26 червня 2019

15.03.2024

Одним із основних принципів, на яких будується пробація, є індивідуальний підхід до її клієнтів, що потребує налагодження позитивного психологічного контакту з кожним. Крім того, багаторічна практика свідчить, що реалізація корекційних заходів не приведе до бажаних результатів, якщо самі засуджені не захочуть детально розібратись в особливостях свого характеру, критично поставитися до себе та свідомо, систематично займатися самовихованням, відновленням, формуванням і розвитком позитивних рис, звичок тощо.

На сьогоднішній день залучення на добровільних та безкорисних засадах волонтерів для пробації є ключовим, адже це не лише небайдужі до чужих проблем, але й різні за професією, віросповіданням та життєвим досвідом люди, які мають намір допомогти таким же різним, зі своїм потребами, клієнтам пробації.

Варто зазначити, що волонтерська діяльність, пов’язана з пробацією, здійснюється за різноманітними напрямами, такими як:

- сприяння уповноваженим органам з питань пробації у здійсненні наглядових заходів за місцем проживання, роботи та навчання суб’єктів пробації;

- участь у складанні та реалізації планів виховної роботи із суб’єктами пробації;

- участь у складанні та реалізації індивідуальних планів роботи із суб’єктами пробації;

- участь у проведенні індивідуально-профілактичної роботи із суб’єктами пробації;

- надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги суб’єктам пробації;

- сприяння у працевлаштуванні суб’єктів пробації, залучення їх до навчання, виховних заходів та соціально-корисної діяльності;

- сприяння у реалізації пробаційних програм щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням;

- участь у реалізації інших заходів, спрямованих на виправлення суб’єктів пробації та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних  злочинів та правопорушень тощо.

Звісно, волонтерство – не робота, це на 100% покликання. Більше того, здійснення волонтерства в пробації – це велика соціальна відповідальність. Проте, однозначно, своєю самовідданою й добровільною працею в будь-якій сфері, волонтери роблять нашу державу сильнішою.

За детальнішою інформацією звертайтесь:

 

Начальник відділу

Контактні дані:

Сонець Олександр Іванович

___________________________________________________

поштова адреса: вул. Богушевича, 8 м. Ніжин

тел.: 093-155-18-69

електронна скринька: [email protected]

Графік роботи:

понеділок – четвер: 08:00-17:00

п’ятниця: 08:00-15:45

обідня перерва: 12:00-12:45

вихідний: субота, неділя

 

06.02.2024

 5 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про пробацію», який наблизив Україну до міжнародних стандартів, визначив організаційно-правові засади для створення пробації України та забезпечив впровадження у державі нової системи заходів кримінально-правового характеру.

Пробація — це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Тобто — це система виконання покарань без позбавлення волі, орієнтована не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання соціальної підтримки, консультаційної та психологічної допомоги у напрямі зміни умов життєдіяльності правопорушника, реабілітації та ресоціалізації клієнтів пробації, створення системи реінтеграції правопорушника, щоб людина могла жити у суспільстві, не вчиняючи правопорушень. Пробація – цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами, які їх вже вчиняли. Це дає свій позитивний результат, оскільки людина не відірвана від сім’ї та соціуму, тобто вона не втрачає ті соціальні зв’язки, які вона може втратити у неволі.

Головною метою пробації є забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень, надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення про міру відповідальності (складення досудової доповіді), організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань та допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві.

Пробація України — можливості для змін! Це лозунг пробації України, який містить багатогранну філософію таких можливостей — від зміни правосвідомості та життя окремого правопорушника, зміни підходів до реабілітації правопорушників, прав жертв правопорушення та інтересів громади — до зміни суспільства і держави у цілому. Завдяки плідній співпраці з громадськістю, волонтерами пробації, органами державної влади та місцевого самоврядування ми рухаємося в напрямку позитивних змін життя як окремої людини, так і держави в цілому, повноцінно та якісно надаємо різносторонню, індивідуально сплановану допомогу у вирішенні криміногенних потреб, сприяємо в отриманні необхідних соціальних, психологічних, юридичних, медичних та освітніх послуг, сприяємо виправленню та ре соціалізації засуджених, мотивуємо до позитивних змін особистості та поліпшенні соціальних стосунків, проводимо заходи виховного, патріотичного та пізнавально-інформаційного характеру. Пробація надає такі переваги: убезпечення громади від вчинення повторних злочинів; справедливе здійснення правосуддя; зниження злочинності; зниження кількості ув’язнених осіб; має позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації, а також залишаючись у суспільстві особа не втрачає роботу та сплачує внески у держбюджет; дотримання міжнародних стандартів; можливість змінитись та попередити травматичний вплив на особу без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства); збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді; збереження роботи та житла; позитивний соціальний ефект: особа не втрачає соціальні зв’язки та має шанс створити сім’ю.

За 9 років дії закону створено нормативну базу з урахуванням культурної і ментальної специфіки українського суспільства, працівник пробації бере участь у судовому провадженні у якості повноправного учасника, створено дієву модель ювенальної пробації, власних інструментів роботи з правопорушниками, зокрема пробаційних програм.

Пробація з кожним роком свого існування активно розвивається, йде в ногу з часом, варто зазначити, що впровадження Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту, є одним із ключових пріоритетів діяльності Центру пробації. Запуск та забезпечення функціонування цієї системи дозволило створити єдину базу даних інформації про засуджених та ув’язнених, забезпечити оперативну комунікацію між органами та установами пенітенціарної системи та пробації, а також забезпечити взаємодію з іншими державними структурами, які працюють з реєстрами.

Із запуском Реєстру вперше в Україні розпочато облік рецидивів злочинів за єдиною методикою. Відтак можна побачити, скільки людей реально повторно потрапляють в систему відбування покарань і порівнювати дані персонально кожної людини, що дозволяє також удосконалювати індивідуальний підхід при роботі із засудженими з метою їх ефективного виправлення та ресоціалізації.

Також новинкою в роботі пробації є те, що під час дії воєнного стану або загрози поширення епідемії, пандемії, надзвичайної ситуації та за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють прибуття правопорушника до органу пробації суб’єкт зможе скористатися електронним сервісом «Пробація в смартфоні».

