back

Не допускайте пожеж в екосистемах!

22 березня 2024

Пожежна безпека сьогодні в Україні стала загальнонаціональною проблемою: спостерігається динамічне зростання кількості пожеж і прямих та побічних матеріальних збитків від них, унаслідок пожеж гинуть і травмуються люди, знищуються природні екосистеми.

Спалювання сухої трави, гілок, листя не покращують врожайність. Це міф!

Закликаємо не випалювати сухостій з декількох причин:

Гине мікрофлора, що бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив за цих умов відновлюються аж через 5-6 років.

У процесі горіння середовище забруднюється шкідливими для органів дихання речовинами.

Випалювання трави НЕ прогріє ґрунт, НЕ збагатить його золою та НЕ сприятиме росту нової трави.

Маленький підпал може перерости в масштабну пожежу перекинутися на житлові будинки, знищити гектари лісових масивів і навіть стати причиною травмування та загибелі людей.

Випалювання сухої трави на де окупованих територіях може стати причиною детонації боєприпасів на полях у лісах що лишив по собі ворог.

Безпечна альтернатива підпалу сухостою – компостування або вивіз на спеціальне звалище комунальними службами.

Щорічно пожежі завдають непоправного збитку природі та державі!

Про високий рівень пожежної небезпеки в Ніжинському районі свідчать дані офіційної пожежної статистики.

Так, станом на 18 березня 2024 року в м. Ніжині та Ніжинському районі зареєстровано 92 пожежі проти 70 у 2023 році (збільшення на 31,4%). 3 них в природних екосистемах виникло 28 пожеж проти 5 пожеж у 2023 році (збільшення на 400%), прямі матеріальні збитки відсутні, але побічні матеріальні збитки від пожеж становлять  10 млн. 965 тис. грн.

Також хотілося б нагадати, що з 04 березня 2021 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки» від 3 лютого 2021 року № 1187-IX, який передбачає підвищення штрафів.

Так, порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі (стаття 77 КУпАП) – від 1530 до 4590 гривень для громадян і на посадових осіб - від 4590 до 15300 гривень. За випалювання рослинності або її залишків (стаття 77-1 КУпАП) – від 3 060 до 6120 гривень для громадян і на посадових осіб - від 15300 до 21420 гривень.

 

Будьте свідомими! У випадку, якщо ви стали свідком пожежі-негайно повідомте за номером 101!

 

За інформацією відділу цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Ніжинської РДА