back

Відбулось чергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС

21 березня 2024

Сьогодні, 21 березня, під головуванням начальника Ніжинської районної військової адміністрації Григорія Ковтуна відбулось чергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Участь в нараді взяв заступник голови Ніжинської РДА Анатолій Власенко, начальник відділу цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Ніжинської РДА Михайло Марченко, заступник начальника Ніжинського районного  управління ГУ ДСНС України в Чернігівській області Назарій Бобошко, начальник відділу організації профілактичної роботи та цивільного захисту РУ ГУ ДСНС України в Чернігівській області Андрій Дудкевич.

У ході засідання члени комісії ТЕБ та НС розглянули питання:

  • про результати перевірки захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів за І квартал 2024 року;
  • про підготовку до весняно-літнього пожежонебезпечного періоду та попередження пожеж в природних екологічних системах, лісах, торфовищах, сільськогосподарських угідь в 2024 році;
  • про стан інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення громад району щодо профілактики попередження загибелі та травмування людей внаслідок надзвичайних подій та пожеж;
  • про підготовку до початку літньої оздоровчої  кампанії та проведення комісійних обстежень об’єктів.
  • про стан створення та модернізації МАСЦО, АСЦО в територіальних громадах району.

На сьогодні на території Ніжинського району у фонді захисних споруд цивільного захисту налічується 413 укриттів, з яких 141 ЗС ЦЗ (14 сховищ та 127 протирадіаційних укриттів) та 272 найпростіших укриттів.

Станом на 20 березня 2024 року проведено щоквартальні перевірки (комісійні обстеження), у ході яких виявлено не придатними до використання 6,5 %. Головам громад дані доручення щодо забезпечення приведення у готовність об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту; забезпечити підготовку та подання відповідних звернень до правоохоронних органів щодо балансоутримувачів захисних споруд цивільного захисту усіх форм власності, які не виконують вимоги чинного законодавства з належного їх утримання;  організувати роботу щодо приведення захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів у відповідність із нормативними вимогами; забезпечити укриття населення з урахуванням необхідності збільшення кількості об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, зокрема, шляхом будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд, облаштування додаткових укриттів, та ін.

Начальник Ніжинської РВА Григорій Ковтун наголосив на тому, що балансоутримувачі захисних споруд несуть відповідальність і не мають права допустити, щоб укриття для населення були зачиненими під час повітряної тривоги.

Щодо підготовки до весняно-літнього пожежонебезпечного періоду та попередження пожеж в природних екологічних системах – комісія вирішила заборонити спалювання залишків сільськогосподарських культур на земельних ділянках, що межують з лісовими насадженнями та торфовищами, а також вогневу очистку в смугах відведення автомобільних доріг і залізниці; у період високої пожежної небезпеки заборонити відвідування лісів населенню та в’їзд до них транспортних засобів, в порядку, передбаченому законодавством; вести профілактично-роз’яснювальну роботу з населенням щодо попередження виникнення пожеж в природних екосистемах; та ін. Адже з початку 2024 року зафіксовано 28 пожеж в природних екосистемах, які завдають лиха не лише довкіллю, а й людям.

Ніжинським РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області спільно з представниками засобів масової інформації, соціальних служб, Національної поліції, лісокористувачів, інших наглядових органів проведено 35 рейдових перевірок та профілактичних відпрацювань на території населених пунктів, відкритих ділянках місцевості,  полях збирання зернових, у лісопаркових зонах, поблизу торфовищ.

У ході проведення профілактичної роботи проінструктовано 1 173 особи та складено 36 адміністративних протоколів на порушників правил пожежної безпеки.

 З початку 2024 року на території Ніжинського району виникло 89  пожеж. Особливе занепокоєння викликають трагічні випадки. В результаті пожеж загинуло дві особи, також двоє осіб травмувались.

З метою попередження травмування та загибелі людей під час пожеж, що виникають через необережне поводження з вогнем та недотримання основних заходів, працівниками Ніжинського районного управління Головного управління ДСНС України у Чернігівській області проведено ряд пожежно-профілактичних заходів. Тому, щодо профілактики попередження загибелі та травмування людей внаслідок надзвичайних подій та пожеж вирішено організувати роботу щодо здійснення обходів житлового сектору (особливу увагу приділити громадянам похилого віку, сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах), з метою проведення профілактики пожеж, надзвичайних подій, випадків загибелі людей на них; забезпечити необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння об’єкти з масовим перебуванням людей, культові споруди, місця проведення громадських заходів.