Мобільний додаток розробляється спільно з КАНАДСЬКО – УКРАЇНСЬКИМ ПРОЄКТОМ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ «Супровід урядових реформ України» (SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance) покликаний спростити співпрацю співробітника пробації та засудженого, а також наддасть можливість суб’єкту пробації виконати покладені судом та законом обов’язки не відвідуючи підрозділ Центру пробації. Мобільний застосунок «Пробація в смартфоні» стане надійним помічником суб’єкта пробації під час відбування покарання.

У решті-решт Ми сьогодні можемо впевнено говорити, що ми створили найбільшу структуру пробації у Європі! Ми маємо потужний колектив і Ми маємо своє обличчя — обличчя пробації України!

Це надає впевненості у тому, що разом Ми подолаємо виклики, які постають перед нами на шляху створення ефективної системи пробації, визнаної Державою і суспільством. 

Маємо надію, що пробація в Україні набуде ознак європейської системи у значній мірі. Це залежить від багатьох факторів, таких як подальша її розбудова, відповідність європейським принципам пробації, від уваги та підтримки цих кроків на політичному рівні, сприяння розумінню та сприйняттю позитивної ролі пробації суспільством.

  Ніжинський районний відділ філії Державної установи

«Центр пробації» у Чернігівській області

03.08.2022

Волонтерство в пробації — що ж це таке?

Волонтерство у пробації — це допомога людям, які оступилися в житті, вчинили злочин, але не становлять загрози для життя і здоров’я інших людей та відбувають покарання в громаді. Ці люди прагнуть позитивних змін і хочуть стати частиною цієї громади, проте мають різноманітні проблеми й потреби, які самостійно не можуть вирішити. 

Волонтери — це не просто люди, які допомагають тим, кому це потрібно, їх сміливо можна назвати змінотворцями. Надаючи підтримку клієнтам пробації, вони дарують їм надію на краще, а в суспільстві вони розвінчують стереотипи та долучаються до забезпечення безпеки. 

Що робить волонтер у пробації? Вибір дуже великий.

Навчання та освоєння в суспільстві

Ні для кого не секрет, що у наш час освіта важлива для хорошого працевлаштування та розвитку навиків комунікації. А відсутність стабільного доходу, невміння безконфліктно вирішувати суперечки та досить низький загальний рівень розвитку є одними з найпоширеніших проблем, що призвели до вчинення кримінального правопорушення. Невирішені проблеми є ризиком вчинення нових правопорушень. 

Змінотворці у цьому випадку стають для підопічних наставником, який навчає та дає корисні поради, а інколи допомагає зробити важливий крок до позитивних змін. Студент, наприклад, може допомогти молодій людині, яка є клієнтом пробації, освоїтися у студентському середовищі або допомогти підлітку підготуватися до складання випускного екзамену чи вступних іспитів до вишу. Волонтер може навчити взаємодіяти в команді, опанувати нове захоплення, чи знайти правильних друзів тощо. Він також може організувати або долучитися до проведення різноманітних освітніх і культурних заходів, які сприятимуть розширенню кругозору клієнтів пробації, вихованню у них почуття прекрасного та будуть мотивувати до позитивних змін.

Допомога з працевлаштуванням

Думка про те, що усі правопорушники є злодіями й не мають перспективи на працевлаштування — це лише стереотип. Більшість клієнтів пробації хочуть працювати та дбати про себе і свою родину. Хтось втратив роботу і не знає, куди податися, чи досі не наважився піти у центр зайнятості. Або ж просто не знає, як переглянути вакансії в Інтернеті.

Знання і досвід волонтера у такому випадку є дуже цінними: він, наприклад, допомагає скласти резюме, підготуватися до співбесіди чи знайти те, що подобається підопічному. Змінотворець може сприяти розвитку підопічного. Важливо, аби клієнт пробації розумів, що він має перспективу та шанс на щасливе майбутнє.

Підтримка та поради

Освіта та працевлаштування — це дуже важливі речі. Проте це все стає неможливим, якщо людина не відчуває підтримки. Стань для свого підопічного ментором, який може вислухати, підтримати та порадити. Часто людям потрібна лише звичайна розмова, щоб повірити у себе. Кожен потребує друга, а волонтер — це людина, яка стає для підопічного близьким та вірним товаришем, якому можна довіритись, відкритись та поділитись думками.

Допомога у пробації може бути різною, вона не обмежується лише кількома пунктами. Обери те, що тобі подобається і в чому ти маєш досвід — тоді волонтерство для тебе буде у задоволення. Не варто хвилюватись, що ти не маєш достатньо досвіду, бо на допомогу завжди прийдуть працівники Центру пробації та інші волонтери. 

Хто може стати волонтером у пробації? Кожен, хто хоче змінювати світ!

Єдиними вимогами для волонтерства у пробації є досягнення повноліття та відсутність судимості або її погашення.

Перевагою для волонтера буде освіта у юридичній сфері, психології, соціології чи соціальній роботі. Проте найголовніше — це бажання, а все решта приходить із часом та практикою. 

Ніжинський районний відділ філії Центру пробації запрошує до співпраці волонтерів. Стань волонтером пробації!

24.11.2021

 23 листопада на запрошення викладача кафедри соціальної педагогіки та психології роботи НДУ імені Миколи Гоголя, Ганни Б'янки, заступником начальника Ніжинського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Чернігівській області Оленою Омельяненко була проведена онлайн зустріч зі студентами закладу, щодо інформування про засади діяльності органів пробації, інструменти роботи з підобліковими пробації та переваги пробації в цілому.

В ході бесіди також наголошено на те, що Ніжинський відділ пробації запрошує до співпраці наполегливих, відповідальних, толерантних, ініціативних та оптимістичних особистостей для здійснення волонтерської діяльності.


 

 

29.07.2021

 

Популяризація та переваги пробації. Розширення напрямків співпраці

23 липня в приміщенні Ніжинської міської ради був проведений  захід за ініціативою начальника Ніжинського районного відділу філії Центру пробації Олександра Сонця з представниками Ніжинської міської ради.

 

На зустрічі були присутні начальник філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області Євгеній Скалюн, секретар міської ради Юрій Хоменко, волонтер пробації Віктор Зайцев, представники відділів та служб виконавчого комітету міської ради та представники депутатського корпусу.

