back

Щодо організації та ведення військового обліку на території Ніжинського району підприємствами, установами, організаціями

06 березня 2024

Відповідно до статті 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.

У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, Президент України видав укази про введення воєнного стану та введення загальної мобілізації в Україні з 24 лютого 2022 року. Останніми Указами Президента України передбачено продовження  строку дії воєнного стану в Україні та загальної мобілізації з 14 лютого 2024 року строком на 90 діб.

Військовий облік  є невід’ємною складовою змісту мобілізаційної підготовки держави. Розпорядженням начальника Ніжинської районної військової адміністрації від 15 січня 2024 року №9 «Про стан військового обліку на території Ніжинського району за 2023 рік, завдання на 2024 рік» затверджений склад комісії з перевірки стану військового обліку у Ніжинському районі на 2024 рік, завданням якої є перевірки стану військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, що розташовані на території Ніжинського району. До складу комісії з перевірки військового обліку при Ніжинській районній державній адміністрації входять посадові особи РДА, Ніжинського РТЦК та СП, Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області. Відповідно до затвердженого плану-графіку на даний час у 2024 році комісією з перевірки військового обліку при Ніжинській районній державній адміністрації здійснені 6 перевірок стану організації та ведення військового обліку підприємств, установ, організацій, розміщених на території Ніжинського району.

Під час проведених перевірок по 2 підприємствах виявлені суттєві порушення ведення військового обліку відповідальними особами за ведення військового обліку підприємств. На посадову особу одного з підприємств  працівниками Ніжинського РТЦК та СП був складений адміністративний протокол по ст. 210-1 КоАП України за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Відповідно іншої особи вирішується питання про притягнення до адміністративної відповідальності.

До кінця 2024 року планується на території Ніжинського району перевірити ще 47 підприємств, установ, організацій.

За інформацією головного спеціаліста

з мобілізаційної роботи райдержадміністрації