back

Про стан утримання захисних споруд та створення безпечних умов для учасників освітнього процесу говорили на нараді в районній військовій адміністрації

01 березня 2024

29 лютого начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун провів нараду щодо стану утримання захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів району.

Під час наради начальник відділу з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Михайло Марченко ознайомив присутніх зі станом утримання захисних споруд та найпростіших укриттів району, динамікою та перспективами їх нарощування. Він зазначив, що в районі проведена значна робота щодо приведення у відповідність та нарощення фонду захисних споруд. За результатами комісійних обстежень за ІV квартал 2023 року на обліку в районі перебуває 411 об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів. Фонд ЗСЦЗ зріс на 26 об’єктів, не зважаючи на те, що постійно проводиться робота щодо виключення з обліку непридатних укриттів.

Про стан утримання захисних споруд ЦЗ на найпростіших укриттів у закладах освіти району доповіла присутнім начальник відділу культури, освіти, сім’ї, молоді та спорту Валентина Полуда. Так на початок 2023-2024 навчального року на обліку у закладах освіти перебувало 86 укриттів. 54 укриття заклади освіти орендували. Громади району постійно працюють над облаштуванням безпечних умов у закладах освіти. У 2023 році на це було використано більше 60 млн грн, з них: з місцевих бюджетів – 19,9 млн грн, з державного бюджету – 7,1 млн грн та 33,7 млн грн – позабюджетні кошти. Бахмацька, Носівська та Борзнянська міські територіальні громади залучили найбільше коштів благодійних фондів. Відповідно станом на 01.02.2024 року заклади освіти використовують 145 укриттів, з яких 90 власних, решта – орендованих.  

Основні зауваження щодо належного утримання захисних споруд озвучив начальник відділу організації профілактичної роботи та цивільного захисту районного управління головного управління ДСНСУ в Чернігівській області Андрій Дудкевич.

«Органам місцевого самоврядування потрібно продовжувати роботу із створення безпечного освітнього середовища, збільшувати фонд захисних споруд, максимально запроваджувати очну форму навчання та забезпечувати освітню безбар’єрність»,  – наголосив Григорій Ковтун.

Також присутні на нараді обговорили питання безпеки учасників навчального та виховного процесів, зокрема встановлення в школах та закладах дошкільної освіти тривожної кнопки. Це дозволить оперативно реагувати на різні інциденти і вчасно вирішувати проблеми. Тривожна кнопка є спеціальним механізмом, завдяки якому можна викликати охорону. Після натискання кнопки на пульт групи оперативного реагування надходить спеціальний тривожний сигнал. Встановлюється адреса, звідки надійшло сповіщення і вже протягом декількох хвилин група повинна прибути на місце інциденту. Такі кнопки встановлені у 106 закладах освіти району, у  16 закладах ведеться відеоспостереження.

Крім того, учасники наради обговорили впровадження в районі проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» та необхідність організації належного пропускного режиму до закладів освіти.