 

Присутнім доведено що таке пробація, хто є клієнтом пробації, а також хто може стати волонтером пробації та долучитися до забезпечення безпеки у своїй громаді.

 

Пробація працює з представниками громади, які відбувають покарання в громаді, та співпрацює з громадою для забезпечення безпеки в громаді. Тому інформування громадськості про можливості пробації, переваги роботи з правопорушниками та їх мотивування до змін під час відбування ними покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, є важливою складовою роботи працівників пробації.

 

11.03.2021

    Начальником Ніжинського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області Олександром СОНЦЕМ було проведено робочу зустріч з представниками новостворених об’єднаних територіальних громад з метою налагодження зв’язків та роз’яснення повноважень уповноважених органів з питань пробації для подальшої співпраці за напрямом пенітенціарної пробації.

  Зокрема наголошено на функціях пенітенціарної пробації, зорієнтовано представників громад на важливості підтримки осіб, які звільняються з місць позбавлення волі,  на відновленні їх соціального статусу як повноправних членів суспільства, повернення їх до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

 

 

 

 

 

03.02.2021

 

ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ ВОЛОНТЕРІВ

 Одним з чинників, які здійснюють негативний вплив на розвиток нашого суспільства і держави, нині є високий рівень злочинності. Це негативно впливає на безпеку людей, їх життєдіяльність, нормальні відносини в родинах та суспільстві, сталість моральних правил співжиття

 Для вирішення частини цих проблемних моментів та повернення до нормального законослухняного життя в суспільстві осіб, які вчинили правопорушення, в Україні у 2015 році створено систему пробації (Закон України «Про пробацію»)

Уповноважені органи пробації працюють з такими категоріями громадян, як:

  • обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь;
  • особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт;
  • особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт;
  • особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням;
  • звільнені від відбування покарання вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до трьох років;
  • особи, які засуджені до покарання у виді обмеження волі, які направляються для відбування покарання до виправних центрів;
  • особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення

 

  Але одним з головних чинників, які можуть забезпечити виконання уповноваженими органами пробації покладених на них завдань і функцій, є налагодження тісної співпраці з суспільством, спільна робота у напрямі соціалізації правопорушників.

  З цією метою законодавцем передбачена можливість залучення до виконання функцій, покладених на пробацію, волонтерів пробації.

 Волонтерська діяльність, пов’язана з пробацією здійснюється відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про пробацію».

 Основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведення з ними соціально-виховної роботи. Волонтери пробації здійснюють свої повноваження під керівництвом персоналу органу пробації. Положення про організацію діяльності волонтерів пробації затверджується центральним органом виконавчої влади, що формує державну політику в сфері пробації.

 Волонтером пробації може стати фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов’язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі. До волонтерської діяльності, пов’язаної із пробацією, не залучаються особи, які мають не погашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість, а також особи, які раніше були виключені уповноваженим органом з питань пробації зі складу волонтерів пробації через допущення дій і вчинків, які негативно вплинули на репутацію волонтера пробації, уповноваженого органу з питань пробації, порушили права суб’єктів пробації.

 Волонтерська діяльність, пов’язана з пробацією, здійснюється волонтерами пробації за такими напрямами: сприяння уповноваженим органам з питань пробації у здійсненні наглядових заходів за місцем проживання, роботи та навчання суб’єктів пробації; участь у складанні та реалізації виховної роботи із суб’єктами пробації; участь у складанні та реалізації індивідуальних планів роботи із суб’єктами пробації; участь у проведенні індивідуально-профілактичної роботи із суб’єктами пробації; надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги суб’єктам пробації; сприяння у працевлаштуванні суб’єктів пробації, залучення їх до навчання, виховних заходів та соціально-корисної діяльності; сприяння у реалізації пробаційних програм стосовно суб’єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням; участь у реалізації інших заходів, спрямованих на виправлення суб’єктів пробації та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

 Діяльність волонтерів пробації, пов’язана із здійсненням наглядових заходів за дотриманням суб’єктами пробації обов’язків, визначених законом та покладених на них рішенням суду, передбачає участь у: перевірці суб’єктів пробації за місцем роботи або навчання; перевірці виконання обов’язків, покладених рішенням суду на осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням; перевірці достовірності поважних причин, що обумовили неявку суб’єктів пробації до уповноваженого органу з питань пробації в призначений строк; заходах, пов’язаних із початковим розшуком суб’єктів пробації, місцезнаходження яких невідоме.

Волонтерська діяльність в пробації – це велика соціальна відповідальність та певний ризик, тому до здійснення волонтерства можуть бути допущені виключно громадяни, які це усвідомлюють та мають навички вирішення конфліктних та складних ситуацій. Кандидати у волонтери мають пройти відбір та навчання.

Просимо врахувати, що в сучасних умовах уповноважені органи пробації не наділяються ресурсами для забезпечення роботи волонтерів та компенсації їх витрат. Так само відсутні й програми компенсації шкоди, що може бути спричинена при виконанні волонтерської діяльності.

З урахуванням викладеного, запрошуємо всіх бажаючих для співпраці з уповноваженим органом пробації в якості волонтерів. Для отримання більш детальної інформації пропонуємо звертатися за такими контактами:

16600, м Ніжин, вул. Богушевича, 8 Ніжинський міськрайонний відділ з філії Державної установи «Центр пробації» в чернігівській області

Сподіваємось, що спільними зусиллями ми зможемо забезпечити максимальну безпеку суспільства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.12.2020

10 грудня Міжнародний день прав людини

  10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

  Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

  До створення цього універсального документу не існувало ефективного та дієвого механізму захисту основоположних і невід’ємних прав людини. Особливо гострим стало питання захисту прав людини після Другої світової війни. Увесь світ тоді об’єднався заради однієї спільної мети – створення єдиної міжнародної системи захисту прав людини.

У Преамбулі Загальної декларації прав людини Генеральна Асамблея зазначила, що «проголошує цю Загальну декларацію прав людини як завдання, до виконання якого повинні прагнути всі народи і всі держави з тим, щоб кожна людина і кожний орган суспільства, завжди маючи на увазі цю Декларацію, прагнули шляхом освіти сприяти поважанню цих прав і свобод і забезпеченню, шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів, загального і ефективного визнання і здійснення їх як серед народів держав-членів Організації, так і серед народів територій, що перебувають під їх юрисдикцією».

