ДБН) «Склад та зміст схеми планування території, на якій реалізуються повноваження сільських, селищних, міських рад». Особливе значення цей документ має для об’єднаних територіальних громад, оскільки регламентує питання розроблення та впровадження в практичну діяльність ОТГ документації з просторового планування (в першу чергу, схем планування їх території за межами населених пунктів).

У Мінрегіоні зазначили, що розробка схем планування територій ОТГ значно спростить громадам реалізацію завдань зі сталого розвитку їх територій.

— Серед завдань реформи місцевого самоврядування — місцевий економічний розвиток, створення сприятливих інвестиційних умов. Схема планування території є основою комплексного бачення розвитку громади, обґрунтовує її потреби, взаємоузгоджує інтереси державні, громадські, приватні. Такий документ несе в собі також важливу інформацію для потенційних інвесторів, які мають намір вкладати кошти у реалізацію проектів на територіях громад, — сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Посадовець наголосив, що особливої ваги ДБН набирає в контексті прийнятого сьогодні, 31 січня, розпорядження Уряду щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

— За рішенням Уряду у 2018 році об’єднані громади отримають чималий земельний ресурс у комунальну власність. За даними Держгеокадастру, це близько 760 тисяч гектарів землі. Завдання громад — забезпечити ефективне управління цим ресурсом. Схеми планування територій є одним з дієвих інструментів для цього, — зазначив перший заступник Міністра.

Довідково. ДБН Б.1.1-21:2017 «Склад та зміст схеми планування території, на якій реалізуються повноваження сільських, селищних, міських рад», затверджений наказом Мінрегіону України від 27 грудня 2017 року № 343. Документ набирає чинності з першого числа місяця, що настає через 90 днів з дня його опублікування в офіційному друкованому виданні «Інформаційний бюлетень Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України».

Супровід ДБН доручено здійснювати Державному підприємству «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД».

За матеріалами Міністерства регіонального

розвитку, будівництва та ЖКГ України