back

Не паралельно, а разом: ветеранською політикою потрібно займатися консолідовано та взаємопов’язано

22 березня 2024

На цій думці зійшлися учасники сьогоднішньої зустрічі щодо розбудови ветеранської політики на Чернігівщині.

Захід відбувся в Агенції регіонального розвитку та зібрав як ветеранів, так і представників дотичних структур: профільних департаментів ОДА, міської ради, міської військової адміністрації, неурядових громадських організацій, комунальних закладів, ОК «Північ».

До заходу долучилася і Оксана Коляда, керівниця ГО «Простір можливостей» та координаторка коаліції ветеранських просторів.

«Ми тут, щоб зробити громади вашого регіону спроможними прийняти та адаптувати ветеранів, допомогти з лікуванням, реабілітацією, психологічною підтримкою, працевлаштуванням чи відкриттям власної справи. Мета нашої організації – спільно  попрацювати над проєктами в громадах, налагодити діалог між місцевою владою та ветеранською спільнотою, допомогти у налагодженні реабілітації та психосоціальної підтримки, навчанні та перекваліфікації спеціалістів тощо», – наголосила спікерка.

Пояснила Оксана Коляда, як ГО «Простір можливостей» збирається працювати в громадах Чернігівщини.

За її словами, спочатку необхідно провести зустрічі з представниками ТГ. Потім виокремити головні потреби цільової аудиторії; виділити інструменти, які можуть їх вирішити. У громадах мають бути розроблені Програми, які включатимуть питання медичного забезпечення, психологічної підтримки та реабілітації, працевлаштування ветеранів, освітній напрямок та інші важливі сфери.

Поговорили і про якісне формування ветеранського простору.

«Саме формат «комунальна установа+громадська організація» – найоптимальніший варіант. Адже він дозволить отримувати фінансування від міжнародних організацій», – зауважила Оксана Коляда.

З цією думкою погодився і начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Він додав, що комунальне підприємство має діяти як координаційний центр. Він повинен визначити потребу ветерана та швидко відшукати необхідну організацію з вирішення цього питання.

Ще одне завдання, яке виокремили учасники зустрічі – це організація роботи з родинами безвісти зниклих.

За словами керівниці ГО «Простір можливостей», тут повинен бути налагоджений алгоритм. Але насамперед – комунікація. Наразі цими людьми займається ТЦК, спеціалісти яких не в змозі охопити весь масштаб  роботи. Тому і тут потрібно передивитися підхід до організації цього питання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації