back

«єВідновлення» на Ніжинщині

04 березня 2024

          Програма відбудови житла «єВідновлення» стартувала 10 травня 2022 року,  за якою українці, чиє житло постраждало через бойові дії, можуть отримати кошти на ремонт домівки. Для цього необхідно повідомити про пошкоджене майно в застосунку "Дія" і подати заяву про отримання фінансової допомоги.

1 серпня 2022 року розпочала діяти друга черга програми "єВідновлення", в рамках якої відшкодовувються кошти власникам зруйнованого внаслідок бойових дій житла. Перша черга стосувалася відшкодування за ремонт пошкоджених осель.

           У жовтні 2023 року Верховна Рада затвердила Закон, який вносить зміни в порядок нарахування компенсацій за пошкоджене майно. А саме визначається вже компенсація людям за кошти, які були ними витрачені на проведення будівельних робіт і на купівлю будматеріалів. Але на даний час не розроблений механізм в Реєстрі пошкодженого та зруйнованого майна.

          В серпні 2022 року запрацював Реєстр пошкодженого та знищеного майна — єдина база даних, що містить інформацію про усю житлову інфраструктуру,  яка постраждала внаслідок військової агресії. Реєстр  використовується для надання громадянам компенсації пошкодженого житла, а також для планування та управління процесом відбудови.

      В Ніжинському районі внаслідок бойових дій в 10-ти громадах пошкоджено 1039, в тому числі знищено 66 об’єктів житлового фонду, до Реєстру пошкодженого та знищеного майна внесено 571 об’єкт, що складає 53%. Найбільше таких об’єктів зафіксовано в Бобровицькій, Новобасанській, Ніжинській і Талалаївській громадах.

        Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 р. №381 «Про затвердження Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення» та від 30 травня 2023 р. №600 «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна» в усіх 17-ти громадах Ніжинського району створені комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України.

               Станом на 04 березня 2024 року до вказаних комісій надійшло 184 заяви  на отримання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна.

 З них: 32 заяви опрацьовується, по 123 заявах нарахована компенсація (8 – Ніжинська ТГ, 3 – Дмитрівська ТГ, 1 – Вертіївська ТГ,  5 – Бобровицька ТГ, 92 – Новобасанська ТГ, 14 – Талалаївська ТГ), по 28 заявах надійшла відмова, 1 заява очікує обробки.

Найбільша сума компенсації, яку отримали мешканці району, становить 20 178,13 грн, найменша   –    564,16 грн.

    На отримання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна надійшло 44 заяви, з яких на опрацюванні – 10 заяв (2 – Бобровицька ТГ, 5 – Новобасанська ТГ,  3 – Талалаївська ТГ).

По 26-ти заявах сформовано «Житловий сертифікат»  (Бобровицька міська рада  - 17 сертифікатів на 18180398 грн, Талалаївська сільська рада – 7 сертифікатів на  8373165 грн, Ніжинська міська рада – 2 сертифікати на 1758640 грн).

          За інформацією відділу  житлово-комунального господарства,

містобудування, архітектури, енергетики та захисту довкілля