Ще одним міжнародним актом, покликаним гарантувати захист прав людини, є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.

Україна, будучи державою-членом Ради Європи, 17 липня 1997 року ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї. Згідно преамбули Конвенції вона має на меті забезпечити загальне та ефективне визнання прав людини, проголошених Генеральною Асамблеєю ООН у Загальній декларації прав людини.

Конвенція не лише спрямована на захист широкого спектра громадянських та політичних прав, а запровадила ефективний механізм забезпечення прав особи, що зокрема передбачає право на індивідуальне звернення за захистом порушених прав.

Сьогодні Україна, як і весь світ, зіштовхнулася із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. Окупація Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим, порушення прав людини цією державою на тимчасово окупованій території України АР Крим, агресія Російської Федерації на сході України, численні терористичні акти та військові конфлікти по всьому світу свідчать про неспроможність як окремих держав, так і світової спільноти забезпечити на належному рівні захист прав людини і основоположних свобод.

Тому як ніколи суспільство має згуртуватися для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення сприятливих та безпечних умов життя в усьому світі.

 

 

 

 

01.12.2020

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Зупинимо СНІД, поки він не зупинив нас!

25.11.2020

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

 

 За ініціативи ООН 25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

 Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.

 ООН зазначає, що жінки і дівчатка піддаються насильству, як у мирний час, так і під час збройних конфліктів, – з боку держави, суспільства, родичів. Насильство щодо жінок не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи. Воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури. Структури домінування, на яких ґрунтується насильство, глибоко вкорінені в суспільстві. Досвід або загроза насильства повсюдно перешкоджають жінкам в повній мірі здійснювати свої права людини і користуватися ними.

 

 

 

 

 

 

 

19.11.2020

19 листопада - Міжнародний день відмови від паління
Міфи та факти про куріння


    Навколо теми куріння часто точаться дискусії на тему того, що ж є міфом, а що правдою. Є багато міфів, які часто сприймаються на віру та формують або хибне розуміння шкоди, якої куріння завдає здоров’ю, або стають перешкодою на шляху припинення куріння. Хоча деякі із подібних міфів можна досить легко спростувати. Іноді для цього достатньо просто підключити логіку. Пропонуємо розглянути декілька найбільш популярних міфів про куріння та розібратися, що в них правда, а що вигадка.

Міфи

Факти

1

Кинути курити дуже просто. Я можу зробити це у будь-який момент, коли захочу.

Кинути курити може кожен, однак це не так просто, як здається на перший погляд. Звісно, є люди, які просто перестають курити і все, але таких дуже мало. Відповідно до результатів досліджень, кинути курити самостійно, без професійної допомоги, змогли менше 7% людей, які намагалися це зробити.

2

Після багатьох років куріння кидати вже пізно.

Навпаки. Чим раніше ви кинете курити, тим краще для вашого здоров’я. Регулярне вживання тютюну завдає невиправної шкоди багатьом життєво важливим органам, однак навіть затятий курець відчує покращення стану здоров’я через певний час після того, як кине. Відмовлятися від куріння потрібно, незалежно від віку та стажу куріння.

3

«Легкі» чи ароматизовані сигарети менш шкідливі, ніж звичайні.

Усі сигарети однаково шкідливі! Під час куріння «легких» сигарет та сигарет з ароматизаторами курці, як правило, затягуються глибше, відповідно, більша кількість шкідливих речовин та канцерогенів потрапляє до легень. Також, згідно із даними досліджень, в багатьох «легких» сортах сигарет високий вміст смол.

4

Якщо я не буду сильно затягуватися, то куріння мені не нашкодить.

Навіть якщо ви не вдихаєте дим глибоко, ви все одно підпадаєте під ризик, адже сигаретний дим містить величезну кількість шкідливих сполук, які так чи інакше потрапляють з сигарети до вашої ротової порожнини і далі до організму.

5

Електронні сигарети – ефективний спосіб кинути курити.

Це недоведено. Для того, щоб робити висновки стосовно електронних сигарет ще немає достатньої кількості достовірних даних. В деяких випадках електронні сигарети дійсно можуть допомогти кинути курити, з іншого боку, їх використання навпаки може сприяти підвищенню інтенсивності куріння та збільшенню дози нікотину.

6

Дівчина, що курить виглядає привабливо / Хлопець, що курить, виглядає мужньо.

Насправді, більшості чоловіків не подобаються жінки, які курять. А якщо зважити на той факт, що в результаті куріння шкіра швидше старіє та стає сіруватого кольору, тускніє волосся, жовтіють зуби і з’являється неприємний запах з рота, від волосся та одягу, висновки про «привабливість» досить однозначні.

Щодо зовнішнього вигляду чоловіків, ситуація подібна. Окрім того, куріння сповільнює ріст м’язової маси та не сприяє заняттям спортом.

7

Куріння – це свобода від нав’язаних норм та правил.

Зазвичай так вважають підлітки. Якщо подібні переконання зберігаються у дорослому віці, вони свідчать лише про незрілість особистості.

8

Дорогі сигарети/ сигари підкреслюють високий соціальний статус.

Якщо людині потрібно доводити власну значимість за допомогою сигарет, це свідчить лише про неуспішність та невпевненість у собі.

9

Сигарети допомагають розслабитися.

Нікотин має збуджувальний ефект на нервову систему, а заспокійливий ефект у багатьох випадках надуманий. Розслаблення може викликати не нікотин, а сам процес куріння, звичний та знайомий. Декілька хвилин, протягом яких викурюється сигарета, дозволяють зібратися з думками, відволіктися та заспокоїтися точно так само, як могла б допомогти коротка прогулянка на свіжому повітрі або чашка гарячого чаю, або дихальні вправи для зняття стресу.

10

Куріння допомагає зосередитися.

Дійсно, нікотин спричиняє викид адреналіну, однак звикання до нікотину розвивається настільки швидко, що для того, аби досягти попереднього ефекту, курити потрібно все частіше. Тому у курців, які намагаються зосередитися за допомогою сигарети, розвивається не лише психологічна, але й нікотинова залежність. З часом нікотин має руйнівну дію на нервову систему.

11

Куріння допомагає у соціальних взаємодіях.

З цієї причини найчастіше починають курити люди нерішучі та сором’язливі, при чому іноді вони курять лише при інших людях чи у компаніях. Однак, сигарета не є «чарівною паличкою», яка робить курця цікавим в очах інших людей. Більшість навпаки цінують індивідуальність та сприймають категоричну відмову закурити, як прояв характеру та особистості.

12

Трав’яні сигарети, сигарети на сумішах – безпечна альтернатива звичайним шкідливим сигаретам.

Трав’яні сигарети не є безпечною альтернативою та становлять серйозну загрозу для здоров’я, адже виділяють чадний газ і смолу. А ще дим, який виділяється при горінні одного з компонентів, який входить до складу такої сигарети, може пошкодити легені та дихальні шляхи.

13

Куріння – чудовий метод для схуднення/ Відмова від куріння призводить до набору ваги.

Низький апетит курця пов’язаний із розладами травної системи, спричинених курінням. Саме через це багато людей, які кидають курити, набирають вагу. Але, як правило, набирають вони всього декілька кілограмів, а через деякий час (близько півроку) вага нормалізується. Якщо перед тим, як кидати курити, продумати для себе «здорове харчування» та фізичну активність, то змін у вазі можна уникнути.

14

Пасивне куріння нешкідливе.

Пасивне куріння дуже шкідливе. Тютюновий дим, який видихається курцем, містить багато токсичних речовин, які викликають різні хвороби – від серцево-судинних до онкологічних. Щорічно у світі від пасивного куріння помирає близько 600 000 осіб.

15

Якщо жінка давно курить, то немає необхідності припиняти курити під час вагітності.

Чим більше і частіше курить вагітна жінка, тим більше шкоди вона завдає своєму здоров’ю та здоров’ю своєї ненародженої дитини. Під час внутрішньоутробного розвитку закладаються усі життєво важливі органи, а куріння може спровокувати патологію розвитку, передчасні пологи або навіть викидень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.11.2020

На сторожі правопорядку

 

Усі професії і роботи по-своєму важливі та відповідальні. Втім, навряд чи хтось візьметься заперечувати те, що серед усіх їх можна виділити ті, які вимагають від людини особливих знань, умінь і навичок. Одними з таких професій є професія поліцейського та працівника пробації, адже вони покликані захищати правопорядок у своєму місті, державі. Так хочеться жити у державі, де головним пріоритетом буде закон. Саме тому поруч з поліцейськими пліч-о-пліч йдуть працівники пробації – досить молодої для України, але потужної служби, головним пріоритетом якої є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

 

Зло неможливо перемогти злом, потрібно вчитися долати його добром і мудрістю. Тому такі якості, як справедливість, уміння переконати словом, приборкання агресії, принциповість, чуйність, бажання прийти на допомогу є невід’ємними для успішного виконання спільних завдань.

 

Традицією стали постійні робочі зустрічі, наради, спільні заходи профілактично-виховної або розшукової роботи між Ніжинським міськрайонним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області та Ніжинським ВП ГУНП в Чернігівській області. Саме завдяки плідній співпраці жителі нашого давнього міста і району, якщо і оступилися перед законом, то швидко стають на шлях виправлення, що забезпечує спокій та порядок у громаді.

 

29.10.2020

Ніжинський міськрайонний відділ філії Державної установи "Центр пробації" в Чернігівській області застерігає:

НЕ БУДЬ ЛЕГКОВАЖНИМ!

ДІЙ ВИВАЖЕНО!

В ХАЛЕПУ ЛЕГКО ВТРАПИТИ...

ЧИ ВАРТО?

 

 

 

23.09.2020

ТОП ЗМІН ДО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ
2020

‼ Щодо термінології‼

Кримінальне правопорушення – це передбачене КК суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом кримінального правопорушення.

Кримінальним проступком передбачене КК діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 51 тис. грн) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

‼ Зміни в класифікації‼

Кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини. Поняття "злочин середньої тяжкості" відсутнє, а всі злочини, які раніше так класифікувалися, вважатимуться нетяжкими.

‼ Злочини поділяються на :‼

- нетяжкі (основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше ніж десять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 тис. грн) або позбавлення волі на строк не більше ніж 5 років);
- тяжкі (основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше ніж двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 тис. грн) або позбавлення волі на строк не більше ніж 10 років);
- особливо тяжкі (основне покарання у вигляді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 тис. грн), позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі).

‼ Щодо інституту звільнення від кримінальної відповідальності:‼

Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

‼ Основна відмінність між злочинами невеликої тяжкості і проступком у покаранні. Без тюремного терміну‼

 

‼ Оcобливості проступку‼:

Не є злочином, тому після відбуття покарання за нього у особи судимості немає.

Розслідуванням займається дізнавач, а не слідчий.

Під час розслідування можна проводити будь-які слідчо-розшукові дії, крім негласних. Зокрема, це можна робити до внесення інформації про проступок до ЄРДР

14.08.2020

Робоча зустріч з Ніжинським МВ УДМС України в Чернігівській області

    З метою налагодження спiвпраці уповноважених органів  з питань пробацii з пiдроздiлами мiграцiйноi служби за напрямом роботи з iноземними громадянами та особами без громадянства, 13.08.2020 начальником Ніжинського міськрайонного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області Олександром СОНЦЕМ було проведено інформативну зустріч з працівниками Ніжинського МВ УДМС України в Чернігівській області на чолі з начальником Світланою ІВАНЕНКО.

   Основним питанням зустрічі стало обговорення мiграцiйного законодавства Украiни щодо порядку перебування iноземних громадян та осiб без громадянства на територiї України, а також порядок здiйснення нагляду за вище вказаними категорiями осiб пiд час перебування на облiку в уповноважених органах з питань пробації.

