back

єРобота на Чернігівщині: грантові програми для бізнесу діють

01 лютого 2024

Програма "Власна справа" урядового проєкту єРобота діє з липня 2022 р. За цей час вже 270 мешканців області отримали грантові кошти на започаткування або розвиток бізнесу, а це від 50 до 250 тис. грн в залежності від кількості створених робочих місць (одного-двох), що є ключовою вимогою програми. Загальна сума фінансової підтримки від держави склала 64,3 млн грн. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення в області більше 600 нових робочих місць. Про це повідомила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник.

Зокрема, у минулому році переможцями за цією програмою стали 189 наших земляків. У поточному – вже подано більше 30 заяв на отримання мікрогранту.  Нагадаємо, що заяву та бізнес-план учасники програми подають через портал Дія https://is.gd/KT7RoW  Далі потрібно отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком» та пройти  онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості. Остаточне рішення приймає Державний центр зайнятості.

Серед переможців більшість (понад 67%) - діючі підприємці, 10% - юридичні особи, а майже чверть – новачки у бізнесі. За статтю переважають жінки – їх понад 53%, частка людей з вищою освітою перевищує 70%.

За видами діяльності найбільша кількість бізнес-ідей реалізується у переробній промисловості, торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, організації харчування. Грантову підтримку використовують, переважно, для придбання обладнання та меблів, закупівлю сировини та матеріалів, оплату оренди, реклами.

Відтак в області з’являються швейні цехи, кав’ярні, пекарні, салони краси, автомайстерні, заклади харчування, спеціалізовані фермерські господарства, дитячі освітні,  фізкультурно-оздоровчі та розважальні студії. Реалізуються бізнес-ідеї щодо виробництва паливних пелет, бетону, твердопаливних котлів, рослинної олії та напівфабрикатів. Розширюється і сфера послуг, зокрема із деревообробки, зеленого туризму, ландшафтного дизайну, клінінгові, кейтерингові, будівельні та ремонтні.

Зауважимо, що завдяки урядовому проєкту єРобота мають можливість реалізуватися в бізнесі учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени їхніх сімей.  За програмою «Грант для ветеранів», яка стартувала у квітні минулого року, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати гранти на бізнес до 1 млн грн, а члени їх сімей – до 500 тис. грн. На сьогодні за цією програмою  маємо 3-х переможців, які планують відкриття мийки самообслуговування, студії краси та пекарні.