back

Механізм взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері захисту прав дитини, обговорили сьогодні в районній військовій адміністрації

28 лютого 2024

Під такою назвою сьогодні 28 лютого 2024 року відбулося засідання круглого столу для  працівників  служб у справах дітей територіальних громад району, який провів начальник Ніжинської РВА Григорій Ковтун.

У вступному слові Григорій Костянтинович наголосив на тому, що на сьогодні  захист прав дитини – один з пріоритетних напрямків  у нашій державі. Забезпечення належного рівня безпеки та захищеності дітей, їх всебічного розвитку наразі є важливим завданням для всіх, зокрема державних органів та установ, органів місцевого самоврядування, а також громадських організацій і благодійних фондів.

Перед учасниками заходу виступила  Людмила Марченко – начальник служби у справах дітей райдержадміністрації, яка зупинилася на взаємодії суб'єктів (громадських організацій, поліції, мобільних бригад, служб у справах дітей), які здійснюють заходи у сфері захисту прав дитини. Адже внаслідок військової агресії рф проти України велика кількість українських дітей і сімей з дітьми потрапили та продовжують потрапляти в обставини, які загрожують їхньому життю та здоров’ю – дітей розлучають зі своїми сім’ями, депортують, вони зникають безвісти, проти них здійснюються воєнні злочини. З присутніми обговорено важливість виявлення сімей з дітьми, які перебувають на ранніх етапах вразливості, підтримки біологічної сім’ї дитини, виявлення та організацію першочергових заходів соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах через жорстоке поводження з ними (домашнє насильство).

Тому розвиток сімейних форм виховання та тимчасове влаштування дітей в родини є одним із  найважливіших питань, яке потребує системної роботи та взаємодії суб’єктів уповноважених у сфері захисту прав дітей.

Лариса Стрига,  експертка міжнародної благодійної організації  «Партнерство «Кожній дитині»,  розповіла про запровадження інноваційних соціальних технологій і послуг, які допомагають зберегти родину дітям, про допомогу сім'ям, громадам, державі у забезпеченні права кожної дитини жити та вихованні у сприятливому сімейному середовищі. Вона зосередила увагу присутніх  на необхідності розвитку соціальної послуги патронату над дитиною в громадах району.

          Власним досвідом створення та розвитку мережі сімей патронатних вихователів поділилися начальники служб у справах дітей: Ірина Смаглюк (Бахмацька ТГ),   Тетяна Полях  (Борзнянська ТГ) та  Наталія Рацин (Ніжинська ТГ). 

Тетяна Дахно – начальник сектору ювенальної превенції  відділу превенції Ніжинського РУП,  доповіла про діяльність сектору ювенальної превенції Ніжинського РУП щодо захисту прав та законних інтересів дітей, які проживають в громадах району. В ході зустрічі було наголошено на важливості співпраці всіх суб’єктів соціальної роботи в напрямку профілактики та  недопущення скоєння правопорушень серед неповнолітніх, обміну інформацією щодо правопорушників, організації спільних профілактичних заходів. Особливу увагу було приділено інформуванню населення стосовно прав та дій посадових осіб у разі існування загрози домашнього насильства.

Про розвиток мережі якісних спеціалізованих послуг і покращення координації між органами місцевого самоврядування та фонду UNFPA Ukraine говорила  Ніна Кущенко - координатор мобільної бригади з надання соціально-психологічної допомоги в Ніжинському районі.

Ольга Олійник – координатор проекту БО Благодійний фонд  «Карітас Чернігів» розповіла присутнім про можливі шляхи співпраці в напрямку підтримки та допомоги сім’ям з дітьми, які проживають у Ніжинському районі.

Всі спікери заходу зійшлися на тому, що в умовах війни та збройної агресії найменш захищеною категорією населення є діти, оскільки саме вони найчастіше стають жертвами або свідками насильства, порушуються їх права   на життя та здоров’я, на виховання обома батьками, права на освіту та громадянство, на розвиток особистості.

Підбиваючи підсумки спільної діяльності, учасники круглого столу відмітили необхідність проведення подібних заходів, які оптимізують взаємну інформованість, сприяють налагодженню ефективної взаємодії.

Учасники зустрічі досягли домовленості щодо подальшої співпраці  з метою вирішення проблем із дотримання прав дітей, надання їм необхідної допомоги не тільки в умовах війни, а і у післявоєнний період.

За інформацією служби у справах дітей райдержадміністрації