Ніжинський міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

 в Чернігівській області

 

 

 

 

 

 

 

21.07.2020

Ще раз про ВІЛ

За всю історію людства спостерігалося безліч найрізноманітніших вкрай негативних явищ. Якщо виключити згубні природні катастрофи, а так само нескінченну низку жорстоких кровопролить, які мільйонами забирали людські життя, то найпершим лихом є епідемії смертельних для людини хвороб. Одна з останніх епідемій нашої сучасності була прозвана чумою 20-го століття – синдром набутого імунного дефіцит  – СНІД. Не дивлячись на досягнення нашої прогресивної науки, ми змушені, на превеликий жаль, констатувати, що боротьба з нею ще далеко не закінчена. Факти вперто свідчать, що навіть численні міжнародні та урядові програми по боротьбі з пандемією ВІЛ-інфекції та СНІДу не дозволяють нам ще залишити цю епідемію в минулому.

 

Як відомо, ворога «потрібно знати на обличчя»… 

 

20.07.2020 на базі Ніжинського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області в рамках проекту «Заради життя» соціальним працівником БО «Чернігівська мережа» Анною ЛАВРИК було проведено скринінгове анкетування та тестування на ВІЛ підоблікових даного відділу. Виявили бажання пройти анкетування 14 осіб, з них 5 – пройшли тест на ВІЛ.

 

Одночасно Анною було проведено бесіду з працівниками підрозділу, в якій наголошено на психологічних особливостях ВІЛ-позитивних, на особливостях спілкування та поводження в побуті з носіями та інфікованими.

07.07.2020

Ніжинський міськрайонний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області вітає з Днем народження ЗАЙЦЕВА Віктора Олександровича, який обрав для себе нелегкий шлях волонтера пробації!!!

   Волонтер – та людина, яка готова до самопожертви задля допомоги іншому. У наш час досить рідко можна зустріти готовність поставити загальне у пріоритет над своїм особистим.

   Зайцев Віктор Олександрович з 2012 року служить волонтером-капеланом, у 2016 році пройшов навчання за програмою спеціалізованого курсу навчання священнослужителів (капеланів) Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі « у Білоцерківському училищі професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України, а вже із серпня 2019 року – за дорученням та уповноваженням ДЦ ХВЄ «Спасіння» несе душ-пастирське служіння в помісній новоствореній церкві «Спасіння» в м.Ніжині та служіння тюремного капелана особам, які відбули покарання та мають відстрочку покарання.

   Цілеспрямованістю та відповідними знаннями і вміннями Віктор Олександрович довів своє щиросердне прагнення допомагати особам, які мають проблеми із законом, та з 2019 року є волонтером Ніжинського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області.

   Мудреці давним-давно говорили, що одного разу настане нова ера, в яку світ потихеньку почне змінюватися на краще, і нехай все станеться не в один день, але цей світ обов'язково настане! Ми віримо їм... Адже Ви саме така людина, що несе в собі добро і любов, і у Ваш День народження ми бажаємо Вам світлого щастя! Бажаємо, щоб з кожним сходом сонця ще одна задумана Вами мрія здійснювалася. І нехай нескінченним буде запас бажань, але кожне з них – заповітним!!!

МНОГАЯ ЛІТА, Вікторе Олександровичу!!!

Ніжинський міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

 

 

19.06.2020

Ресоціалізація неповнолітніх, звільнених від відбування покарання з випробуванням

  Значна кількість дітей в Україні понині живуть в особливо важких умовах. Неповнолітні потребують значної уваги, захисту і допомоги як з боку держави, сім’ї, так і всього суспільства. Вони мають бути об’єктом зусиль  на національному рівні. На жаль, дуже часто підлітки вступають у конфлікт із законом.

  Активне застосування щодо неповноліт­ніх правопорушників покарань, не пов'язаних із позбавленням волі, відпові­дає світовим стандартам правосуддя щодо неповнолітніх, викладеним у резо­люції 40/33 генеральної Асамблеї ООН 10 грудня 1985 р. ("Пекінські прави­ла"). Адже лише перебування у відкритому середовищі створює належні умо­ви для соціалізації підлітків. Проте застосування альтернативних покарань згідно з п. 23­25 Пекінських правил має бути пов'язане з наданням їм необхід­ної допомоги у вирішенні побутових проблем, навчанні та працевлаштуванні, із залученням до їх перевиховання соціальних служб.

  Ресоціалізація неповнолітніх, засуджених за скоєння злочину, є процесом реінтеграції їх у суспільство, під час якого неповнолітні мають відновити свій соціальний статус, набути якостей, необхідних для успішної правослухняної поведінки та розв'язання проблем, поновити або встановити позитивні соціальні зв'язки, включитися у навчальну й трудову діяльність. Досягнути таких результатів лише за допомогою контролю з боку уповноважених органів з питань пробації неможливо. Робота з ресоціалізації неповнолітніх, звільнених від відбуван­ня покарань з випробуванням, ускладнюється тим, що вони, як правило, зали­шаються у тому ж мікросередовищі, де сформувалася їх протиправна поведін­ка. Можливості для безпосереднього корекційного впливу на сім'ю, учнів­ський або трудовий колектив, неформальну групу підлітків, вирішення їх ма­теріально-­побутових проблем у працівників уповноважених органів з питань пробації обмежені.  Тож ними активно до її проведення залучаються як працівники служб пробації, так і співробітники інших соціальних служб, які працюють з неповнолітнім за спільним планом, між ними систематично відбувається обмін інформацією, налагоджена оцінка змін, що відбуваються в життєдіяльності і особистісному розвитку неповно­літнього. ­

  18.06.2020 начальником Ніжинського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області Олександром СОНЦЕМ було проведено нараду з працівниками СПД  Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області про розробку плану спільних дій у вирішенні питань, пов᾽язаних із ресоціалізацією неповнолітніх, які мають проблеми із законом.

 Ніжинський міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

 в Чернігівській області

 

27.05.2020

 

Ніжинський міськрайонний відділ провів онлайн заняття із судентами місцевого вишу

 

   У ситуації, в якій сьогодні опинилася Україна і весь світ, ми бачимо, наскільки важливо не втратити можливість «живого» спілкування. Це стосується не тільки побуту, а і робочих моментів, починаючи від освітньо-виховних закладів і закінчуючи управлінцями. З 13 березня 2020 року ми всі стали заручниками карантину, викликаного епідеміологічною ситуацією у світі.

          Ніжинський міськрайонний відділ жодного дня не припиняв своєї роботи, адже категорія, з якою працюють співробітники, вимагає постійної уваги, підтримки та контролю.

          Не виключенням стало і спілкування з установами та організаціями міста і району. Прикладом є продовження традиції участі в освітньому процесі студентів факультету психології та соціальної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Начальником відділу Олександром Сонцем та фахівцем Наталією Кириченко було проведено заняття із студентами з метою популяризації діяльності уповноважених органів з питань пробації, використовуючи сучасні технології  дистанційного навчання, до яких відносяться:

  • кейс-технологія - заснована на використанні наборів (кейсів) текстових, аудіо-візуальних та мультимедійних навчально-методичних матеріалів та їх розсиланні для самостійного вивчення та організацією регулярних консультацій з викладачами (тьюторами) традиційним або дистанційним способом;
  • ТВ-технологія - базується на використанні систем телебачення для доставки навчально-методичних матеріалів та організації регулярних консультацій з викладачами (тьюторами);
  • Інтернет-мережева технологія - базується на використанні мереж Інтернет та телекомунікацій для забезпечення навчально-методичними матеріалами та інтерактивної взаємодії між суб`єктами навчання;
  • змішана технологія

У даному випадку було використано інтернет-мережеву технологію, під час якої учасники освітнього процесу спілкувалися у режимі реального часу, коли від  них вимагалася одночасна присутність у віртуальному середовищі. Зустріч була здійснена шляхом організації одночасної зустрічі учасників навчання через сервіс для on-line спілкування Zoom.

Ніжинський міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

 в Чернігівській області

 

 

 

22.04.2020

Забезпечення безпеки громадян в умовах карантину є одним із важливих завдань, які виконують правоохоронні органи. Наразі персонал органів пробації як частина системи правосуддя продовжує нести службу в інтересах держави та кожного громадянина, виконуючи свої обов’язки та функції.

 

Заходи контролю за поведінкою суб’єктів пробації здійснюються з урахуванням карантинних обмежень та пов’язаних з ними об’єктивних обставин.

 

Реєстрація суб’єктів пробації здійснюється з урахуванням можливостей дістатися до підрозділу пробації. Допускається проведення реєстрації шляхом телефонної розмови чи інших засобів зв’язку з використанням  можливостей Інтернету.

 

Діяльність підрозділів пробації на даний час здійснюється з дотриманням заходів безпеки та профілактики щодо розповсюдження вірусу.

 

Складнощі з забезпеченням персоналу і суб’єктів пробації засобами захисту та дезінфекції приміщень допомагають вирішувати місцеві підприємства та організації. Ніжинський відділ дякує працівникам служб за участь у боротьбі з можливим поширенням вірусу.

 

Дбаємо про безпеку суспільства разом!

 

20.03.2020

До уваги суб’єктів пробації!

 

  Уповноважені органи з питань пробації переведено на особливий режим роботи з клієнтами в умовах загальнонаціонального карантину!

З 18 березня 2020 року:

  • скасовуються групові заходи;
  • відсутність транспортного сполучення буде визнаватися поважною причиною неявки на реєстрацію чи для участі в реалізації пробаційних програм за умови неможливості дістатися до органу пробації іншим способом;
  •  у разі неможливості особистої явки допускається проведення реєстрації шляхом телефонної розмови чи спілкування з працівником пробації з використанням інших засобів віддаленого зв’язку (в тому числі й за допомогою мережі Інтернет).
  • Водночас звертаємо увагу, що встановлені карантинні обмеження не передбачають можливості невиконання обов’язків, встановлених для суб’єктів пробації в рішеннях суду!

 

 

 

05.02.2020

П’ять років пробації України

         У нашому суспільстві головним чинником повноцінного і комфортного існування є безпека в усіх проявах цього поняття. Кожен намагається дотримуватися загально прийнятих норм та правил для убезпечення себе та своєї родини. На жаль у багатьох випадках не все залежить від людини, досить вагому частку становить суспільна безпека, до якої відноситься діяльність всіх без винятку правоохоронних органів та громадських організацій. Не винятком є і діяльність пробації. Так, це нове поняття для нашого суспільства, але воно має досить таки глибоке коріння ще з часів існування кримінально-виконавчих інспекцій, які мали на меті контроль осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Діяльність інспекцій була мало відома широкому загалу, але вони виконували свою основну функцію чітко та злагоджено, що дозволяло пересічному громадянину спокійно співіснувати у соціумі поруч з особами, які мали проблеми із законом.

      Вже п’ять років в Україні плідно працює Державна установа «Центр пробації», яка ніби отримала естафету від кримінально-виконавчих інспекцій, але набула ширших повноважень. На плечах молодої служби тепер не  тільки контроль засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, але і участь у досудовій пробації, коли на етапі обвинувачення ти знайомишся з правопорушником, вивчаєш його особистісні характеристики, з’ясовуєш можливі причини протиправної поведінки, чинники,  ризики та захисні фактори, доходячи до висновку, чи може така людина виправитися без ізоляції від суспільства. Далі починається етап складний як для порушника, так і для інспектора, що взяв його на поруки, - наглядова пробація. Дійсно, етап досить складний, адже він полягає не лише у контролі за дотриманням вимог суду та закону, а і у мотивації особи змінити себе, своє оточення, звички, свій стиль життя, залучаючи до цього процесу не лише власні ресурси, а і ресурси громади, яка не завжди готова не те, що допомогти правопорушнику, а просто прийняти його з усіма негараздами. Шлях важкий, але вартий того, щоб його пройти, якщо не хочеш опинитися за ґратами. Якщо вже сталося, що позбавлення волі або обмеження волі ніяк не оминути, то доходить черга до пенітенціарної пробації, яка має за мету підготовку засуджених осіб до звільнення, їх ресоціалізацію та адаптацію, адже основна мета пробації – безпека суспільства.

     У нашому місті функціонує Ніжинський міськрайонний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, досвідчений колектив якого стоїть на сторожі охорони громади шляхом контролю та перевиховання осіб, які мають проблеми із законом. Протягом п’яти років працівники відділу провели безліч робочих зустрічей та нарад, брали участь у конференціях та круглих столах. Написано сотні досудових доповідей відносно обвинувачених, долі яких пройшли через серця колективу, ведеться безкінечна профілактично-виховна робота із особами, які перебувають у конфлікті із законом, із забезпеченням надання їм кваліфікованої соціальної допомоги у співпраці із відповідними службами, центрами та організаціями.

      Дякуємо всім за розуміння, підтримку та плідну співпрацю і маємо надію на подальшу спільну роботу, спрямовану на покращення діяльності, націленої на створення законослухняного соціуму!

Ніжинський міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

 в Чернігівській області 

 

 

 

22.01.2020

Ніжинський міськрайонний відділ в черговий раз піднімає питання соціальної адаптації осіб,  перебуваючих у конфлікті із законом

    Соціальна адаптація осіб, звільненх з місць обмеження волі або позбавлення волі, є одним із важливих напрямів не тільки профілактики вчинення нових злочинів даною категорією осіб, а і  профілактики злочинності загалом. Вкрай необхідна увага не тільки з боку держави, а і суспільства до вирішення проблем даної категорії осіб.

   Саме тому, 22 січня 2020 року, начальником Ніжинського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області Олександром СОНЦЕМ було проведено робочу зустріч з начальником Управління праці та соціального захисту населення Ніжинської міської ради Чернігівської області Валентиною КУЛІНІЧ, в ході якої було обговорено питання налагодження співпраці при здійсненні пенітенціарної пробації, зокрема допомоги звільненим з місць позбавлення (обмеження) волі у побутовому влаштуванні та, за необхідності, організації соціального патронажу.

 

 

 

29.11.2019

Якщо ми не зупинимо СНІД – СНІД зупинить нас!

   ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини. Хвороба характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших  систем організму. Відповідно до сучасних уявлень ВІЛ-інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і, в разі відсутності  ефективної терапії, закінчується смертю хворого. 

   1 грудня Організація Обʼєднаних Націй відзначатиме Всесвітній День боротьби зі СНІДом. На жаль, Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оцінними даними, на початок 2018 року в країні проживало 244 000 ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед країн регіону.

   Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворювання.

  Протягом 2018 року в Україні щодня реєстрували 50 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 — захворювання на СНІД і дев’ять випадків смерті від хвороб, зумовлених СНІДом.

  Згідно з офіційними статистичними даними за період 1987 — травень 2019 року, у країні офіційно зареєстровано 341 084 випадки ВІЛ-інфекції серед громадян України, зокрема 114 487 випадків захворювання на СНІД і 49 751 випадок смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

  Станом на 01.04.2019 у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебувало 142 076 ВІЛ-інфікованих громадян України (показник 336,5 на 100 000 населення), зокрема 46 987 хворих із діагнозом «СНІД» (111,3).

  Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано в Одеській (898,3 на 100 000 населення), Дніпропетровській (792,6), Миколаївській (743,5) областях, м. Київ (479,0), Київській (447,9), Херсонській (420,1) та Чернігівській (420,4) областях.

 

Тож хочемо нагадати:

ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:

  •  Статевий шлях передачі при стосунках  без засобів захисту або з засобами захисту низької якості.
  •  Внаслідок вживання ін’єкційних наркотичних речовин при використанні одних і тих же шприців і голок.
  •   Від матері до дитини під час вагітності, при народженні дитини  або грудному вигодовуванні.

Таким чином існує лише три шляхи зараження ВІЛ, а решта шляхів про які ви можете почути - лише домисли.

Шкіра нездоланний бар'єр для ВІЛ.

Такі комахи, як комарі, не переносять ВІЛ.

ВІЛ не можна вдихнути, не має його в сльозах, поту, слині, не можливо заразитися доторкнувшись до зараженої людини.

З метою запобігання  інфікування ВІЛ радимо:

  • не вживати наркотичні речовини, особливо ін’єкційним шляхом
  • не вступати в незахищені належним чином  статеві стосунки з випадковими партнерами
  • обстежуватись на ВІЛ чоловікам та жінкам перед створенням сім’ї
  • звертатись для проведення профілактичного лікування вагітним ВІЛ-інфікованим та дітям, народженим від таких матерів.

 

  Одним із найдоступніших методів виявлення вірусу ВІЛ – тести, які допомагають виявити ВІЛ за декілька років до того як зʼявляються ознаки СНІДу. В Ніжині є можливість зробити тест у «Кабінетах довіри», які функціонують при Ніжинських центральних міській та районній лікарнях.

  Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити її розвиток і прогресування. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова. Люди з вірусом імунодефіциту у крові можуть почувати себе здоровими  багато місяців і навіть років, так звана стадія безсимптомного носійства вірусу. Це залежить від  імунної системи організму, тому, якщо особа потрапила  в  ризикову  ситуацію необхідно обстежитись  на ВІЛ-інфекцію.

  ВІЛ може торкнутися кожного, тому важливо надавати ВІЛ-інфікованим психологічну підтримку. ВІЛ-позитивна людина має право: вести особисте життя, мати друзів, сімʼю, роботу, захоплення, одержувати інформацію і освіту…

Людина має право жити!

 

   

   Сучасний світ, на жаль, не дивлячись на швидкий розвиток науково технічних розробок та винаходів, які полегшують життєдіяльність, сповнений нещасть та недосконалостей, що всіляко дотичні до життя пересічного громадянина, який час від часу, втрапляючи до негараздів, потребує сторонньої участі і допомоги. Нехай не кваліфікованої та дипломованої, а такої людяної і теплої, що викликає почуття значущості та відштовхує самотність. Саме таку допомогу надають волонтери. Адже  це люди, які за покликом власної небайдужої душі, готові допомогти тим, хто цього потребує.

   Волонтерство – це не робота, за це не платять грошей, це  внутрішня здатність людей до співпереживання та підтримки іншого, нагородою за що є щасливий погляд тих, кому вдалося допомогти. Це рідкісна можливість допомагати людям, спілкуватися з ними, втілювати в життя ідеї та постійно діяти і йти лише вперед. Добровольці завжди активні, відповідальні і ініціативні особистості. Саме на таких чекає Ніжинський міськрайонний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області. Чекає на людей, здатних робити добрі справи, розвивати себе духовно, брати участь у різноманітних проектах, спрямованих на допомогу тим, хто цього потребує.

    Волонтерство – це цікаве заняття, яке приносить задоволення, нові знайомства, а головне – прекрасні результати.

19.08.2019р.

Наркозалежність – гостра проблема самознищення нації!